Карикатуристът на Мохамед си отиде точно преди да освободят атентатора му

Курт Вестергор е известен с карикатурата на Мохамед, илюстриран с тюрбан във формата на бомба.

Сомалиецът с брадва се опитал да го убие с 5-годишната му внучка, спасяват се в паникстаята

Курт Вестергор живее 16 г. в страх на таен адрес и с охрана заради тюрбана с бомба на пророка

Живот на таен адрес под полицейска охрана, смъртни заплахи и няколко опита за убийство. Така в страх в продължение на 16 години живее датският художник Курт Вестергор, автор на карикатурата на пророка Мохамед с тюрбан във формата на бомба, която предизвика кървави размирици в някои мюсюлмански страни през 2005 г.

86-годишният мъж е починал на 14 юли след дълго боледуване в Копенхаген, съобщи семейството му.

Той остана в историята като човека, създал

най-известната и спорна карикатура

от общо 12 илюстрации, публикувани на 30 септември 2005 г. в консервативния датски вестник "Юландс постен" под заглавие "Лицето на Мохамед".

С проекта изданието иска да покаже как в Западна Европа все повече се налага автоцензура по темата за радикалния, консервативния и политическия ислям.

Карикатурите първоначално не бяха забелязани от ислямския свят, но 15 дни по-късно бе организирана демонстрация в Копенхаген. Веднага след това, през февруари 2006 г., посланиците на мюсюлманските страни в Дания отправиха протестни ноти, които отприщиха силен гняв и протести на мюсюлмани, придружени с много насилие.

Мнозина от вярващите в пророка обявиха, че карикатурите за тях са смъртна обида. Навсякъде по света те започнаха атаки срещу датските посолства и стоки, но Копенхаген отказа да се извини с аргумента, че трябва да има свобода на словото.

Бунтовете бушуваха и всеки ден вземаха жертви.

Привържениците на радикалния ислям не спираха да отправят смъртни заплахи срещу Вестергор и авторите на останалите карикатури. Именно това принуди художника да заживее на таен адрес и да бъде под полицейска охрана. След известно време обаче Курт обяви публично, че къщата му е в Орхус, а причината е, че не може да живее в окови, да се крие и да бяга винаги.

Неговата постъпка обаче провокира

враговете му да активират отдавна замислени планове,

за да го убият.

През 2008 г. датската служба за сигурност и разузнаване арестува трима мюсюлмани - двама тунизийци и един роден в Мароко датчанин, обвинени, че подготвят ликвидирането на Вестергор.

След този случай къщата на карикатуриста беше оборудвана със стоманени врати,

паникстая с подсилена врата и защита,

бронирани стъкла на прозорците и камери за наблюдение. До работата му всеки ден го придружава полицай, който е с него и когато се прибира в дома си.

Опитът за покушение обаче не промени мнението на Вестергор за свободата на словото и той обяви публично, че не съжалява, че е нарисувал карикатурата. Според него илюстрациите са предизвикали "важна и сериозна дискусия" за мястото на исляма в западните общества, където доминират светските ценности.

"Опитах се да покажа, че терористите получават духовните си боеприпаси от исляма, а с динамит и други експлозиви убиват хора", посочи тогава Курт.

Две години след първия осуетен атентант, на 1 януари 2010 г., 28-годишен сомалийски мюсюлманин, въоръжен с брадва и нож, влиза в къщата на Вестергор и се опитва да го убие.

Художникът видял престъпника в коридора, размахващ брадва. Грабнал 5-годишната си внучка и се заключили в паникстаята, откъдето извикал полицията. Нападателят обаче се опитал да отвори подсилената врата на помещението, като я удрял с брадвата си. Междувременно крещял: "Ще си отмъстим!", "Отмъщение!" и "Кръв!".

Той не успял да счупи вратата и да влезе при Курт и внучката му, защото полицията пристигнала светкавично и

простреляла сомалиеца в ръката и коляното

Нападателят бил арестуван и обвинен заради опита си да убие Вестергор и полицая.

Разузнаването на Дания доказва, че атентаторът е тясно свързан със сомалийската ислямистка бунтовническа група "Ал Шабааб", която се смята за терористична организация, както и за филиал на "Ал Кайда" в Източна Африка.

На 22 юни 2011 г. нападателят беше признат за виновен за опит за извършване на терористичен акт и опит за убийство. Той признава вина само за незаконно притежание на оръжие и влизане с взлом. Осъден е на 10 години затвор.

След тези случаи Курт Вестергор отново започва да живее с охрана на таен адрес, за да защити семейството си.

Самият той израства в консервативно християнско семейство в Химерланд, посещавайки неделно училище. По-късно става учител, а след това се записва в университета в Копенхаген, за да учи психология. Впоследствие

работи с деца с увреждания

и е директор на такова училище. За кратко работи за вестник Demokraten, а през 80-те години става карикатурист на Jyllands-Posten, където рисува спорната илюстрация.

Неговата карикатура бе препечатана от френското сатирично издание "Шарли ебдо", което стана жертва на терористичен акт, отнел живота на 12 души през 2015 г. в Париж.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене