Актриса от Народния театър чете класиката за ученици
24 часа | 21 Октомври 2021 г. | 33 показвания | 0 коментара

Нова поредица от ценни помагала за ученика от Книгоиздателство “Труд”

Знаете ли какво означава думата “бачка”, когато я употребява големият писател и руски възпитаник Алеко Константинов?

Не, не е упорита и тежка работа, а... да си правиш лаф мухабет, сладка приказка.

Това разбира актрисата от Народния театър Виктория Колева след цял ден ровене в разни речници, когато се посвещава на мисията да разкаже на днешните деца текстовете на класиците, които ще учат, но няма да разбират. И да им помогне да се докоснат до един свят век преди раждането и на прадедите им.

Виктория е прекрасна и уважавана дама от Първата трупа, играе в премиерната пиеса “Пиано в тревата” на Франсоаз Саган - първа постановка у нас, в “Три високи жени”, в “Майстори”... но въпреки това има и друга мисия. “Има на какво да научим децата. Това се нарича предаване на щафетата!”, казва тя за инициативата съвременното поколение деца да усети красотата на българската литература. Не е лесно!

В поредицата на “Класиките, преразказани за ученици” - амбициозното заглавие на новата поредица на Книгоиздателска къща “Труд”, тя подбира откъси от задължително изучавани призведения, към тях има и нейни коментари. За героите, за историческите моменти, дума след дума да се обясни на малкия читател. “Ние им предаваме знание, не е редно да им пълним главата с думи. Да се научат да разбират, дълбоко вярвам в знанието”, казва актрисата.

Поредицата на КК “Труд” включва шест книги, в които всеки ученик от 7-и до 12-и клас ще открие преразкази на изучаваните творби по литература. За пръв път на книжния пазар се появяват от български автор толкова полезни помагала. Целта на автора и издателя е да се предаде на учениците съдържанието на изучаваната от тях класическа литература по начин, който да акцентира основните достойнства на произведението - да се научат учениците да разказват голямо по обем съдържание, като безусловно се придържат към оригинала по творчески начин.

Книгата, която излиза най-напред, съдържа материала за 7-и клас - Иван Вазов с повестта “Немили-недраги”: I, II, III, V, X глава, епилог; романа “Под игото”: главите “Представлението” и “Радини вълнения“; разказа “Една българка”; Алеко Константинов с пътеписа “До Чикаго и назад”: откъса от “Вие трябва да сте били на Пловдивското изложение и знаете големия павилион?” до “На г. Айвазияна търговията отиваше твърде зле, според думите му, но той имаше надежда да разпродаде повечко “рядкости” в последните два месеца, септември и октомври, когато след летния сезон по-заможните американци ще посетят изложението”; романа “Бай Ганьо. Невероятни разкази за един съвременен българин”: главата “Бай Ганьо пътува”; Елин Пелин и разказите му “По жътва” и “Косачи”; Йордан Йовков с разказите “По жицата” и “Серафим”.

Следващата книга ще обхваща материала за 12-и клас. Очаквайте я до края на годината.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★
Късмет: ★★★★★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Още се прави анализ дали държавната компания трябва да се закрие, казва министърът на икономиката - Г-жо Везиева, защо твърдите, че има атака срещу изпълнителната директорка на ДКК Ваня Караганева? - Според мен тази атака се появи, защото започнахме с промените в ДКК. Г-жа Караганева е внесла предложение преди две седмици в Съвета на директорите

„Газпром“ увеличи износа си на газ за България с 43,8%, съобщи БГНЕС. Доставките на компанията за чужди страни са се увеличили до 171,5 млрд. куб. м, което е с 6,6% (10,6 млрд. куб. м) повече, отколкото през същия период на 2020 г. По данни на Gas Infrastructure Europe обемът на активния газ в европейските подземни хранилища към 29 ноември е с 23

Според проучване, публикувано от британската агенция Vehicle Contracts, Копенхаген е най-скъпата европейска столица по разходи за притежаване на личен автомобил, а София е най-евтината в ЕС и на 6-о място от всички на Стария континент. За съставянето на рейтинга са взети пет фактора - годишни разходи за гориво, за зареждане на електрически коли

Точно като в стария хит от осемдесетте Станислава Айви ...
Учени от университета на Кембридж, Великобритания, са ...
Нов грандиозен любовен скандал избухна в Аржентина. ...
Нападателят на ЦСКА-София Георги Йомов е попаднал на ...
Напрегнат работен ще бъде рожденият ден днес на ...
С луксозното издание на ПИБ се подкрепя не само спортът, но ...
Мачът от Шампионската лига между "Байерн" и "Барселона" ще ...
Да сте виждали Стоянка Мутафова да участва в реклама? Само ...
Ралф Рангник няма да бъде на скамейката на "Манчестър ...
Барбадос, която в полунощ стана република и се сбогува с ...
Ръководството на "Левски" е изчистило всички задължения към ...
Журито на конкурса "Автомобил на годината на Европа" обяви ...
Китайският университет за наука и технологии в град Хъфей, ...
Домакинът на ЦСКА Добри Димов получи жълт картон в мача от ...
Бившият футболист на "Ливърпул" Райън Бабел издаде ...
Лионел Меси спечели своята седма "Златна топка"! По време ...