Актриса от Народния театър чете класиката за ученици

Виктория Колева

Нова поредица от ценни помагала за ученика от Книгоиздателство “Труд”

Знаете ли какво означава думата “бачка”, когато я употребява големият писател и руски възпитаник Алеко Константинов?

Не, не е упорита и тежка работа, а... да си правиш лаф мухабет, сладка приказка.

Това разбира актрисата от Народния театър Виктория Колева след цял ден ровене в разни речници, когато се посвещава на мисията да разкаже на днешните деца текстовете на класиците, които ще учат, но няма да разбират. И да им помогне да се докоснат до един свят век преди раждането и на прадедите им.

Виктория е прекрасна и уважавана дама от Първата трупа, играе в премиерната пиеса “Пиано в тревата” на Франсоаз Саган - първа постановка у нас, в “Три високи жени”, в “Майстори”... но въпреки това има и друга мисия. “Има на какво да научим децата. Това се нарича предаване на щафетата!”, казва тя за инициативата съвременното поколение деца да усети красотата на българската литература. Не е лесно!

В поредицата на “Класиките, преразказани за ученици” - амбициозното заглавие на новата поредица на Книгоиздателска къща “Труд”, тя подбира откъси от задължително изучавани призведения, към тях има и нейни коментари. За героите, за историческите моменти, дума след дума да се обясни на малкия читател. “Ние им предаваме знание, не е редно да им пълним главата с думи. Да се научат да разбират, дълбоко вярвам в знанието”, казва актрисата.

Корицата на учебното помагало
Корицата на учебното помагало

Поредицата на КК “Труд” включва шест книги, в които всеки ученик от 7-и до 12-и клас ще открие преразкази на изучаваните творби по литература. За пръв път на книжния пазар се появяват от български автор толкова полезни помагала. Целта на автора и издателя е да се предаде на учениците съдържанието на изучаваната от тях класическа литература по начин, който да акцентира основните достойнства на произведението - да се научат учениците да разказват голямо по обем съдържание, като безусловно се придържат към оригинала по творчески начин.

Книгата, която излиза най-напред, съдържа материала за 7-и клас - Иван Вазов с повестта “Немили-недраги”: I, II, III, V, X глава, епилог; романа “Под игото”: главите “Представлението” и “Радини вълнения“; разказа “Една българка”; Алеко Константинов с пътеписа “До Чикаго и назад”: откъса от “Вие трябва да сте били на Пловдивското изложение и знаете големия павилион?” до “На г. Айвазияна търговията отиваше твърде зле, според думите му, но той имаше надежда да разпродаде повечко “рядкости” в последните два месеца, септември и октомври, когато след летния сезон по-заможните американци ще посетят изложението”; романа “Бай Ганьо. Невероятни разкази за един съвременен българин”: главата “Бай Ганьо пътува”; Елин Пелин и разказите му “По жътва” и “Косачи”; Йордан Йовков с разказите “По жицата” и “Серафим”.

Следващата книга ще обхваща материала за 12-и клас. Очаквайте я до края на годината.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене