Филм за Фани Попова-Мутафова, която не убиха след 1944 г.

Ирина Митева в ролята на Фани Попова-Мутафова

“Малката маркиза” разказва без грим

трагичния живот на писателката

“С дълбока благодарност отправяме мисъл към фюрера Адолф Хитлер - гениалния водач на нова Германия, който подобно на светеца - покровител на нашата войска - Георги Победоносец, се бори със злото в света, като го сразява навсякъде, където го намери, и който от висотата на Райхстага отправя към нашия народ думи, каквито никой чужд държавен глава не би ни казал...”

Знаете ли кой е авторът на тези редове? Те са от текст на Фани Попова-Мутафова, публикуван във “Вестник за жената” през 1941 г.

Писателката е титулувана като “първата дама на историческия роман”. Извисена е от поета Кирил Христов до “шеметен връх сред жените писателки”. Съпруга е на ерудита и писателя Чавдар Мутафов, който нежно я нарича “малката маркиза”.

“Малката маркиза” е заглавието и на документалния филм, който почитателите на романите на писателката ще могат да видят в рамките на кино-литературния фестивал “Синелибри” - на 23 и 26 октомври във Френския културен институт, на 28-и - в кино “Одеон”, и на 30 октомври - в Casa Libri.

Въпреки че е подпомогнат от НФЦ със субсидия за документален, филмът е обогатен с игрални епизоди, заснети на впечатляващи места в София.

Чрез подбрани цитати от творби на писателката и от нейни лични писма сложната й житейска и творческа съдба се разкрива по достъпен и ненатрапчив начин.

Фани Попова-Мутафова учи музика в Мюнхен през 1922-1923 г., но след завръщането си в България се отдава на писателството. То ще ѝ донесе слава, но и много мъка и трагизъм.

До 9 септември 1944 г.написва 35 книги, от които 28 са на историческа тематика. Но на 13 октомври 1944 г. е арестувана и наречена “най-ярко проявената фашистка писателка у нас”. Дори само тази квалификация е предостатъчна за смъртна присъда. Цяло чудо е, че не я разстрелват.

Народният съд проявява “милост” и я осъжда на 7 години строг тъмничен затвор, 10 хиляди лева глоба и лишаване от граждански права за 10 г.

Младата, но очевидно талантлива актриса Ирина Митева влиза в образа на Фани Попова-Мутафова - физическата ѝ прилика с писателката е удивителна. Разказвач е актьорът Васил Бинев, който увлекателно и уверено превежда зрителите през лабиринтите на миналите времена.

Епизодите с Бинев са заснети във величествената сграда на Съдебната палата, част от тях и в залата, в която през 1945 г. заседава 1-и състав на Народния съд.

Успешната реализация на филма се дължи на екипната работа на сценаристките Елица Гоцева и Теодора Стоилова-Дончева, режисьора Станислав Дончев, оператора Мартин Димитров и композитора Александър Костов.

Продуцентът “Геополи филм” не е жалил средства и сили и предоставя компетентна помощ в обработването на важни за изобразителното въздействие архивни материали.

За да осигури историческата достоверност на филма, екипът си осигурява три консултантки: Катя Зографова, Дивна Гоцева и Ингеборг Братоева-Даракчиева.

Зрителите ще бъдат впечатлени от камерата на Мартин Димитров, който е изградил стилен визуален портрет на историческата епоха и вълнуващи портрети на изпълнителите на общо 16-те актьорски епизодични роли и задачи.

По време на снимките продуцентът открива точното местоположение на гроба на писателката, потънал в забрава.

През септември 2021 г. “Малката маркиза” участва в състезателната програма на  4-ото издание на Международния фестивал за документално историческо кино - DOCK,  и е удостоен с приза  “Специална награда на историческата гилдия”,  която се връчва за първи път.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене