Филм за Фани Попова-Мутафова, която не убиха след 1944 г.
Пенчо Ковачев | 21 Октомври 2021 г. | 70 показвания | 0 коментара

“Малката маркиза” разказва без грим

трагичния живот на писателката

“С дълбока благодарност отправяме мисъл към фюрера Адолф Хитлер - гениалния водач на нова Германия, който подобно на светеца - покровител на нашата войска - Георги Победоносец, се бори със злото в света, като го сразява навсякъде, където го намери, и който от висотата на Райхстага отправя към нашия народ думи, каквито никой чужд държавен глава не би ни казал...”

Знаете ли кой е авторът на тези редове? Те са от текст на Фани Попова-Мутафова, публикуван във “Вестник за жената” през 1941 г.

Писателката е титулувана като “първата дама на историческия роман”. Извисена е от поета Кирил Христов до “шеметен връх сред жените писателки”. Съпруга е на ерудита и писателя Чавдар Мутафов, който нежно я нарича “малката маркиза”.

“Малката маркиза” е заглавието и на документалния филм, който почитателите на романите на писателката ще могат да видят в рамките на кино-литературния фестивал “Синелибри” - на 23 и 26 октомври във Френския културен институт, на 28-и - в кино “Одеон”, и на 30 октомври - в Casa Libri.

Въпреки че е подпомогнат от НФЦ със субсидия за документален, филмът е обогатен с игрални епизоди, заснети на впечатляващи места в София.

Чрез подбрани цитати от творби на писателката и от нейни лични писма сложната й житейска и творческа съдба се разкрива по достъпен и ненатрапчив начин.

Фани Попова-Мутафова учи музика в Мюнхен през 1922-1923 г., но след завръщането си в България се отдава на писателството. То ще ѝ донесе слава, но и много мъка и трагизъм.

До 9 септември 1944 г.написва 35 книги, от които 28 са на историческа тематика. Но на 13 октомври 1944 г. е арестувана и наречена “най-ярко проявената фашистка писателка у нас”. Дори само тази квалификация е предостатъчна за смъртна присъда. Цяло чудо е, че не я разстрелват.

Народният съд проявява “милост” и я осъжда на 7 години строг тъмничен затвор, 10 хиляди лева глоба и лишаване от граждански права за 10 г.

Младата, но очевидно талантлива актриса Ирина Митева влиза в образа на Фани Попова-Мутафова - физическата ѝ прилика с писателката е удивителна. Разказвач е актьорът Васил Бинев, който увлекателно и уверено превежда зрителите през лабиринтите на миналите времена.

Епизодите с Бинев са заснети във величествената сграда на Съдебната палата, част от тях и в залата, в която през 1945 г. заседава 1-и състав на Народния съд.

Успешната реализация на филма се дължи на екипната работа на сценаристките Елица Гоцева и Теодора Стоилова-Дончева, режисьора Станислав Дончев, оператора Мартин Димитров и композитора Александър Костов.

Продуцентът “Геополи филм” не е жалил средства и сили и предоставя компетентна помощ в обработването на важни за изобразителното въздействие архивни материали.

За да осигури историческата достоверност на филма, екипът си осигурява три консултантки: Катя Зографова, Дивна Гоцева и Ингеборг Братоева-Даракчиева.

Зрителите ще бъдат впечатлени от камерата на Мартин Димитров, който е изградил стилен визуален портрет на историческата епоха и вълнуващи портрети на изпълнителите на общо 16-те актьорски епизодични роли и задачи.

По време на снимките продуцентът открива точното местоположение на гроба на писателката, потънал в забрава.

През септември 2021 г. “Малката маркиза” участва в състезателната програма на  4-ото издание на Международния фестивал за документално историческо кино - DOCK,  и е удостоен с приза  “Специална награда на историческата гилдия”,  която се връчва за първи път.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Менторът ѝ Мика към българката: Ти нямаш граници, може да правиш всичко на сцената, само на 16 години си Едно 16-годишно момиче от Сандански с дълга черна коса и огромен талант бърза да хване влака за Рим от Милано. Не бива да го изпуска в никакъв случай - предстои ѝ да участва в първите кръгове на италианския “Х Фактор”

Засега консенсусът е само какво да махнем - клинични пътеки, делегирани бюджети. Трудното ще дойде, като започнат да търсят работещи решения Има много въпросителни около проектобюджета на служебния кабинет За енергийните цени е важно не толкова регулация, а механизъм за помощ за по-бедните - Постигнаха ли съгласие партньорите по всички важни теми

Към момента в България няма засечен случай на Омикрон, но във всеки момент очакваме да попаднем на положителна проба. Това заяви пред БНТ директорът на Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести доц. Иван Иванов. Той допълни, че наскоро щамът е открит в съседна Гърция

Българският селекционер на Босна и Херцеговина Ивайло Петев ...
Морунажи и скобари са най-често улавяните риби по река ...
Според проучване, публикувано от британската агенция ...
Ако държавата се е провалила, това е провал на ...
За да продължи да играе любимата на много китайци игра ...
Астероид с диаметър 330 м - колкото е висока Айфеловата ...
Победа над ЦСКА-София насред стадион "Българска армия" ...
В статия от 30 ноември в „Ню Йорк таймс“ се посочва, че е ...
Лабораторен анализ на лекарство с моноклонални антитела на ...
Половинметров бронзов свещник (канделабър) с елени е ...
"Не съм глупак. Знам, че "Златната топка" вече не се връчва ...
На лов за стоки се впусна Митко Павлов. Водещият явно се е ...
Скромна е жената на шефа на Сатиричния театър Калин ...
Поне още пет клуба от Серия "А" вече са разследвани от ...
Неизлечима болест, психически проблеми или неуспешна ...
Продуцентът Евтим Милошев, вдъхновен от д-р Фауст, вече ...