Бисера Прахова - брилянтна художничка на 84 години!

Изложбата е в  последните й творби в столичната галерия "Арте" - пейзажи с маслени бои

"За качествата и за дарованията на даден художник освен всичко друго, бихме могли да съдим и по това как и доколко е в състояние да ни изненадва всеки път без при това кардинално да променя своите възгледи и да изневерява, по една или друга причина, на своето пластическо кредо".

Струва ми се, че примерът с настоящата изложба на Бисера Прахова недвусмислено потвърждава тази максима, казва изкустводът проф. Чавдар Попоав. (Изложбата е в столичната галерия "Арте" на ул. "Бузлузжа" 31).

Експозицията представя последните й творби. Това са пейзажи с маслени бои, пронизани от лирическо светоусещане.

В своето мълчаливо „събеседване“ със зрителя авторката е искрена, непринудена, преодоляла условности, конвенции и постановъчни решения. Мотивите, които подбира, са напълно естествени, делнични, „тихи“. Те са изпълнени с тънко поетично чувство, за което не са били необходими специални стимули от гледна точка на обичайните живописни ефекти.

Бисера Прахова съумява да открие смълчаната прелест на крайбрежните мотиви и да я изрази с една своеобразна съзерцателна „пантеистична“ живописна нагласа. Формите и пространствените планове, чезнещи в някаква омара, са третирани без ясни контури и без отчетливи светлосенки. Те са сякаш обвити във фина, прозрачна пелена, интерпретирани в леко сфумато, което обгръща средата и природните субстанции. Естественият пластически изказ на подобни усещания са монохромните тоналности.

Очарован от тези образи, зрителят начева своеобразен диалог с претворената от художничката природа, който в крайна сметка го отвежда към глъбините на неговата собствената индивидуалност.

За авторката

Бисера Прахова

Родена 1937-София

-Завършва художествената академия в София

- Представителни изложби в Австрия,Германия,Хавана,Мексико,Япония

 -Награди за живопис: “Владимир Димитров Майстора”

“Данаил Дечев”, "Станислав Доспевски”, ”Международна награда ”Петер Лудвиг”

-Член-кореспондент на Кюнстлерхаус-Виена

-Картините й са притежание на НХГ,СГХГ, галерии в страната и чужбина.

Картини от изложбата на Бисера Прахова в галерия "Арте"
Картини от изложбата на Бисера Прахова в галерия "Арте"
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене