Григор пропуска абитуриентския си бал

Григор е привързан към семейството си

От ромската махала в Хасково до лукса в Монте Карло. Този път извървява най-добрият ни тенисист Григор Димитров.

Неговото семейство живее съвсем скромно в един от крайните квартали на града и трудно се справя с огромните разходи за турнирите на Григор. Майката Мария и таткото Димитър дълги години работят като учители по физическо възпитание, като г-жа Димитрова все още упражнява благородната професия във вече прочутата местна езикова гимназия, която даде двама министри в новия кабинет. Гришо хваща за първи път ракетата едва 3-годишен, като с времето родителите му забелязват таланта.

Тогава негов треньор е бащата Димитър, който е учител и наставник по тенис в местното спортно училище. Именно там учи Гришо от осми клас до завършването на средното си образование. Бъдещата тенис звезда е частен ученик, но се справя добре с уроците. По това време вече започват да го завъртат шайбите на турнирите, за разходите по които помагат и бабата и дядото на Григор с пенсиите си. Той не успява да отиде и на абитуриентски бал подобно на футболната звезда Димитър Бербатов.

Звездата завършва спортното в Хасково
Звездата завършва спортното в Хасково

Постепенно инвестициите в Димитров започват да се отплащат. Семейството вече отдавна не живее в махалата, а в модерна нова кооперация. Баща му напуска работата си като учител и треньор в спортното училище и има частен тенис клуб. Но Григор никога не забравя откъде е тръгнал. Всяка година той осигурява плакати, календари за спортното училище. Оставил е и своя ракета с автограф, а за него е направен специален кът в школото. В него са поставени снимки от големите му победи, както и голям портрет.

"Баща му работеше тук допреди няколко години като учител и треньор - разказва пред "България Днес" директорът на училището Силвия Тенчева, която също е бивш спортист. - Преди имаше доста тенисисти. За съжаление спортът си отиде заедно с него. Трудно е всяка година да търсиш деца. Сега спортните училища не са това, което бяха. Но пак са полезни. Обучението е безплатно, общежитието е символична сума, храната е безплатна. На всичко се набляга, общообразователните предмети си вървят ръка за ръка със спорта. Даваме професия помощник-треньор трета степен на квалификация. Предимството на спортните училища е, че завършилите влизат без изпит в НСА. Имаме и депутат от 44-ото НС. Който иска да си учи, той учи. Класната на Григор в училище се пенсионира, но винаги е казвала добри неща за него. Не е бил на абитуриентски бал, вече турнирите го бяха завъртели. Преди живееха почти в циганската махала в началото на тяхната обща кариера, но трудът се възнаграждава."

Гришо е оставил своя ракета в училището
Гришо е оставил своя ракета в училището

Наскоро Димитров си припомни за детските години в интервю пред колежката си Ализе Лим. Звездата винаги е показвал привързаност към родното си Хасково и дори доведе тук приятелката си Лолита. Преди няколко седмици "България Днес" разкри, че тенистът е дарил 30 000 лева на езиковата гимназия в града, а преди това купи респираторни апарати за местната болница.

"Бях много непослушно дете - разказа Григор. - Помня, че майка ми ме заведе на корта и ми даде ракета и топка, за да се занимавам с нещо, докато баща ми дава уроци. Там имаше една голяма зелена стена и започнах да удрям срещу нея. Така и не успях да победя стената и това наистина ме ядосваше. Това е един от първите ми детски спомени. Заслугата да започна да играя тенис е на родителите ми. Семейството ми е много сплотено и това винаги ни е помагало. Баба ми и дядо ми също помагаха. Понякога даваха цялата си пенсия, за да мога да си купя самолетен билет или да си платя таксата за турнир. Това бяха първите пъти, в които пътувах със самолет. Беше много трудно. Трябваше непрестанно да намираме нови начини и дори днес не знам как сме успели в някои случаи. Родителите ми работеха много. Никога не съм изпитвал нуждата да живея в лукс - беше ми достатъчно просто да се справям."

Специалният кът на звездата в школото
Специалният кът на звездата в школото

Григор идва да вземе дипломата за средно образование близо 10 години след завършването си. С нея той вече има право да бъде помощник-треньор и да запише без изпит висше образование в НСА. Но това едва ли ще стане в близко време предвид убийствения график на турнирите в тениса.

"Григор се появи преди няколко години да си вземе дипломата - разказва директорката. - Повечето ученици така процедират. Никой в тениса не те пита дали имаш средно образование."

Спортното училище в Хасково създава и други български шампиони. Тук е завършил легендата на "Левски" Наско Сираков, който първоначално тренира борба. В училището той се запознава и с настоящия треньор на "сините" Станимир Стоилов. Оттук тръгва и покойният олимпийски шампион в борбата Атанас Комшев, както и редица други световни и европейския медалисти. Днес в училището има 210 ученици, които само по време на пандемията са спечелили 65 медала в различните спортове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене