Детските открития: 1718 г. - ръчни плавници, 2022 г. – уреди с изкуствен интелект

Така изглежда "катамаранът", създаден от учениците Тома Милков и Бойко Георгиев, който чрез изкуствения си интелект ще лови боклуци във водни басейни.

17 януари е световен Ден на детските изобретения

Едно американско момче на 12 години измисля ръчните плавници през 1718 г. Когато порасне, ще изобрети гръмоотвода, бифокалните очила, люлеещия се стол. Но Бенджамин Франклин ще остане известен в цял свят и с факта, че именно неговият лик стои на банкнотата от 100 долара.

Бенджамин Франклин
Бенджамин Франклин

Заради онези ръчни плавници обаче съвременните световни организации обявяват рождения ден на Франклин и за международен Ден на детските изобретения или на децата изобретатели. Деца са изобретили също така водните ски, плодовите сладоледи на пръчица и дори азбуката за слепи.

Днес мечтите им в науката, а и откритията им са много по-смели и технологични. Вместо да колекционират образи на Бенджамин Франклин 12-класниците Бойко Георгиев и Тома Милков създадоха “катамаран” с изкуствен интелект, който лови боклуци в езера и язовири. Двамата учат в Технологичното училище “Електронни системи”. Устройството им, което наподобява катамаран, се придвижва самостоятелно. С помощта на изкуствен интелект разпознава пластмасови отпадъци, насочва се към тях и ги събира. Размерът на устройството е метър на два.

“Целта ни е да почистим водните басейни от боклуците. Идеята ни е, след катозавършим проекта напълно и всякакви проблеми бъдат отстранени, да се пусне в експлоатация”, разказа за “24 часа” Бойко Георгиев.

Бойко Георгиев
Бойко Георгиев
Тома Милков
Тома Милков

Разработката е част от ученическия иновационен хъб на Техническия университет в София и ТУЕС. Менторът им е Пламен Данов от IBM. За проекта си WaterRevival учениците са получили 2500 лв. от висшето училище. Работили са по изобретението си от юли до ноември миналата година. Младежите са се насочили към следване в Нидерландия. За първа година Техническият университет в София стартира инициатива за насърчаване на ученици да участват в научноизследователска дейност, разработвайки иновативни проекти под ръководството на университетски преподаватели и ментори от IT бизнеса. За целта университетът финансира проектите. В инициативата участваха 8 проекта на ученици от 8-и до 12-и клас от ТУЕС.

БЕНДЖАМИН ФРАНКЛИН

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене