Ранните хора в Китай са имали най-големия мозък

Откритието показва, че капацитетът на черепа на тези хоминини е достигал 1700 куб.см.

Проучване на международен екип учени, ръководен от китайски археолози, показа, че прародителите на съвременните хора от Северен Китай, живели преди 200 000 до 160 000 години, вероятно са имали мозък като този на Айнщайн, предава Радио Китай.

Откритието им показва, че капацитетът на черепа на тези хоминини е достигал 1700 куб.см. Тази оценка е направена на базата на вкаменелости, намерени през 70-те години на миналия век на обекта Сюдзя‘яо.

„Това е най-големият едроглав хоминин от средния плейстецон“, казва У Сиедзие от Института по палеонтология и палеоантропология на гръбначните животни към Китайската академия на науките.

Мозъкът на хоминините от Сюдзя‘яо е бил по-малък от този на техния близък роднина „човека от Сючан“, оценен на около 1800 куб.см. Първият обаче е живял приблизително 60 000 години по-рано от втория, според резултатите от проучване, публикувани в последния брой на „Journal of Human Evolution“.

Някога учените предполагаха, че размерът на древните хора през Палеолита, от австралопитека през хомо хабилис до хомо еректус, се е увеличавал постепенно. Неотдавнашни проучвания обаче опровергаха тази теория, тъй като открития в Индонезия „човек от Флорес“, живял преди 100 000 до 50 000 години, е бил с мозък само около 400 куб. см, докато този на „човека от Сючан“ е над четири пъти по-голям.

Последните констатации на учените могат да помогнат да се обясни какво е довело до огромната промяна в размера на мозъка на нашите предци.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене