Асен Василев, когото британци и германци искат в своите правителства, анализира екселски таблици за 2 минути

Асен Василев с Кирил Петков, премиерската съпруга Линда и две от дъщерите им по време на един от техните планински преходи

Успива се сутрин, понякога закъснява и винаги избира най-скъпото вино, казва за него “политическата му половинка” Кирил Петков

Знаете ли колко време му трябва на финансовия министър Асен Василев да “прочете” екселска таблица със стройни редове от цифри? Точно две минути! За толкова той е успял да ги осмисли и да е готов с анализа. Както и да го облече в категорична словесна форма.

Същото остро око и максимална концентрация вицепремиерът притежава и за текстове без цифри. “За секунди хваща граматически грешки колкото и дълги да са текстовете”, разказват от екипа му.

В умението му бързо да анализира вече са убедени повечето депутати от бюджетната комисия в парламента, както и хората, с които работи във финансовото министерство. Защото са били преки свидетели на мълниеносните му реакции по време на маратоните за последните два бюджета. А продължителността на обсъжданията бе наистина впечатляваща - по 12-14 часа няколко поредни дни.

Поне видимо човекът, който управлява държавните финанси в момента,

никога не изглежда разколебан, притеснен или уплашен

Справка - една от последните му реплики по отношение не на кого да е, а към човека, който, поне формално, отвори вратата на политиката пред Асен Василев – президента Румен Радев. Когато той “захапа” правителството заради напрегнатия спор да отпуснем ли военна помощ на Украйна и означава ли това участие във войната, Василев без колебание отсече: “Позицията, която президентът Радев изрази, че давайки оръжие на Украйна, ние продължаваме войната, е позорна. Защото в нея имплицитно стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт. Аз смятам, че Украйна ще победи и ние трябва да ѝ помогнем да го направи”.

Анализатори и наблюдатели побързаха да определят тези думи като “бунт срещу политическия родител”. Дали този бунт ще доведе до развод, или просто е поредното категорично изказано мнение, присъщо на Василев, предстои да видим. Във всеки случай точно оценката му сложи началото на цяла серия от “реплики” и “дуплики”, която някои дори определиха като политическа криза.

Заради категоричната му позиция срещу газовата зависимост от Москва много българи споделиха в социалните мрежи, че за първи път се гордеят с български политик.

Истински фурор обаче предизвика интервю на вицепремиера пред английската телевизия “Скай нюз” в четвъртък. На въпрос на журналистката докога България ще издържи без руски газ, Василев, без да се замисля, отговаря: “Завинаги”.

Под видеото на интервюто в ютюб до снощи имаше почти 800 коментара,

в които зрители от различни държави хвалят българския министър, а хора от Великобритания и Германия съжаляват, че в техните правителства няма такива лидери. (Виж коментарите на 22-а стр.)

Странно е, че въпреки способността му да борави с цифрови данни вместо с дълги текстове, на младини сметките не са сред любимите му занимания. Удавали му се хуманитарните науки и езиците. Пишел есета на английски и участвал в световни конкурси. Днес 44-годишният възпитаник на “Харвард” показва, че комбинацията от икономика и математика е печеливша.

Дотолкова, че когато изгря звездата на Василев в първия служебен кабинет през 2013 г., един от най-големите предприемачи в света и собственик на рисков капитал - Мортен Лунд, призна пред “24 часа”: “Асен Василев е гений, но с него се работи трудно”. През 2009 г. той е съдружник с Василев и шеф на борда в общата им компания “Евърбред”. Именно сложните отношения с бившия съдружник бяха и първата мина, която Василев настъпи, когато стана служебен финансов министър за втори път преди близо 2 години. Типично в свой стил той описа накратко казуса, приключил със съдебно споразумение, и излезе от обяснителния режим.

Днес Асен Василев е неразделна част от тандема с премиера Кирил Петков. Двамата са отбор толкова отдавна, че освен премиер и вицепремиер са и съпредседатели на новоучредената си партия “Продължаваме промяната”. Пред “Господари на ефира” Петков описва Василев като “умен, аналитичен и добър приятел”. А на въпрос за тъмните му страни добавя през смях:

Успива се сутрин, понякога закъснява, и винаги избира най-скъпото вино

Хора, близки до двамата, твърдят, че противно на очакванията за спорове, ревност и дори конфликти те прекрасно се допълват.

“Кирил винаги е готов да скочи в ново начинание, винаги е усмихнат и предразполага хората. Асен е по-въздържан, сериозен и по-скоро затворен в себе си”, описват политическия тандем техни приятели. Двамата прекарват часове заедно и извън службата си. Много често може да бъдат видени на кино, в планината или на концерт заедно със семейството на Петков.

Асен Василев обича да пътешества и сам, а любимата му дестинация е Италия, в която намира комбинация от предпочитани неща - близка култура, дружелюбни хора, красива природа, вкусна храна.

За разлика от премиера, който има многолюдно семейство, Василев не е женен. Сам признава: “Нямам жена до себе си”. Връщайки се назад в миналото, пестеливо споделя за присъствие на няколко фатални жени в живота си.

“Любовта е нещо, в което сваляш всички маски и се доверяваш напълно на човека до теб”, казва финансовият министър. Не крие съжалението си, че все още няма деца. Но с усмивка добавя, че в момента няма почти никакво време за личен живот.

Предричали на младия Асен Василев музикално бъдеще

В родното Хасково вицепремиерът пял в хор “Лира”. Като дете мечтаел да е диригент. От онези времена е останала любовта му към симфоничната музика - не изпуска концерт и така релаксира. Понякога самият той пее за забавление или за шоу, с мощен и уверен баритон. Винаги в компания или помолен да го направи. Обича тихите разговори с приятели пред чаша хубаво вино или уиски, на които е ценител. Не пие много, за да не загуби удоволствието. Трудно допуска нови хора до себе си. С тях задълго остава любезен, но и резервиран. 

 Другата му страст е историята. Чете много, убеден, че точно тя съдържа ключа към редица днешни и бъдещи събития.

Всъщност четенето е особена негова страст. “Поглъща” много и разнообразни книги и за всяка има собствено мнение, също толкова категорично, колкото е то за всичко останало, споделят негови приятели.

Въпреки че на фона на повечето си колеги сред министрите и депутатите Василев изглежда направо беден - само с апартамент и един влог, днешният ковчежник на държавните финанси има особено разбиране за парите и богатството:

“Имам достатъчно пари, за да не се чувствам по никакъв начин притеснен”

И уточнява, че “богатството е относително нещо - един може да има 20 милиарда и да не му стигат, на друг и 1 милион са напълно достатъчни”.

Тайната на успеха си като бизнесмен Василев описва така: “Да намериш проблем, който е на много хора, и да намериш уникалното решение за него - това е ключът към успеха”. Разбира се, без много работа и хъс не става.

Родителите му са инженери. Майка му отдавна е пенсионерка, баща му е бил зам.-шеф на КАТ в Хасково дълго време, а след това - строителен надзорник на магистрала “Марица”. Когато синът им сам решава да замине да учи в “Харвард”, те нямали достатъчно пари, за да го издържат. Плащали само самолетните билети два пъти в годината, останалото се покривало от стипендията му. Има по-малка сестра Кристина, която е завършила архитектура в Германия и работи по специалността си там.

Казват, че Кирил Петков запалил Асен Василев за политиката

Според други било точно обратното. Който и да е бил инициатор, двамата взели решение да опитат силите си на неин терен още когато Василев бе министър в служебния кабинет на Росен Плевнелиев през 2013 г. Дали този им опит ще е сполучлив, предстои да разберем. Не може да се отрече, че случиха да управляват в интересни времена - пандемия, криза, война.

Асен Василев представя екипа на “Продължаваме промяната”.
Асен Василев представя екипа на “Продължаваме промяната”.

Последното предизвикателство пред отбора Петков - Василев са спрените газови доставки от Москва. В този факт някои виждат - и не без основание - възможност България най-сетне да излезе от дългогодишната си зависимост от Русия.

“Да седим и да се преструваме, че няма агресор, не работи. Не търсим конфликт или война, но когато войната дойде на нашия праг, ще я посрещнем и ще отблъснем всеки агресор. Мачът, в който някой се опитва да ни казва какво да правим, да ни изнудва, приключи. В този конфликт България ще помогне на страната, която се бори срещу агресора”, заяви Асен Василев.

Предстоящите дни може би ще подскажат дали мачът наистина е свършил, ще има ли продължения и ще се стигне ли до дузпи.

Със “завинаги” без руски газ по “Скай нюз”

Василев респектира стотици в Европа

“Завинаги!” С този категоричен отговор колко дълго България може без руски газ Асен Василев спечели доверието на британците и стотиците чужденци, гледали интервюто на българския вицепремиер пред телевизия “Скай нюз”.

Ще обмислите ли плащане в рубли? Колко дълго България може да продължава да разчита на алтернативните източници на газ, за които говорите? - попита водещата на емисията новини.

Завинаги! - отсече без колебание Василев и добави, че страната няма никакво намерение да плаща на Русия в рубли.

Водещата преразказа думите на Кремъл, според който въпросът е прост - България трябва да плати за газа в рубли. Това е нещото, което те са искали от самото начало, затова сега не изнудвали никого.

Просто е само следването на договора такъв, какъвто е подписан. В него се казва, че ние плащаме в долари в специална сметка в Газпромбанк. Всяка едностранна промяна на договора, независимо колко мило тя е поискана или не е поискана, е промяна в договора, за която другата страна трябва изрично да се съгласи. Ние не сме давали съгласието си за такава промяна, което значи, че Русия нарушава договора си”, подчерта Асен Василев. Вицепремиерът не се поддаде на предположенията, че към България и Полша има специално отношение. Василев повтори, че заедно с Литва това са първите страни, за които е дошъл моментът да направят плащание, като се очаква спиране на газа да има и за други държави, ако те следват договорите си и не се съгласят на едностранни промени.

Категоричните отговори и спокойният тон на Асен Василев очевидно са направили силно впечатление на зрителите на “Скай нюз”, провокирайки близо 800 коментара под видеото в ютюб.

Само дребен пример за това как една малка, незначителна за мнозина държава може да се изправи срещу световна сила и да отстоява правата си независимо от последствията. Гордостта е силен стимулатор, пише един от потребителите.

Като българин, живeeщ в Обединеното кралство през последните 20 години, за първи път се чувствам горд с нашия премиер и неговия заместник. Гласувах за тях и определено ще ги подкрепя отново на следващите избори. Браво г-н Василев! - пише друг потребител, нарекъл се Ел Пен.

Ето и част от останалите реакции:

Типично западно чувство за превъзходство... Мразя начина, по който тя го караше да каже нещо за българо-руската дружба в миналото, но за щастие, той остана съсредоточен и даде ясни отговори.

За 2 месеца... уау... явно компетентно правителство! Невероятна работа, България, 1 интервю и на секундата бих взел този човек пред Борис (Джонсън - б.р.), коментира Dj Mercenary.

КАТО АНГЛИЙСКИ ГРАЖДАНИН, ЖИВЕЕЩ В БЪЛГАРИЯ, се гордея, че новото ни правителство тук изглежда много добро и много далновидно - това интервю беше пример за това.

Беше невероятен, трябва повече хора като него да управляват Европа.

Страхотно интервю и много проницателни коментари от страна на заместник министър-председателя.

Това е герой, какъв смел човек.

Харесва ми как отговори “Завинаги!” на въпроса докога България може да търси алтернативи. Редът на задаване на въпроси от страна на водещата е глупав. Тя се опитва да изтръгне от него защитни отговори. Похвала за него, че отговори интелигентно.

Иска ми се този човек да е част от нашето правителство. Той е силен и знае нещата си. Защо Германия не прави същото?

Като българин никога не съм мислил, че ще се чувствам горд с български политик, но този ден дойде.

Този български министър-председател е прекрасен! Толкова проницателен, интелигентен, състрадателен, мислещ напред! Поздрави от Полша.

Много добре говори и запазва самообладание. Може да застане до Зеленски. Надявам се България да се справи с газовото предизвикателство и да се превърне в чудесен пример за освобождаване от руската зависимост за целия ЕС.

Страхотни отговори от страна на вицепремиера.

България беше подготвена за Путин, който тропаше с крака като малко дете! Това прекъсване на доставките на газ винаги е било вариант, който Путин ще използва. Компетентното правителство се е подготвило за тази възможност.

Журналистите се опитват да бъдат провокативни, това не е насочено срещу министъра, той се справи като шампион.

Аз съм англичанин, който живее в България - най-накрая получихме добро правителство тук точно когато Великобритания има най-лошото си... Масивни инвестиции в инфраструктура и хора. Заплатите на медицинските сестри и учителите се удвоиха. Чисто нов изцяло електрически обществен транспорт и много други.

Той е изключително задълбочен, добре говори и е много търпелив по време на цялото интервю! Страхотно е да видиш, че всички СЪЮЗНИЦИ говорят в една и съща посока! Надявам се, че ще продължим да се подкрепяме взаимно и ще спрем такива брутални зверства като случващото се в Украйна!

Той не пести думи, справедлив и силен отговор, браво, България!

Много впечатляващ лидер!!! Имаме нужда от повече хора като него.

Голямо уважение към него и към България.

България съвсем открито е избрала страната си, така че продължавайте напред.

Върховен. Добра работа за България и Полша, които предлагат да помогнат с доставки и на други страни от ЕС, изключителен успех.

Минаха години, откакто не ме е било срам от нашите политици. Да, има още доста, от които много се срамувам, но Асен Василев не е от тях. Той е много умен, смел и откровен човек, освен това е прозападен и проевропеец, което е наистина хубаво за промяна. Аз съм на мнение, че трябваше да бъде назначен за премиер, но и вицепремиер и финансов министър е добре. Браво! - пише Христина Димитрова.

Има, разбира се, и не толкова хвалебствени коментари. Потребител с име, изписано на арабски, публикува следното мнение на руски език:

На вас са ви промили мозъците. Кой причини разпадането на СССР? Кой бомбардира Сърбия? Кой организира войни в страните от Близкия изток? Кой допринесе за преврата в Украйна? Кой тегли НАТО към границите на Русия? Кой първи наложи санкции? Кой пренаписва историята на световната война? Знаете само това, от което се интересуват вашите политици, и никога не знаете истината! Хората на Германия по време на световната война също смятаха, че се борят за мира на целия свят. Но всъщност политиката на Германия беше управлявана от нацистите и фашистите.

Браво, Русия, браво. Изпратете тези неудачници обратно в каменната ера, пише Ник Поуп.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене