На 31 г. Григор с нова философия - живее за мига (по Хораций)

Григор Димитров

Звездата ни пак е в топ 20 на света

Обича жените, лукса и бързите автомобили 

Винаги ще бъде любимец на феновете

Казват, че, като навършиш 30 години, те очаква най-хубавият живот - вече знаеш какво искаш, но и как да го направиш. Пренасяш и най-ценното съзнателно в бъдещето.

В понеделник спортната гордост на България Григор Димитров става на 31 години.

Със сигурност “големият” Григор ще пренесе първо през годините изискания вкус към живота -

обича хубавите жени, луксозните и бързи автомобили

и мотоциклети, красивите дрехи, а преди време с финес влезе в ролята дори на манекен в Седмицата на модата в Милано.

С наближаването на датата 16 май бившият №3 в световната ранглиста по тенис като че ли показва, че обръща философията на професионалния си живот - не прави дългосрочни планове, а живее ден за ден.

Напоследък в интервюта шампионът от финалите на АТП за 2017 г. непрекъснато подчертава, че гледа на участията си по турнирите само мач за мач. В това отношение определено българският артист с ракета в ръка изглежда като последовател на Хораций и неговата безсмъртна фраза, станала основно правило в живота на много хора на изкуството.

Carpe Diem е израз от поема на Хораций и в свободен превод звучи като “грабни момента” или “живей за деня”. Всъщност тази фраза е част от една по-дълга: Carpe diem quam minimum credula postero, която в общи линии се превежда

“Цени мига, не вярвай напразно в утрешния ден!”

или “Живей днес, не отлагай за утре.” С повече подробности от поемата - “Не питай (ний не можем да узнаем) какъв ли край предвидили са боговете за теб и мен, Левкония, нито изпитвай Вавилонските пресмятания. Колко по-добре е да приемаме каквото дойде, дали е отредил за нас още зими Юпитер, или последната е таз, която се разбива днес в скалите на Тиренското море. Мъдрец бъди и виното налей. Животът кратък е, ти остави встрани далечните надежди. Дори докато тъй говорим с теб, отлита времето неумолимо. Цени мига, не вярвай ти напразно в утрешния ден”.

Не сме сигурни дали Григор Димитров знае за тази фраза на Хораций, въпреки че минава за почитател на арта и преди време бе споделил, че любимата му картина е “Целувката” на австрийския символист Густав Климт.

Някои могат да преценят, че паралел между българската звезда в тениса и римския поет е невъзможен, но отношението на Димитров към нещата в последно време определено допуска подобно сравнение.

“Харесва ми да играя срещу различни и непознати тенисисти, защото така трупам опит. Но мисля само за следващия мач. Според мен това е правилният подход, защото клеят (в момента е сезонът на червени кортове - б.р.) е комплексна настилка. Още в Монте Карло бях много оптимистично настроен и оттогава влизам с положителна нагласа във всеки мач. Мисля, че съм на прав път”, сподели Григор преди няколко дни в интервю за Tennis Channel в Рим.

В разговора съвсем естествено присъстваше и неизбежният въпрос за възрастта на българина и предстоящия му рожден ден.

“За мен сега е седмица за празнуване. Така я наричам. Раздавам се докрай в свободното си време.

Опитвам се да празнувам възможно най-много,

защото на тенисистите това не им се случва често. Иска ти се да отбележиш по някакъв начин днешната победа, но се сещаш, че на другия ден ти предстои нов мач, който трябва да спечелиш. Трудно е и с годините го разбирам все по-добре. Точно по тази причина сега съм по-спокоен и мисля ден за ден”, каза Димитров.

Дали наистина има промяна в манталитета на Григор, си знае само той, защото човекът, чийто бекхенд с една ръка винаги е удоволствие за зрителите, почти не разговаря с български журналисти.

Димитров контактува най-вече с родителите си Мария и Димитър и с хората от екипа - с треньора Данте Ботини, физиотерапевта Алгис Христов, специалиста по физическа подготовка Себастиан Дюран и мениджъра Георги Стоименов. Но когато е в чужбина, винаги е готов за поканите на местни медии. Но в България сме свикнали.

Григор едва ли има причини да бъде недоволен от развитието на сезона до момента.

Той се завърна в топ 20 на световната ранглиста

за първи път от 30 август миналата година и вече има 601 мача в турнирите на АТП (361 победи) и 50 успеха в срещи на двойки. Поредното му предизвикателство е предстоящото открито на Франция “Ролан Гарос” в Париж. Този турнир от “Големият шлем” е най-престижната сцена на червени кортове в света. Димитров има да наваксва от миналата година, когато водеше уверено в мача с Маркос Гирон (САЩ), но бе принуден да се откаже заради контузия.

Точно травмите са най-големият проблем за Димитров в последно време

На откритото на Австралия миналата година Димитров загуби почти спечелен мач от руската (по-скоро осетинска) сензация Аслан Карацев заради проблеми в гърба, които му пречеха да се наведе да си завърже обувките. А на US Open се отказа срещу Алексей Попирин (Авл), защото болките в стъпалото му пречеха да се движи нормално по корта.

Контузиите са нещо нормално за професионален състезател на толкова високо равнище. Григор изкара много тежко и коронавируса. Хвана го по време на демонстративните турнири Adria Tour, организирани от водача в ранглистата Новак Джокович. Тогава бащата на сърбина - Сърджан, обвини българския тенисист във всички възможни грехове и най-вече в това, че едва ли не нарочно е играл в Белград и Задар, за да зарази останалите.

През ноември 2018 г. Димитров и Гаел Монфис (Фр) направиха страхотно шоу в София.
През ноември 2018 г. Димитров и Гаел Монфис (Фр) направиха страхотно шоу в София.

По-късно Григор разкри, че се е чувствал отвратително по време на боледуването и не е имал сили дори да тренира във фитнеса. А грижата за (много) добрата физическа форма е запазена марка за бившия №1 и шампион на “Уимбълдън” и US Open при юношите.

Всички си спомняме и за проблемите на Григор с рамото, които го смъкнаха до 78-ото място в ранглистата.

По онова време звездата ни призна, че се е чувствал много зле психически, а заради болките не можел дори да вдига чаша без усилия.

Точно тогава обаче дойде големият удар на US Open - първата победа срещу швейцарската легенда Роджър Федерер и полуфинал в Ню Йорк, загубен от Данил Медведев в изключително равностоен мач. Тогава дори и подкрепата на публиката не успя да помогне. А за любовта на феновете по цял свят няма какво повече да се каже.

Последното доказателство е мачът на Григор със Стефанос Циципас, когато

през цялото време публиката в Рим скандираше  името на българския си любимец като на футболен мач

Впоследствие гръцкият тенисист призна, че е имал усещането, че двамата са били като гладиатори на арената.

Димитров си има отряд от постоянни фенове в социалните мрежи, които денонощно се грижат за публикуването на снимки и клипове, без значение в коя точка от света се намира българската звезда. Самият Григор рядко пише в своите официални профили в Twitter и Instagram, но пък фенските акаунти преливат от всякаква информация за всяка стъпка на шампиона.

Лолита Османова е последната (засега) приятелка на Григор Димитров.
Лолита Османова е последната (засега) приятелка на Григор Димитров.

В живота на Григор обаче има и друга страст - връзката с красиви и известни жени. Все още е спорен въпрос дали имаше връзка със Серена Уилямс. Двамата се познават от времето, когато Димитров тренираше в академията на Патрик Муратоглу край Париж. Нашият тенисист и тъмнокожата американка бяха снимани как отиват заедно на вечеря почти прегърнати, но никой от двамата не пожела да говори по темата. Едно е ясно - Григор и Серена и досега са много добри приятели и често тренират на един корт по турнирите. Българската звезда поддържа близки отношения и с другата сестра - Винъс. По време на паузата заради коронавируса, когато календарът замръзна и Григор не мърдаше от къщата (с тренировъчен корт) в пустинята на Калифорния, с по-голямата Уилямс пуснаха забавно видео в социалните мрежи с какви упражнения поддържат форма и у дома.

Драматичен обаче бе моментът, когато Димитров си хвана за гадже Мария Шарапова. Всичко тръгна от едно клипче от улиците на Милано. И двамата бяха там за рекламни снимки на Nike. Всички по света видяха как рускинята върви по улиците на европейската столица на модата, а на известно разстояние отзад се движи Григор. Изборът на българина обаче ядоса Серена, която заяви, че Шарапова си е хванала за приятел мъж с каменно сърце. Известно е, че двете тенисистки не се понасят, а случката просто бе повод за нови престрелки.

Димитров и Шарапова по-късно се разделиха, а в своята автобиография бившата №1 в световната ранглиста обясни, че причината е липсата на достатъчно амбиции у българина. Тя бе разочарована, че той се задоволява само с това да е нейно гадже и че двете с майка му седят една до друга, за да го гледат на турнир в Англия.

Григор обаче не остана дълго време сам. И тръгна с друга кака - Никол Шерцингер. Бившата звезда на “Пусикет Долс” и бивша на седемкратния световен шампион във Формула 1 Луис Хамилтън. Програмата бе пълна - снимки по италианските острови и скъпите бутици, присъствие на лъскави събития в САЩ. И така до момента, когато английските таблоиди (че кой друг?) обявиха за края на връзката.

Сега романът е с рускинята от кавказки произход Лолита Османова. Двамата криха връзката си доста време, преди да се покажат пред хората на моста на влюбените във френския зимен курорт Анси.

Двамата се запознаха на корта в Монте Карло,  където живеят

Дъщерята на емигрирал заради проблемите си с руските власти олигарх от енергийния бизнес навремето е тренирала тенис, но се е отказала заради нежеланието непрекъснато да пътува по турнири. В последно време обаче страстта ѝ към тениса явно се е завърнала, защото си пусна снимки и клипове как тренира на поредната си почивка на екзотично място.

Кръстената на култовата героиня от едноименния роман на Владимир Набоков любителка на Ferrari и луксозния живот не бе с Димитров по време на участието му на големите американски турнири в Индиън Уелс и Маями, защото по това време се пренесе в луксозната си къща край Москва и обикаляше скъпарски заведения в руската столица. Отби се за 24 часа и в Ереван, където посети ресторанта с традиционна арменска кухня “Востан” и разгледа приготвянето на хляб по традиционен начин от майсторки в занаята.

Извън скъпарските места по това време миналата година

Лолита дойде в Хасково,

където се запозна с родителите на гаджето си и разгледа града на Богородица.

Каквото и да се каже за Григор, все ще е малко. И в положителен, и в отрицателен смисъл. Второто също е често срещано, защото мине, не мине време, и някой експерт обяснява как българският тенисист е в края на кариерата си и повече няма да постигне големи успехи. Всеки има право на мнение, но Димитров със сигурност е успял българин. Най-малко заради спечелените над 21 милиона долара само от награден фонд. Парите от рекламните договори не ги броим. Негови са си, да си ги харчи. И да е здрав. Това е най-важното. А докога ще играе, си знае само той. Колкото повече, толкова повече (Мечо Пух).

В началото на най-успешната в кариерата му 2017 г. Григор зарадва публиката в "Арена Армеец" с титлата от Sofia Open.
В началото на най-успешната в кариерата му 2017 г. Григор зарадва публиката в "Арена Армеец" с титлата от Sofia Open.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене