Петте френски мига от живота на Мария Конакчиева

В Лувъра в павилион "Ришельо" - изложбата "Епопея на тракийските царе"- април 2014 г.
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Пресаташето на Френския институт става носител на Ордена на Почетния легион

Мария Конакчиева, отдала десетилетия на каузата да привнесе част от френската култура в България, ще бъде удостоена с най-високото и най-важно френско отличие - Ордена на Почетния легион. Той ще ѝ бъде връчен на 18 май.

Конакчиева отговаря за връзките с обществеността и е почетен пиар на Френския институт в София. За работата си е наградена и през 2006 г. с ордена “Кавалер на Академичните палми”.

Специално за “24 часа” Мария Конакчиева - известна не само със страстната си любов към Франция, но и с перфектния си стил на живот, работа и обличане, разказва за част от срещите си с велики французи.

Eдин живот е изпълнен с мигове, минути, часове и дни.

На мен ми трябваше вечност, за да разкажа историята на един ден.

Но тук ще споделя с вас моите 5 най-вълнуващи мига от професионалния ми живот.

Ще ги разкажа не в хронологичен ред, а по силата на чувствата, които са предизвикали в мен.

20-годишнината от закуската на Митеран

Закуската на Франсоа Митеран - 20 години по-късно
Закуската на Франсоа Митеран - 20 години по-късно

- годината беше януари 2009 г., посланик на Франция бе Етиен дьо Понсен (сега посланик в Украйна). На историческата маса в трапезарията на резиденцията присъстваха останалите живи петима участници от фамозната закуска, между които и президентът Жельо Желев. Сервизът, обслужването - всичко напомняше този исторически момент за нашите двустранни отношения, един от най-вълнуващите от нашата обща история. Присъствието на Ролан Дюма, харизматичния външен министър Ролан Дюма, придаваше още по-голям привкус на историчност.

4 октомври 2008 г. Президентът на Република Франция

Никола Саркози пристигна на официална визита в България

Никола Саркози с иконата, подарена му от българските медицински сестри
Никола Саркози с иконата, подарена му от българските медицински сестри

Бях изпълнена с гордост, защото за пръв път щях да говоря и видя на живо действащ президент на Франция. Два месеца по-рано бяха освободени медиците ни от Либия, придружени от съпругата на президента Сесилия Саркози. Аз бях в салоните на резиденцията със сестрите и очаквахме с трепет президента Саркози. Той влезе, облян от светлината на слънчевия ден, с неговата невероятна харизма и размах. Сестрите искаха да разберат защо техният кумир Сесилия не бе пристигнала, но той отговори, че тя ги очаква един ден в Елисейския дворец. Виждате на снимката иконата, която те подариха на президента, за да ги закриля - него и семейството му.

Вълнения, шепот, разочарование.

Но усмивките грейнаха, когато при тях дойде Силви Вартан, която придружаваше президента. Нейният чар стопли атмосферата.

Излязохме всички в красивия двор на резиденцията, Саркози произнасяше своята реч, когато един служител от службите му предаде някаква вест. Саркози беше като попарен от новината и завърши набързо словото си, с бърза крачка пресече присъстващото мнозинство. След минути разбрах, че в този момент Сесилия се е развела и е отлетяла при любимия си Атиас. Спомен, който досега ме натъжава за едно разбито сърце, а било то и на президент.

Още една незабравима среща през 2001 г.

с голямата актриса Анна Карина

С Анна Карина в "Ах, тези муцуни" през 2001 г.
С Анна Карина в "Ах, тези муцуни" през 2001 г.

Тя бе дошла в България да изнесе концерт в Народния театър със заглавие “Любовни истории”, съпроводена от лудо влюбения в нея много млад композитор и певец Филип Катрин. На снимката сме в предаването “Ах, тези муцуни”, аз превеждах, а до днес нейният разказ, който тя ми сподели по-късно, ме разтърсва. Помня нейните толкова красиви, големи и тъжни очи. В този ранен период на живота си тя е музата на големия Жан- Люк Годар, а и са митична двойка. През 1965 г. пътуват за фестивала в Кан, но по средата на пътя възниква някакъв спор между тях и Годар решава да се върнат обратно в Париж. По пътя гробно мълчание, влизат в апартамента и той спокойно ѝ казва, че отива да си купи кутия цигари. От този момент тя никога повече не го вижда - най-трудният момент в живота ѝ.

Митичната целувка на Анна Карина и Жан-Пол Белмондо от култовия филм “Лудият Пиеро” бе на грамадния афиш през 2018 г. в Кан. Тя напусна този свят през 2019-а и умря още един мой идол.

Друга незабравима среща беше с

Нанси Хюстън, писателка с канадски корени, съпруга на нашия голям интелектуалец, философ и писател Цветан Тодоров

Представи книгата си “Целувката на ангела” (непременно я прочетете). Няма да забравя как хвана ръцете ми с нейните дълги пръсти и ръце, които излъчваха толкова много топлина. Тя ми сподели колко много би желала да посети България със съпруга си, но неговото решение тогава е било категорично не. Това така и не се случи, те се разведоха, той си отиде огорчен от този свят.€ Още един ангел в небето.

Срещата ми с гения на филмовата музика Мишел Льогран

С гения на филмовата музика Мишел Льогран
С гения на филмовата музика Мишел Льогран

беше през 2006 г., когато участваше в “Джаз Пик”. Изнесе концерт в НДК с изящната си трета съпруга – арфистка. Той е носител на два оскара за филмова музика, единият е за “Шербурските чадъри”. Беше вече болен, но енергията му бе непокътната и неизчерпаемото му желание за живот и да твори и участва в концерти победи.

Една мемориална снимка със

Симон Вейл – голямата дама на Франция

Среща с френската министърка Симон Вейл
Среща с френската министърка Симон Вейл

Преминала през фашистките лагери още 19-годишна, по-късно министър, борец за правата на жените. Тя представи в България една толкова поучителна книга - “Един живот” (не я пропускайте). Тя напусна този свят през 2017 г. и бе увековечена с великите хора на Франция в Пантеона.

8 неща, които обичам от Франция

Архитектурата на градовете и съхраняването на културното наследство

Разнообразните пейзажи и конкурсът “Най- красивите селища на Франция”. Разнообразните пейзажи и тяхната невероятна красота

Образът на Франция в света: правата на човека, революциите, вековете на Просвещението

Френският език и неговите изтънчени форми

Прекрасните и многобройни музеи

Модата и нейната перфектна рафинираност

Пазарите в събота и неделя, излагащи продукцията на местните земеделци в различните региони и огромното им разнообразие

Французите. Характеризират се с изкуството за живот ( art de vivre) , което поддържа традициите, както многобройните сирена и прекрасните вина, шампанското и техните знания във висшата мода и висшата бижутерия

Конакчиева в компанията на Силви Вартан и съпруга й Тони Скоти
Конакчиева в компанията на Силви Вартан и съпруга й Тони Скоти
С френската певица Патрисия Каас и нейната книга "Сянката на гласа ми", 2013 г.
С френската певица Патрисия Каас и нейната книга "Сянката на гласа ми", 2013 г.
Награждаването на Мария Конакчиева с "Кавалер на Академичните палми", 2006 г.
Награждаването на Мария Конакчиева с "Кавалер на Академичните палми", 2006 г.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене