Москва възобновява производството на автомобилте "Москвич"

“Москвич”408.

Според кмета на столицата Сергей Собянин Московският автомобилен завод ще започне да произвежда електрически превозни средства в бъдеще

Московският завод Renault беше прехвърлен на баланса на града, той ще произвежда автомобили под историческата марка "Москвич". За това написа в личния си блог кметът на Москва Сергей Собянин, цитиран от ТАСС .

"Чуждестранният собственик реши да закрие завода на Renault в Москва. Това е негово право, но не можем да позволим хилядите служители да останат без работа. Затова реших да заведа завода на баланса на града и да възобновя работата си. производство на автомобили с историческата марка Москвич”, написа още Собянин. Той добави, че ще се опитат да запазят по-голямата част от персонала, който работи директно в завода и с неговите подизпълнители.

"Основният технологичен партньор на възродения Московски автомобилен завод Москвич ще бъде Камаз. На първия етап ще се организира производството на класически автомобили с двигател с вътрешно горене, а в бъдеще и на електрически автомобили. Освен това, заедно с Камаз и Министерството на индустрията и търговията на Русия работим по локализирането на производството в Русия на максимален брой автокомпоненти“, отбелязва Собянин. Според него автомобилният завод има дълга и славна история. Преди почти сто години той започва с производството на автомобили Ford. В продължение на десетилетия тук се произвеждаха легендарния "Москвич". От 1998 г. заводът си сътрудничи с Renault, Logan, Duster и Sandero напуснаха поточната си линия.

Акциите на завода Renault Russia бяха прехвърлени на института NAMI, подчинен на Министерството на промишлеността и търговията, съобщиха в официалния си Телеграм канал от Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация. И двете сделки са одобрени от Федералната антимонополна служба на Руската федерация.

Автоваз ще продължи да произвежда цялата гама автомобили Lada в заводи. Производителят ще извършва и сервизна поддръжка на автомобили Renault на руския пазар.

Министерството на промишлеността и търговията отбеляза, че условието за сделката е опция Renault да изкупи обратно своя дял в Автоваз през следващите шест години.

"Прехвърлянето на дял от групата Renault на държавата ще гарантира запазването на контролируемостта на Автоваз и възможността за продължаване на дейността на предприятието под санкционни ограничения. Така ще запазим ключови компетенции, производствен цикъл и работни места", съобщава още ТАСС, позовавайки се на пресслужбата Министерството на промишлеността и търговията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене