Наградиха български, руски и украински карикатуристи в Габрово

На церемония в Музея на хумора и сатирата в Габрово снощи отличията си получиха творците, наградени в международния конкурс за карикатура и съвременно изкуство в рамките на 25-ото издание на Биеналето на хумора и сатирата в изкуството, предаде БТА.

Голямата награда "Златен Езоп" в раздела за карикатура беше присъдена на Ивайло Цветков от България за творбата му "Без заглавие", техника пастел, гваш, обявиха от пресцентъра на Музея на хумора и сатирата.

Наградата за карикатура беше присъдеда на Олекси Кустовски от Украйна за творбата "Сеяч", изпълнена със смесена техника.

Голямата награда "Златен Езоп" в раздела за съвременно изкуство беше присъдена на творческия тандем Даша + Жанар (Дария Пугачова и Жанар Берекетова) от Украйна и Русия. Те са отличени за пърформанс - видео документацията "Камъни".

Награда на град Габрово за млад обещаващ автор беше присъдена на Денис Шантар от Украйна.

За конкурса 645 художници от 77 държави изпратиха 1100 творби, от които международно жури е избрало за участие 81 карикатури на 69 художници от 32 държави в карикатурната изложба и 39 творби на 37 художници от 20 държави в изложбата със съвременно изкуство. Кураторската изложба в Биеналето включва 18 автори от 9 държави.

Карикатурите бяха оценявани от Ан Дерен, Алла Георгиева, Антониу Антунеш, Нийлс Бо Бойесен и Раима Супрани. Журито за съвременно изкуство включва кураторите Диана Кемпбъл Бетанкур (Dhaka Art Summit), Лука Ло Пинто (директор на Музея за съвременно изкуство MACRO в Рим) и Юнг Ма (галерия Хейуърд, Лондон).

Творбите на авторите ще могат да се видят в музея до 30 септември.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Чао на бръчките около очите
Елиф Шафак: Бог е изкусен часовникар. Толкова точен е Неговият ред, че всичко по земята се случва, когато му дойде времето
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?

Напишете дума/думи за търсене