Славчо Николов от Б.Т.Р. в топ 10 слага само български песни

Вдъхновен, Славчо Николов скача с китарата по време на концерт. С него скача и Атанас Пенев.
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Китаристът разучавал като дете “Вкусът на времето” на “Щурците" по слух

Между класическата музика и рока - така върви не само детството, но и професионалният живот на китариста на Б.Т.Р. Славчо Николов. Преди броени дни той отбеляза своя 55-и рожден ден, а догодина бандата му ще отпразнува 30-годишен юбилей. През всичките тези години с колегите му не са слизали от сцената, не са се разделяли, имало е само редки промени в състава. А празникът, който ги чака, ще бъде със сигурност с голям концерт. На сцената ще са в същия състав, в който са вече от много време - Славчо Николов, Атанас Пенев, Иван Калфов и Илиян Диков.

Б.Т.Р. са заедно вече 30 години.
Б.Т.Р. са заедно вече 30 години.

Сред любимите банди на Славчо Николов са “Пинк Флойд”, “Кис”, “Аеросмит”, “Айрън Мейдън”, “Джудас Прийст”, но в сетлиста с 10-те най-любими парчета избира да посочи само български. “Искам да обърна внимание на хубавата българска песен, която е възпитавала поколения наред. През 2008 г. с Б.Т.Р. направихме нови аранжименти именно на тези 10 парчета и ги събрахме в албума Deja Vu с идеята да им дадем нов живот. Отговорността обаче е голяма, защото се пипа нещо, което вече е много популярно и трябва да се направи по най-добрия начин. Благодарен съм на всички автори, които ни позволиха да се докоснем до тяхното творчество”, разказва китаристът.

Категоричен е, че не може да степенува по важност нито едно от заглавията. Три от любимите му изпълнения са на “Щурците”. За “Вкусът на времето” разказва, че това е парче, което всяко момче, започващо да свири на китара, се е опитвало да изсвири. “Навремето нямаше интернет, където можеш да видиш поне 20 човека, които показват как да се изсвири дадена песен. В детството ми нагаждахме тоновете, всичко се вадеше по слух”, спомня си той.

Със страхотен китарен риф е и “ХХ век”, пак от репертоара на “Щурците”. “Всички крещяхме, когато я слушахме, особено на тази част от текста:

Някой чупи рекорда,

някой скача зад борда”,

казва Славчо Николов. С колегите му от Б.Т.Р. я записват с по-тежък аранжимент. Пуснали я на Кирил Маричков да я чуе и го помолили да направят още две от репертоара на групата му. Той отвърнал, че веднага

ще им ги даде, ако и те звучат толкова добре

Третата на “Щурците” е “Среща”. Славчо Николов разказва, че има много хубави спомени с нея, пели са я на бригади, военно обучение, убеден е, че доста хора са изпитали първи любовни трепети именно с този хит. И сега продължава да е актуална. Б.Т.Р. също я свирят почти на всеки концерт.

Групата позира за постер.
Групата позира за постер.

Много любови са започнали и с “Блус за двама” на “Диана експрес”. Големият Васил Найденов присъства с “Почти забравена любов” в плейлиста на Славчо Николов за песни, които не само оставят следа в музикалния ни живот, но и възпитават.

Друго любимо заглавие от сетлиста му е “Пак ще се прегърнем” на ФСБ. Когато групата пуснала песента, Иван Лечев бил изключително впечатлен от качествения звук, с който била записана, както и от многогласното пеене. По онова време Лечев е един от любимите му китаристи, а от 10 години двамата свирят заедно във “Фондацията” - една сбъдната мечта за Славчо Николов.

“Следи” на Стенли, която в оригинал е с нюуейв звучене, също е в списъка с топпарчета на китариста. Б.Т.Р. правят и нея по-тежка, а Стенли толкова харесал новия вариант, че поискал той също да го изпълнява на своите концерти.

“Както казват хората” на Юксел Ахмедов от “Фоноекспрес”, по стиховете на Богомил Гудев, излезе през 1984-1985 г. За мое голямо съжаление, тя не стана толкова популярна, колкото заслужаваше, но винаги ме е докосвала. Невероятна песен с много красив текст. Обожавах да я слушам

още преди да вляза в казармата

през 1986 г. Радвам се, че публиката я преоткри и сега я изпълняваме в нашия вариант”, казва Славчо Николов.

Китаристът дава предложение на другите от Б.Т.Р. да запишат с нов аранжимент “Скъп спомен мой” на “Сигнал”. До този момент бандата не я изпълнява толкова често, но когато Данчо Караджов и останалите му колеги чуват различната версия, не само я одобряват, но и връщат “Скъп спомен мой” в сетлиста си за концерти.

“Малкият принц” е емблематична песен от творчеството на Дони и Момчил. Било истинско предизвикателство с Б.Т.Р. да ѝ направят кавър, защото е с много богати клавири и различни инструменти. “Успяхме да я преработим с китарен аранжимент”, обяснява Славчо Николов.

След две години пандемия сега му предстоят доста натоварени месеци, през които почти няма да има време да се прибира вкъщи. Освен концертите с групата той има ангажименти и с “Фондацията”, с която започнаха турне, с което празнуват “Щурците” на 55”. Вече мина първият от концертите, който се състоя на препълнения с публика площад в Русе. На 10 юни ще бъдат в Летен театър - Варна. Сред градовете, в които ще гостуват, са Бургас, Пловдив, Тутракан, в София ще бъдат към края на годината.

Славчо Николов на концерт на открито
Славчо Николов на концерт на открито

Наред с това участва и в проекта Acoustic Queen Project, който направили с Дони, Венко Поромански, Мишо Шишков, Славин Славчев и Пловдивската филхармония. Диригент е Константин Добройков, направил оркестрацията на песните на “Куин”. Изпълняват 25 от най-големите хитове на легендарната група заедно с хора на Пловдивската опера.

Междувременно успява да помага на три млади талантливи момичета от “Гласът на България”. За трио Viva той е не само продуцент, но и автор на музиката към дебютния им албум. По-интересното е, че

работи в тандем с дъщеря си Яна, която пише текстовете

на песните. Само преди броени дни излезе общото им парче Supernova, изпълнявано от Viva. И с това не приключват професионалните му ангажименти. Най-новият му проект е “Мандолинен квинтет София” - три мандолини, мандола и класическа китара. С този състав били поканени на експото в Дубай, където 10 дни имали концерти в българския павилион. Поканили ги да се качат и на една от големите сцени, която била за класическа музика. С квинтета свирят от творби на Моцарт и Бах до Каръл Дженкинс и Скот Джоплин, както и италиански канцонети. “Класическата музика ми е страст. Всъщност първо свирех на класическа китара и доста по-късно се ориентирах към електрическата. Но не съжалявам, защото това откри друга музика пред мен”, казва Славчо Николов.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене