„Върви, народе възродени“ отекна в центъра на Истанбул

Дечицата старателно прочетоха по стих за всяка буква от българската азбука.
СНИМКИ: АВТОРЪТ

Правителството изпрати златна монета на Антим I в Екзархията

Цариградските българи отпразнуваха празника на светите братя Кирил и Методий през уикенда. Жителите на космополитния квартал „Шишли“ любопитно заглеждаха от булеварда дечицата с кирилски букви на главите, които изпълняваха химна на Стоян Михайловски в двора на Българската Екзархия. Празникът бе организиран от екзархийското настоятелство и от българското генерално консулство в Истанбул.

Вицепремиерът Калина Константинова трогна председателя на настоятелството Васил Лязе с нарочен поздравителен адрес и със златна монета на първия български екзарх Антим I.

Тази златна монета с лика на първия български екзарх Антим I бе изпратена за празника от вицепремиера Калина Константинова.
Тази златна монета с лика на първия български екзарх Антим I бе изпратена за празника от вицепремиера Калина Константинова.
„Благодарим на консулството и на вицепремиерката - така усещаме, че държавата не ни е забравила“, заяви Лязе.

32-те дечица бавно и старателно прочетоха по стих за всяка буква от българската азбука. „Трудно научават езика тук“, обясни председателят на настоятелството. Това са основно деца от смесени бракове – единият родител е българин, а другият - чужденец от мегаполиса. Ако бащата е българин, детето взема неговата фамилия и има шанс да се влее в българската общност. Ако майката е българка, детето приема името на бащата и нерядко излиза от българска орбита. Това е логиката на мегаполиса и никой не гледа с лошо око на това.

Останахме няма и 500 цариградски българи – от над 50 хиляди през средата на XIX век, разказва Лязе.

Предсетаделят на настоятелството на Българската Екзархия в Истанбул Васил Лязе
Предсетаделят на настоятелството на Българската Екзархия в Истанбул Васил Лязе
Младите трудно си намират половинки в българската колония, смесените бракове се увеличават и ние намаляваме. Не знам какво ще стане след 15-20 години, когато по-старите си отидем, пита риторично Васил Лязе. Той се надява годишната субсидия за издръжка на българските имоти в Турция да бъде увеличена. С парите може да създадем нови работни места за младите хора и да ги задържим сред нас, обяснява Лязе.

Правим възможното да запазим българския език жив и да съхраним традициите сред българската колония тук, обяснява българският генерален консул Васил Вълчев. В началото на тържеството той представи най-новата книга, посветена на цариградските българи – „Българите – забравената общност на стария Истанбул“.

 Последната книга за българската общност в Истанбул с автор Саро Дадян
Последната книга за българската общност в Истанбул с автор Саро Дадян
Автор на книгата е Саро Дадян, тя е издадена от генералното ни консулство в Истанбул със съдействието на дирекция „Вероизповедания“.

Шест са учителките в българското училище на Екзархията. Всяка събота от девет до три те обучават деца с надеждата да запазят българския сред цариградските българи. Любопитното е, че броят на желаещите да учат се увеличава. Часовете по български посещават и немалко деца на турци изселници от България. А всяка сряда в училището се обучават възрастни, които искат да научат или да усъвършенстват български език.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!

Напишете дума/думи за търсене