Георги Господинов: Шведският нобелов комитет отговаря на предложенията през есента

Георги Господинов

Писателят предложен за Нобелова награда от ПЕН центъра

Аз съм един от многото, а имената се пазят в тайна, каза най-превежданият ни автор

Българският ПЕН център е номинирал писателя Георги Господинов за Нобелова награда през януари, обяви секретарят му Анжела Димчева. “Аз съм един от многото предложени за високия приз от България тази година. Процедурата е стандартна, предложенията се правят в началото на годината и се пазят в тайна. Шведският Нобелов комитет обикновено отговаря през есента”, каза от Венеция писателят, където вчера е имал литературно четене.

Макар да е най-награждаваният в чужбина и превеждан български писател след 1989 г., набралият популярност Господинов смята, че би било силно преувеличено да се твърди, че той ще спечели. “Тази година в номинациите за високия приз има силно присъствие на украински писатели”, аргументира се той.

Димчева разказа, че всъщност са искали да предложат Господинов още миналата година, но той ги е спрял, защото очаквал още международни награди и превода на няколко свои книги, които се вписват в актива му за номинацията.

Романът му “Времеубежище” получи голямата италианска литературна награда “Премио Стрега Еуропео”, също и голямата награда за литература на Атина.

Вчера стана ясно, че писателят е и сред петимата финалисти за италианската награда Gregor von Rezzori с “Времеубежище”, който през последните месеци спечели не само овациите на читатели от цял свят, но и положителни критики от престижни международни издания като например “Гардиън”. Наградата се присъжда за най-добра творба на чуждестранна художествена литература, преведена на италиански език.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“
Селин Дион проговори за болестта си след завръщането си в шоубизнеса

Напишете дума/думи за търсене