Отдадоха почит на маестро Г. Атанасов в Пезаро, Италия и в Пловдив

Инициатор на двете мероприятия е генералният консул в Милано г-жа Таня Димитрова.

Генералното консулство на България бе организатор на реципрочни събития на 27 май 2022 г. в Пезаро, Северна Италия, и в Пловдив, с които бе изказана почит към Маестро Георги Атанасов. С тържествена церемония в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив, родния град на основателя на българското оперно изкуство, бе открита паметна плоча с лика на Маестрото, дело на скулптора Петко Йорданов и на негово име бе кръстена библиотеката в учебното заведение. В същия ден и час, в Консерватория Росини в Пезаро, бе именувана зала в памет на българския композитор, завършил с отличие обучението си там.

Инициатор на двете мероприятия е генералният консул в Милано  Таня Димитрова. Партньори по проекта, освен двете музикални институции, са Областната управа в Пловдив и община Пезаро.

На събитието в Пловдив присъстваха посланикът на Италия в България  Джузепина Дзара, почетният консул на Италия в Пловдив  Джузепе Де Франческо, заместник областният управител Николай Василев, ректорът на Пловдивската академия Тони Шекерджиева-Новак и други.

Церемонията в Пезаро почетоха заместник-кметът на Пезарог-н Даниеле Вимини, председателят на общинския съвет в Пезаро Марко Перуджини, ректорът на Консерваторията Салваторе Джордано и представители на културните институции в града. В речта си пред гостите генералният консул на България в Милано отбеляза необходимостта от съхраняване на културната памет на България, чрез почитане на живота и делото на личности от нашата история оставили достоен отпечатък в световното оперното изкуство.

Маестро Георги Атанасов (1882-1931) завършва с пълно отличие Консерватория Росини, следвайки за период от едва три години, от 1899 до 1902 г. и получава титлата "Маестро ди музика". Той следва композиция и контрапункт при прочутия композитор Пиетро Маскани. Маестрото е представител на първото поколение български композитори и родоначалник на българското оперно изкуство. Автор на 6 опери той започва да твори под влиянието на италианската опера, като в продължение на годините неговият стил се променя, наблягайки върху народностния характер в своите произведения. Неговите творби се характеризират с подчертана мелодичност и достъпен музикален език.

Паралелното посвещаване на зала/библиотека в чест на българския композитор в родното му място в България и там, където усъвършенства музикалните си умения в Италия, оставяйки траен отпечатък в сферата на операта, може да послужи за пример на студентите на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и на тези в Консерватория Росини, като искреното желание на инициатора е да ги вдъхнови и изпълни с ентусиазъм.?

По време на събитията бяха изнесени лекции за живота на маестро Атанасов, последвани от музикална програма.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене