Искрен Митев не обича вратовръзките, но ги сменя с послание

След сблъсъка с Костадинов, който го нарече “охлюв”, Митев демонстрира самоирония, като сложи вратовръзка с охлюви.

Избира на динозаври, за да покаже, че няма страх от стари политици, и на шарани, защото хората не лапат лесно въдицата

След сблъсъка с Костадинов имах повече поздравления от рождения си ден, казва депутатът от ПП

Искрен Митев и силен вятър никой не може да ги спре. Това каза депутат от ДПС на дискусия по актуализацията на бюджета, оборвайки твърдения на депутата от “Продължаваме промяната”.

И е доста прав. 33-годишният депутат често влиза в словесни сблъсъци с опозицията и бързо се превърна в едно от остриетата на “Промяната”. За разлика от свои колеги, които за 6 месеца не са се и качвали на трибуната, Митев поне 150 пъти е хващал микрофоните. Изостреното му чувство за справедливост често кара буйната му кръв да кипва и той реагира емоционално. Скача към трибуната за всяка нападка на опозицията към правителството или групата му. Особено се нерви на безсмисленото политиканстване на някои депутати. Или когато опитната опозиция върти парламентарни номера като умишлено събаряне на кворума. Това е безсмислено зло, ядосва се Митев.

Но звездата му изгря след сблъсъка с лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов. На 1 юни Митев го нарече “Г-н Копейкин”, а Костадинов му отвърна с “тъпак” и се закани да му разбие носа. След това влязоха почти във физически сблъсък, който завърши само с... дърпане на вратовръзки.

Разправията между Искрен Митев и Костадин Костадинов приключи само с дърпане на вратовръзки. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Разправията между Искрен Митев и Костадин Костадинов приключи само с дърпане на вратовръзки. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Освен с Костадинов Митев вече може да запише в биографията си словесни битки и с лидерите на останалите опозиционни групи - и с Мустафа Карадайъ, и с Десислава Атанасова. Като виц разказва как, когато лидерът на ДПС се конфронтирал с вече бившия шеф на НС Никола Минчев заради вътрешния министър Бойко Рашков, той направо

спринтирал от стаята на групата до трибуната, за да му отговори

“Не казах кой знае какво, беше абсолютно детинско и емоционално, но влязох в директен сблъсък с Карадайъ, който е в политиката от 30 г.”, гордее се Митев. За него е важно усещането, че атаките на опонентите не остават без отговор. “Често в парламента се хвърлям в битки, които знам, че не мога да спечеля. Но всеки спор ме научава на нещо. Като излезеш на реплика на Карадайъ, той така ще ти отвърне, че ще научиш много, въпреки че цялата ситуация е негативна за теб”, признава той.

“Костадинов е единственият, който дойде да търси физически конфликт с мен и се опита да ме накара да ме е страх от него. Но се обърка. Много пъти съм се сблъсквал с хора, които се опитват да ме страхуват”, наежва се Митев. Много хора са го поздравили, че сложил Костадинов на мястото му - писали му и познати, и непознати, дори повече, отколкото за рождения му ден.

Митев е намерил и нестандартен начин да изразява отношението си към случващото се в парламента. След скандала с Костадинов и обидата “Охлюв” демонстрира самоирония и сложи вратовръзка на охлюви. По време на дебатите по вота на недоверие към кабинета “Петков” се появи с такава на динозаври, за да покаже на опозицията, че не го е страх от политически динозаври - “те ще изчезнат като динозаврите, а ще дойдем ние – младите, смелите, хората от протестите”. Имаше свое послание към ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” и за деня, в който се гласува оставката на правителството - вратовръзката бе на шарани, защото “хората не са шарани и ще видят кой с кого играе и защо”.

Митев колекционира нестандартни вратовръзки, но истината е, че никак не обича да носи такива и костюм. В последните 6 месеца обаче това е неговото ежедневно облекло. А малкият му бунт към модните окови днес са маратонките, които смело обува под официалния панталон.

Кой е Искрен Митев?

Роден е във Варна на първия ден на пролетта - 22 март, в преломната 1989 г. Цялото му детство минава между Варна и Бургас поради работата на баща му - военен и корабен инженер. А майка му е университетски преподавател и психолог. Като малък прекарвал повече време с баба и дядо. Най-много обичал да ходи с дядо си Иван на пазара, където продавали плодове и зеленчуци. “Той ме научи и на труд, и на обичта към хората. Беше много усмихнат и дружелюбен човек”, разказва Митев. От двете си баби пък е наследил любовта към пеенето и

днес депутатът пее в хор

След това е живял в Бургас. До пети клас бил в паралелка по рисуване. Ходел на народни танци, свирел на китара, играел тенис, плувал. После семейството му се мести в София. В училище бил активен, борел се срещу несправедливостите, но това не му пречело да бъде отличник. Освен това пеел в хора, участвал в танцовия състав, бил е и знаменосец. Изявявал се и като поет - редял строфи не само от любовни мъки, но и за последния учебен ден.

Завършил е икономика в СУ.

Любимият му преподавател бил Георги Ганев,

с когото днес са колеги в парламента. За съжаление, той говори много рядко, въпреки че има много какво да каже, казва Митев за колегата си от ДБ.

В университета спечелил състезание, което го изпратило в централата на ООН в Ню Йорк на дебати с млади политици от цял свят. Това е първият му сблъсък с политиката и видял, че в САЩ това е класа, която се отглежда и възпитава - за разлика от България. След това учи международен бизнес във Финландия по “Еразъм”.

Запознава се с Кирил Петков и Асен Василев на т.нар. Харвардски курсове. “Бях толкова впечатлен, те показаха на практика как се прилага това, което учим в университета. И видях, че има знания за това как една държава да бъде богата и какви политики трябва да се правят за това”, споделя депутатът днес.

След завършването си се захванал с бизнес. Първо организирал партита с културна насоченост, на които четели стихове, свирили на цигулка, разказвали се истории. След това преподавал български и английски на деца и чужденци в частна школа. Последвало навлизане в IT сферата, когато един от чужденците, на които преподавал, му предложил да направят заедно фирма. Но работили кратко, бизнесът не потръгнал.

Преди да влезе в НС, имал фирма за бои, които превръщат всяка стена в бяла дъска и място за писане или рисуване, но паралелно с това и прочистват въздуха, абсорбирайки въглероден диоксид. С партньорите му тръгнали от нулата, а днес компанията има пазар в 25 държави и е в класациите на Forbes 30under30 , Deloiite impact stars . През 2019 г. получили дори награда за иновативна компания, връчена им от президента Радев. Разказва, че е хващал дори валяка да боядисва, когато няма кой друг. Имал куриозна ситуация в СУ - една от любимите му преподавателки, при която имал само отлични оценки, онемяла, като го видяла в ролята на бояджия. Наложило се да ѝ обяснява, че майсторът отсъства по спешност и затова сам върши работата.

Като депутат е декларирал

акции в 39 компании, макар и все за малки суми

Неговото убеждение е, че за да инвестираш, не е задължително да го правиш с големи суми. Но пък е заложил все на известни имена - Virgin Galactic Holdings, Coinbase, Snap Inc, Spotify, Мeta Platforms, Moderna, Microsoft, Phfizer, BioNTech, Johnson & Johnson, Apple и др. Участва в различни организации, които подпомагат развитието на лидерството и предприемачеството. Част е от менторски програми, за да споделя опита си с младежи.

Лаконичен е за личния си живот. Казва само, че се е оженил още на 22 г.

Днес свободно време почти няма. Единственото, за което все още “открадва” по някой час, е пеенето. Бил е в хор за народни песни, а днес е част от Rolling Tones. И макар името да наподобява удивително на известната рок банда, Искрен и колегите му в хора пеят предимно български народни песни в свои аранжименти. А по време на концерти и участия във фестивали се случва депутатът да изпада в комични ситуации. Или някой в публиката го разпознава и започва да го сочи с пръст. Или на първия ред в публиката ще се окаже Корнелия Нинова или Андрей Гюров, които ще го гледат изумено. Лидерката на БСП го слушала по време на фестивала на читалището, в което пеят. А шефът му в парламента бил на празника на едно училище. И не скрил изумлението си: “Искрене, накъдето и да се обърна, все ти изскачаш”.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Чао на бръчките около очите
Елиф Шафак: Бог е изкусен часовникар. Толкова точен е Неговият ред, че всичко по земята се случва, когато му дойде времето
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?

Напишете дума/думи за търсене