Непознат вид гигантска водна лилия беше открит в лондонската ботаническа градина

Водна лилия.
Снимка:Архив

Експертите от лондонската ботаническа градина Кю Гардънс идентифицираха нов вид гигантска водна лилия - първата от средата на 19-и век, съобщи АФП.

Видът е съществувал в Кю Гардънс от 177 години и в боливийския национален хербарий от 34 години, преди ботаниците да осъзнаят, че той не е описван. Първоначално специалистите са мислели, че това е "Victoria amazonica" - един от двата известни вида гигантски лилии, кръстен на кралица Виктория. След съвместно изследване с боливийски специалисти, експертите от Кю Гардънс установили, че в действителност това е трети вид и са го нарекли "Victoria boliviana", предаде БТА.

Листата на тези лилии могат да достигнат диаметър 3 м. Те са най-големите в света.

Изследването, довело до откритието, е описано в сп. "Frontiers in Plant Sciences".

Семената на този трети вид гигантски водни лилии са подарени от ботаническата градина на Санта Крус де ла Сиера и градините Ринконада в Боливия. Те са поникнали, без да бъдат описани, в оранжерия в Кю Гардънс преди четири години.

Карлос Магдалена, специалист по опазването на застрашени растителни видове, определи лилията като "едно от ботаническите чудеса на света". Според него е невероятно растение с подобен размер да бъде открито чак през 2022 г.

Гигантските водни лилии разцъфват в бяло и през нощта стават розови.

Кю Гардънс е единственото място на света, където човек може да види и трите вида гигантски водни лилии - "amazonica", "cruziana" и вече "boliviana", едни до други.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Акнето – митове и легенди. Споделено от дерматолог
Как лошият шеф пречи на любовта
След Милано и Торино забрани пушенето на открито
Есенната колекция на "Диор" връща в Холивуд от 30-те и света на Марлене Дитрих
Защо ружът е толкова важен за грима

Напишете дума/думи за търсене