За първи път у нас ще се проведе Международният цирков фестивал „Златен кон“

"Златен кон"

По повод 125-годишнината от създаването на българския цирк, тази есен България ще бъде домакин на първия Международен цирков фестивал „Златен кон“. Той ще се проведе от 28 септември до 1 октомври в Зала 1 на Националния дворец на културата. 

 С част от програмата на „Златен кон“ ще направи и национално турне в Пловдив, Русе и други градове. Инициатор и продуцент на събитието е Golden Horse Production, основана от Венета и Лъчезар Стефанови, в съдружие с предприемача Илия Кадинов.

В рамките на фестивала ще дойдат циркови артисти от цял свят. „Златен кон“ предвижда две състезателни програми и гала шоу на наградените циркови номера. Членове на международното жури са директори, основатели и съорганизатори на едни от най-големите и известни фестивали в света, като – Международния цирков фестивал Монте Карло, и едни от най- престижните циркове - Цирк Де Солей, цирк Никулин , и т.н. Председател на жури комисията е легендарната треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева. В програмата е включен и Първият културен форум, посветен на цирковото изкуство, с участието на международни лектори – главния кастинг директор на „Цирк дю Солей“, директорът на Унгарския национален цирк, основателят на Международния цирков фестивал в Жирона, Испания и други, които са част от журито и специалните гости на фестивала.

„По своята същност цирковият фестивал е уникално културно събитие, състезание, където си дават среща различни школи, артисти и течения, и трамплин за откриване на нови таланти“, посочва Венета Стефанова, продуцент на събитието. „Златен кон“ има мащабен замисъл и е призван да бъде кулминация на международния културен обмен, както и „барометър“ за постиженията на родното цирково изкуство в световен план. Освен първи в България, това е и единственият международен цирков фестивал на Балканския полуостров“, казва още тя.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи
Защо е полезно да плачем?
ТЕСТ: Познавате ли етикета на телефонните разговори?
13 странни традиции от целия свят

Напишете дума/думи за търсене