"Скиапарели" откри провокативно Седмицата на висшата мода в Париж (Видео)

Сюрреалистичните й тоалети шокират преди почти век, а идеите й и сега вдъхновяват икони на стила: италианката Елза Скиапарели е в центъра на вниманието на започналата в Париж Седмица на висшата мода с тематично дефиле на къщата
Снимки: Инстаграм/schiaparelli

Театрално и провокативно дефиле на "Скиапарели" откри Седмицата на висшата мода в Париж.

Сюрреалистичните й тоалети шокират преди почти век, а идеите й и сега вдъхновяват икони на стила: италианката Елза Скиапарели е в центъра на вниманието на започналата в Париж Седмица на висшата мода с тематично дефиле на къщата, която носи нейното име, предаде Франс прес.

Огромни шапки, свръхразмерни бижута, секси тоалети: дефилето беше организирано в Музея на декоративните изкуства, където в сряда се открива изложбата "Шокиращо!", посветена на сюрреалистичните светове на дизайнерката (1890-1973).

Пред "папесата на модата" Анна Уинтур, актрисата Роси де Палма и стилиста на звездите Оливие Рустен на първия ред дефилираха жени в костюми с корсет или разкриващи тялото рокли с гол гръб, дълбоки деколтета, скрити от бижута, прозрачни топове или чорапи и сутиени, носени като видими елементи на вечерната визия, описва БТА.

Модата е описвана като "звяр", но е и "провокативна, завладяваща", тя "може да ви спре дъха", казва в бележките си за ревюто американският дизайнер Даниъл Роузбъри, назначен през 2019 г., на когото модна къща "Скиапарели" дължи големия си успех.

Елза Скиапарели е първата дизайнерка, която смесва изкуството с модата, фалира през 1954 г. в Париж, след което заминава в изгнание в САЩ до смъртта си, а модната къща остава неактивна в продължение на 60 години.

През последните години обаче звезди от ранга на Лейди Гага и Бионсе носят тоалети на "Скиапарели" на големи церемонии. За встъпването в длъжност на американския президент Джо Байдън Лейди Гага беше облечена в червена пола и тъмносиньо сако, украсено с огромна златна брошка, изобразяваща гълъб.

Миналата година на кинофестивала в Кан манекенката Бела Хадид носеше черна рокля "бял дроб" - със златна огърлица във формата на дихателния орган, покриваща огромното деколте.

Тези тоалети са представени в музея редом с творения, създадени преди близо век от Елза Скиапарели, като шапката-обувка - плод на сътрудничеството й със Салвадор Дали, и емблематичната рокля "Омар", носена от херцогинята на Уиндзор през 1937 г.

Директорът на Музея за декоративни изкуства Оливие Габе се надява изложбата да покаже, че дизайнерката е модерна и до днес и че е сред фигурите от света на модата, които продължават да вдъхновяват.

През 1935 г. Скиапарели използва вестници. "Страхотно е, това е Уорхол преди Уорхол и преди Джон Галиано да заложи на същия принцип 60 години по-късно, като направи рокля от вестници за "Диор" през 2001 г.", казва Габе.

Елза Скиапарели е съвременничка на Габриел "Коко" Шанел, но е много по-малко известна.

Двете дизайнерки, които се мразят, са твърде различни: Скиапарели произхожда от "много привилегирована среда, тя е изключително култивирана жена, част от римската аристокрация, чиято визуална и литературна култура й позволява да заеме изненадващо място", отбелязва Оливие Габе.

Шанел е почетена с ретроспектива едва през 2020 г. в Музея на модата в Париж.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Вижте как изглежда Ален Делон днес (Снимки)
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи

Напишете дума/думи за търсене