Учени откриха генетична връзка между остаряването на мозъка и социалните проблеми

Неврофизиолози откриха, че ниското обществено положение и постоянните социални проблеми ускоряват проблемите с гените, които защитават мозъка от стареене.

Неврофизиолози откриха при наблюдения на диви макаци първите доказателства за това, че ниското обществено положение и постоянните социални проблеми ускоряват проблемите с гените, които защитават мозъка от стареене, съобщи ТАСС, позовавайки се информация от пресслужбата на университета на Аризона, САЩ.

"Получихме първите преки доказателства за съществуване на молекулярни механизми, свързващи процеса на стареене на мозъка и други части на телата на приматите със социалното им положение и жизнените проблеми, които им се налага постоянно да преодоляват. Това обяснява връзката между ускореното развитие на старчески заболявания на мозъка, бедността и живота в неблагоприятна социална среда", казва Александра Декейсън от Нюйоркския университет, цитирана от пресслужбата на университета на Аризона.

От десет години неврофизиолози, лекари и биолози откриха множество доказателства за това, че физическият и психологически стрес и ниското социално положение на хората и на някои животни в голяма степен намаляват продължителността на живота и ускоряват развитие на болести, включително и на деменция, припомня БТА.

Авторите на изследването са наблюдавали 15 години макаци, обитаващи изолиран остров в Карибско море.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Ирландските селяни от “Баншите” са като в разказ на Йовков, но абсурдно свирепи
Принцеса Ан показва как “резервните” стават първи
“Вина” побеждава “Войната на буквите”
Ан Хатауей в мрачна екранизация
"

Напишете дума/думи за търсене