Уникални издания на „Дон Кихот“ са предложени за продажба на търг

СНИМКА: АРХИВ

Уникални издания на „Дон Кихот“ са предложени за продажба на търг в Париж, предаде АФП, цитирана от БТА. Семейната книжарница на Ед Магс в Лондон става известна преди 170 години. Именно оттам са закупени два тома, които ще бъдат продадени на аукцион.

През 1947 г. Хорхе Ортис Линарес е назначен за посланик на Боливия във Франция. Той е запален колекционер, зает да търси оригиналното издание на творбата на Мигел де Сервантес. Търсенията му го отвеждат в книжарницата на Магс в Лондон през 30-те години на XX век.

Ортис търси две оригинални издания на „Дон Кихот“ - книга I, публикувана през 1605 г., и книга II, публикувана през 1615 г. Цената им навремето е 3500 британски лири, което днес се равнява на 174 000 британски лири или 201 000 евро. През 1936 г. той успява да купи третото издание на книга I и първото издание на книга II, обяснява Ан Хайлброн, завеждаща книги и ръкописи в аукционната къща „Сотбис“.

Ортис плаща 100 британски лири за първата книга и 759 британски лири за втората. Оттогава тези колекционерски издания остават встрани от погледа на публиката. На 14 декември те ще бъдат предложени за продажба в Париж. Цената им се определя между 400 000 и 600 000 евро.

Първите издания от творбата на Сервантес са изключително редки, тъй като много от тях са изпратени в Латинска Америка и са изгубени при морска буря край Хавана, уточнява аукционната къща.

Третото издание е от 1608 г. То е последното, отпечатано, докато Сервантес е още жив, и е коригирано от самия него. Всички съвременни преводи са направени именно по това издание.

Книгите, които ще бъдат предложени на търга, са подвързани през XVIII век за английски колекционер. Изключително рядко е да се намери издание на „Дон Кихот“ с толкова стара подвързия, уточняват от „Сотбис“.

Колекцията на Ортис Линарес, която ще бъде предложена на аукцион през декември, включва общо 88 стари книги. Сред тях е първото издание на гравюрите на Гоя от поредицата „Тавромахия“ (1816 г.), както и оригинални издания на Молиер, Монтескьо, Монтен, Декарт. Общата цена на книгите от колекцията се определя между 1,8 и 2,5 млн. евро.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене