Журито на "Мастър шеф" се събира отново за втория сезон

Петър Михалчев, Виктор Ангелов и Андре Токев (от ляво на дясно) на финала на “Мастър шеф”

Те са изключително добри в готварството. Професията ги обединява, но са много различни по темперамент. И съвсем скоро ще се съберат отново на едно място, за да отсяват и оценяват хоби готвачи от цялата страна като жури в кулинарното предаване “Мастър шеф”.

Би Ти Ви вече обяви записванията за втория му сезон, а безспорно за успеха на първия допринасят и Андре Токев, Петър Михалчев и Виктор Ангелов. Критични, безкомпромисни, перфекционисти, те показаха какво се случва зад вратите на професионалната кухня. И са доволни от постигнатото досега.

“Като създател на Българската асоциация на готвачите и като неин почетен президент се боря професията на готвача да се развие всячески в страната. Самото предаване показва какво означава да си готвач, какво удоволствие е да готвиш, какви продукти има на пазара и с какви семпли неща може да правиш сложни ястия. В училищата има наплив за готвачи, децата усещат колко интересна и забавна е тази професия”, обяснява Андре Токев.

Той самият сбъдва своя стара мечта малко след края на тв формата. От миналия месец е факт неговият собствен ресторант, в който Токев предлага авторска кухня. От години той работи като главен готвач в реномирани заведения в различни европейски страни. А любовта към кулинарията му е от дете – още от времето, в което родителите му работят в собствения си ресторант в Германия.

Андре е роден в Лайпциг – баща му е българин, който среща голямата любов там и заживява със съпругата си ту в Германия, ту в България. Успява да опита съвсем различна кухня и докато живее със семейството си в Алжир. “Понеже обожавам да ям интересни неща, постепенно готвенето се превърна в мое хоби”, казва Токев. Така, когато идва време да избере професия, решава да се отдаде на кулинарията. Завършва туризъм и хотелски мениджмънт във Варна през 1990 г. Има майсторска степен и от Германия. Оттогава работи като главен готвач в ресторанти в различни държави. Между другото Токев е единственият в Източна Европа с диплома от Световната асоциация на готвачите за “Мастър шеф”.

А от година и половина търси подходящото място за собствен ресторант, в което да сподели част от своя опит, а и лична история. Най-накрая намира правилната сграда, избира свой екип, а в начинанието се включва цялото му семейство. Макар съпругата му Мария да се развива в съвсем различна насока – финансите, тя е човекът, който помага на Андре в организацията. Малката им дъщеря Елиза също няма нищо общо с кулинарията – учи актьорство и дори участва във филма “Пътят към Коста дел Маресме”, който беше българското предложение за “Оскар” миналата година. Но тя също помага – и за страницата на ресторанта на баща си в интернет, а и често за посрещането на клиентите в него. В менюто си Токев залага на авторска кухня – всички рецепти са от опита му като главен готвач в заведения във Франция, Австрия, Германия през последните години. Така че е малко като кулинарно пътешествие в целия свят.

“Взех най-интересните неща, които съм готвил, и ги включих в менюто. Но има и сантиментални – като любимите ми ястия. Ресторантът е направен с личните ми преживявания – имам чинии, които са вече на 25-30 г., от заведението на майка ми и баща ми. Някои от декорациите също са останали от техния ресторант”, разказва шеф - готвачът. Когато разбират, че ще отваря свое заведение, приятелите му почват да го подпитват шеговито дали ще има мешана скара. “И аз направих, но от риба – и кюфтетата, и кебапчетата, и пържолите са от риба и към тях има яйце по панагюрски”, усмихва се Токев. И допълва: “Още в първите седмици тръгна много добре и има успех, защото всеки от екипа дава всичко от себе си - главният готвач, мениджърът са с опит и се получава добра концепция. Аз исках хората да се отпуснат, да се чувстват уютно. Искам, когато гостите станат, да си тръгнат с настроение към вкъщи.”

Освен че се занимава със своя ресторант, той продължава да работи като главен готвач в ресторанта на голяма хотелска верига в София. Покрай работата си в елитни ресторанти той готви за политици, музиканти, актьори от световна величина. Ястията му са опитвали Бил Клинтън, Ангела Меркел, Джон Кери, Faithless, Жан-Клод ван Дам.

“Мастър шеф” не е първото предаване, в което участва. Преди години е по телевизията с “Гурме с Андре”, но след форма̀та на Би Ти Ви хората го разпознават все повече. Често се случва непознати да спират да го поздравят и направо да питат за рецепта или определен продукт. А щом става въпрос за готвене, той веднага спира и започва подробно да обяснява на всеки. “Последно ме срещна случаен човек, докато купувах дървени въглища, питаше ме какво барбекю ще правя. Бях приготвил ребърца с марината и зеленчуци. Давам и рецепти, като ме питат - това ми е страст и искам да развивам тази култура”, казва Токев.

Неговият колега Петър Михалчев също се стреми да сбъдне своя стара мечта – да отвори свой ресторант в Япония. Точно натам заминава в края на април веднага щом свършват снимките на предаването. Михалчев е най-добрият познавач на японската кухня у нас и предлага точно това в заведението си в София. Но понеже тя непрекъснато се развива, всяка година по два пъти той и съпругата му Ина предприемат 3-седмично пътуване до Страната на изгряващото слънце. Оттам освен нови преживявания носят продукти и много различни кухненски прибори. “Бяхме в Япония и през октомври, купих много интересни неща за новия сезон на “Мастър шеф”. Участниците ще работят с тях, държа ги в тайна за момента. Купих подправки, които насадих на вилата. Направих си градинка, алпинеум с помощта на моята съпруга - засадихме японски кленове и храсти и стана много хубаво - като зона за релакс”, разказва Михалчев.

Той за първи път се докосва отблизо до японската кухня през 2008 г. Оказва се, че негови приятели имат познати в далечната страна и Петър успява да работи за малко в двестагодишен ресторант. Обикаля няколко града – Токио, Йокохама, а във Фуджисава са готвачите, които нарича свои учители. Седем години по-късно вече е решил и къде да направи свой ресторант – иска да е в Йокохама, защото е по-просторно и спокойно. Но за да сбъдне мечтата си, ще трябва да замине да живее известно време в Япония. “Не можем да командваме от България. Чак след като се настаним, ще търсим подходящото място – там самите ресторантьори живеят над заведението си”, обяснява Михалчев. Но той и семейството му нямат планове да се настанят за постоянно в Япония – плановете им са да са там няколко месеца, а след това да се връщат в страната ни, за да са до близките и приятелите си.

Той също е много доволен от постигнатото след “Мастър шеф”. И не само заради позитивите за гилдията, а и заради това, което му се случва лично на него – става личен готвач на “Машин хед” - популярната американска метъл група, която идва в София за концерта си на 24 септември. Организаторите се свързват с него, защото им се струва много колоритен - заради татуировките по цялото му тяло, и в същото време, защото е добър в професията си. “Ако ви кажа менюто, ще си помислите, че не съм готвил на метъли, а на манекенки. Едно от изискването им беше например ананасът да е нарязан на точно определени милиметри. Имаше 50 неща в менюто. Горд съм, че останаха доволни”, казва шеф готвачът.

През лятото той се включва в училище за мотористи – “Калифорния супербайк”, което се провежда на писта в гръцкия град Серес. В него треньори от много страни се събират, за да показват различни похвати в рамките на 4 нива. Михалчев отдавна е запален по високите скорости, а там изкарва трето ниво. Догодина ще трябва да го мине пак и вече се е записал за участие на писта в Унгария. “После почвам четвърто, което можеш да го караш цял живот - в него влизаш навътре в професионалното каране.” Той вече има три мотора, но засега ги кара само той. Съпругата му е до него, но само като част от публиката – наблюдава го с бинокъл. “Понякога тя ми слага стойката на мотора, като се връщам от писта и паркирам, за да не падне моторът. Тала че тя ми е като механик, а аз на нея - като учител”, казва Михалчев.

Организатор на училището за мотори е каскадьорът Явор Кехайов, който е близък приятел на Михалчев. Готвачът много иска да покани точно него като една от изненадите в новия сезон на “Мастър шеф”, но сега скърби за него след внезапната му смърт на 10 октомври.

И в новия сезон на шоуто Михалчев ще следи за основни неща - доколко участниците са съсредоточени и дали изобщо мястото им е там.

Интересът след “Мастър шеф” е голям и към председателя на журито - Виктор Ангелов. Не само че повече хора идват в ресторанта му, но и много негови колеги искат да работят с него.

Ангелов има собствено заведение от 2006 г. За да го купи, продава всичко, с което разполага - апартамента на родителите си, имота в село Войнеговци, на който планирал да строи къща, двата си автомобила. Помагат му приятели и партньори, за да може да вземе заведението, без да се занимава с банкови кредити. Намира правилните хора, с които да работи и държи на свои принципи. В ресторанта му не се говори за клиенти, а за гости. Забранено е да има музика или телевизор в кухнята му и ненавижда някой от готвачите му да мирише на цигари. На работа при него се ходи поне 10 минути преди работното време в униформа - същата дисциплина, на която държеше и като жури в “Мастър шеф”. Точно защото и той, и колегите му Токев и Михалчев са самите себе си пред камерите, хората ги харесват и все повече се интересуват от тях.

Често се случва в ресторанта на Ангелов да идват хора, за да го видят на живо и да опитат нещата, които приготвят. Толкова харесват ястията, че шеф готвачът не само се снима с тях, но ги кани да готвят няколко дни в неговата кухня. “Хората любопитстват, възхищават се и това много ме ласкае. Когато идват семейно да вечерят и се възхищават на нещо, аз виждам пламъка у тях и ги каня при мен да готвят техни любими неща. Две домакини искаха конкретни неща. Едната имаше нужда да си обогати познанията на тема паста, а другата - на тема десерти. Изкараха два дни в кунята”, разказва Виктор.

Едно от най-хубавите неща след участието му в предаването е положителното отношение на хората, основно на децата, към кулинарията. “Децата се радват искрено. Те са като попивателна - почват да ти подражват, да искат да са като теб, да искат да станат готвачи, интересуват се от професията, от рецептите”, обяснява още той.

Той самият не мечтае от дете да се занимава с кулинария. Но завършва Техникума по обществено хранене в Банкя. След това влиза в казармата и първите 3 месеца отбива военната си служба като готвач. После влиза в системата на Министерския съвет, която има почивни станции в цялата страна. В началото Виктор готви в базата в Слънчев бряг, после го местят в София, а през зимата - в Банско. Разбира, че готварството ще бъде негова професия, когато започва работа в ресторанта на петзвезден хотел във Франкфурт.

Сега, когато се готви за кастингите на тв предаването, не се притеснява, че ще остави за малко ресторанта си. Екипът му в него е все от хора, на които може да разчита. “Ако първия сезон беше предизвикателство, сега го усещам като социален ангажимент”, казва топготвачът.

Токев в ресторанта си
Токев в ресторанта си
Токев (вдясно) готви с колега в собствения си ресторант.  СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Токев (вдясно) готви с колега в собствения си ресторант. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Петър Михалчев се върна преди месец от Япония, където ходи всяка година по два пъти.
Петър Михалчев се върна преди месец от Япония, където ходи всяка година по два пъти.
Млад мъж се е облегнал да поспи на рамото на Михалчев, докато пътува в метрото.
Млад мъж се е облегнал да поспи на рамото на Михалчев, докато пътува в метрото.
Шеф готвачът кара един от моторите си в училището “Калифорния супербайк”. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Шеф готвачът кара един от моторите си в училището “Калифорния супербайк”. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Михалчев с наскоро починалия каскадьор Явор Кехайов, който организира училището за мотористи на пистата в Серес.
Михалчев с наскоро починалия каскадьор Явор Кехайов, който организира училището за мотористи на пистата в Серес.
Андре Токев с двете си дъщери - по-голямата Ренате (вляво) и Елиза
Андре Токев с двете си дъщери - по-голямата Ренате (вляво) и Елиза
Виктор Ангелов - председателят на журито в “Мастър шеф”, в собствената си кухня
Виктор Ангелов - председателят на журито в “Мастър шеф”, в собствената си кухня
Виктор Ангелов със съпругата си Наталия
Виктор Ангелов със съпругата си Наталия
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Есенната колекция на "Диор" връща в Холивуд от 30-те и света на Марлене Дитрих
Защо ружът е толкова важен за грима
Наталия Кобилкина: Жените се държат като мъже, но така трудно ги печелят
Любовната съвместимост на Телеца с останалите зодии
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия

Напишете дума/думи за търсене