Лидерите на "Канарите" Атанас и Надя Стоеви: Джена не е бременна

Атанас Стоев е роден на 2 декември 1944 г. и през дългата си кариера заедно със създадения лично от него през 1974 г. оркестър "Канарите" е сменил близо 20 класни инструмента.
Многобройни са признанията, които Атанас Стоев печели през годините. Той е почетен гражданин на Чирпан, Пловдив и Първомай и е автор на музиката за над 240 песни. Съпругата му Надя е с 22 години по-млада от него и е солистка на популярната музикална формация.

- Г-н Стоев, цяла България ви познава с невероятната музика, която създавате. Тези дни обаче името ви се появи в публичното пространство по съвсем различна тема - синът ви и певицата Джена стягали сватба, а вие сте щели да ставате дядо.


- (Атанас Стоев): Още не съм станал дядо, няма нищо такова.


- А каква е истината?


- (А): Истината е, че Джена ни е снаха - приемаме я като такава, въпреки че още не сме правили сватба. Но за дядо да ставам още е рано да говорим. Тази работа със забременяването не става толкова бързо.

Джена и Стоев-младши не крият любовта си
Джена и Стоев-младши не крият любовта си


- Г-жо Стоева, вие как приемате цялата истерия около тази история?


- (Надя Стоева): Прочетох за нас много злъчни материали, като попаднах само на един-два по-благосклонни. Не знам дали децата вече имат желание да се пише за тях, защото се изписаха хиляди неща и много от тях не отговаряха на реалността. Атанас й даде годежен пръстен още преди време и снимката се появи в интернет (б.р. - Джена публикува снимката в личната си Фейсбук страница с текст "Благодаря ви. Изключително щастие дойде в дома ни").


- Сватба ще има ли?


- (Н): Няма лошо двамата да се оженят. Щом й е дал пръстен, значи ще има и сватба, която обаче предстои тепърва да се случи.


- Вие как я приемате в семейството?


- (Н): Джена направи песен с "Канарите", имаме проект за още много песни, за които искаме да разказваме. Песента е по нейна идея, а в писането на текста участваха тя и Атанас Стоев. Песента вече се излъчва по "Планета" и се казва "Любе, Атанасе". Кадрите са реализирани в Стария град в Пловдив. Тази мелодия носи специален заряд, защото Джена я посвещава на своя годеник - Атанас Стоев-син.

Фолкпевицата със семейството на любимия си
Фолкпевицата със семейството на любимия си


- Какви са плановете за бъдещето, за които намекнахте?


- (Н): Планираме съвместно с Джена да издадем албум, да има отделни програми и отделно албум на "Канарите". Продължаваме да се трудим усърдно и да радваме почитателите си. Наскоро издадохме двойно DVD, озаглавено с "Песните на "Канарите" - там участват Джена, нейни колежки от попфолка, както и народни изпълнители.


- Какви са вашите наблюдения - младите хора у нас обичат ли да слушат истинска българска народна музика, или странят от нея?


- (Н): Моето наблюдение на човек, който е вече 28 години на сцена, е, че винаги е имало стойностни хора, независимо от коя възрастова група. Има деца на 1 годинка, които усещат и познават "Канарите". Има и 90-годишни, които обичат народната музика. Винаги е имало хора, които слушат народна музика, и такива, които се интересуват от друг вид музика. Аз не ги виня, защото те по този начин може би разтоварват себе си от напрегнатото всекидневие и искат да имат настроение. Винаги сме имали върли почитатели и такива слушат не само народна музика, но и други жанрове. Така че българинът си цени традициите и си слуша музиката. Следва и поддържа истинските хора, които творят. Имам колеги от народните музиканти, които може би не съвсем добре са представили народната музика и тя не е допаднала на младите хора. Има и оркестри като "Канарите", които създават авторска музика на фолклорна основа, която хармонира с настроението на времето и е с подходящи за млади хора текстове. Затова и винаги сме имали почитатели, винаги на нашите участия хората са играли хора. Разбира се, трябва да има и естрада, и попфолк. Без тях е невъзможно.


- Как се чувствате от факта, че мнозина мислят ваши авторски песни за автентичен фолклор?


- (Н): Много от младите хора не знаят или просто не им се вярва, че "Петър Румяна думаше", "Кара Кольо", "У Недени равни двори", "Бяла Калина" и "Румена мома" са авторски песни на "Канарите".


- Приемате ли го като комплимент?


- (Н): Да, разбира се. Народната музика е народна, тя има автор, но той е незнаен. Затова и Атанас Стоев крачи по пътя на незнайния. Неговото творчество представлява една малка музикална енциклопедия, застъпила песни от минали времена, от миналия век до днешни дни. Затова Наско Стоев беше обявен за следовник на народните будители - миналата година получи тази награда. Той е почетен гражданин на Пловдив, Първомай и Чирпан. Най-голямата награда е, че е харесван и обичан от всички поколения. Всеки може да създаде оркестър и голям колектив като "Канарите" (9 души), но не всеки може да задържи изпълнителите толкова време - някои са по 18-19 години при нас. В момента сме в магазин при дизайнери и избираме нов тоалет за "Канарите". Малко оркестри имат този начин на виждане, но ние държим не само на това, което ще представим, но и на визията и излъчването.


- Заговаряйки се за българщина, ще ви попитам - какво мислите за термина "съвместно съжителство" вместо турско робство в учебниците по история, който доведе до оставката на образователния министър?


- (Н): Грешка! Някой със сигурност трябваше да поеме вината за това. Създаде се голямо всеобщо напрежение. Хората се вълнуват истински и имат основание за това.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?

Напишете дума/думи за търсене