Учени от БАН разработват водороден генератор, който не използва водни електролити

Екип от Института по електрохимия и енергийни системи /ИЕЕС/ на БАН "Акад. Евгени Будевски" работи по създаването на водороден генератор, който не използва водни електролити, а твърди полимерни електролити. Това съобщи в интервю за БТА директорът на института проф. Евелина Славчева, която е и председател на Общото събрание на БАН.

Тя обясни, че този водороден генератор би могъл да се използва много успешно за зарядните станции за водород и е съвместим с енергията от възобновяемите енергийни източници. Това означава, че генераторът може да се използва във фотоволтаичните паркове, където те имат излишна енергия в определени периоди на денонощието. И ползвайки тази енергия, с такъв генератор може да се произвежда водород, който да се съхрани и да се използва обратно в горивен елемент, когато има нужда от електроенергия, каза проф. Славчева.

В проекта за създаването на водороден генератор участват учени и от Института по полимери при БАН. Те разработват мембрана, която има изключително добра проводимост - много по-добра от цитираните в литературата, а на пазара все още няма такива, обясни директорът на ИЕЕС.

Работим по катализатори, които са корозионно устойчиви, те са сравнително евтини и разработваме методика за асамблиране на основния активен елемент, който изпълнява електрохимичната функция да разгради водата, каза проф. Славчева. И отбеляза, че когато се увеличи броят на такива елементи, се постига желаната мощност на генератора - може да се пресметне каква мощност е необходима за определена цел, или какво количество водород.

На въпрос дали този водороден генератор може да се използва в новите водородни автомобили, проф. Евелина Славчева обясни, че водородните автомобили използват водород, който засега се съхранява в бутилки под налягане, или в материали, които абсорбират водорода. Елементът, който произвежда електроенергия от водорода е горивният елемент, а не водородният генератор. Там водородът се комбинира с кислорода от въздуха, но електрохимично реагира, при което се получава електрическа енергия и се отделя топлина, поясни ученият.

Има заявка за патент

на водородния генератор на БАН

Финансирането на проекта за водородния генератор е комбинирано, тъй като сме имали проект, финансиран от европейските програми, но за генератор, който ползва друг тип мембрани. По този начин успяхме да натрупаме значителен опит, каза директорът на ИЕЕС-БАН. Имаме и проект, финансиран от Фонда "Научни изследвания", в който участва и Институтът по физикохимия на БАН. Учените от него отлагат катализатори по електрохимичен път и в рамките на този проект колегите ни от Института по полимери предложиха своята мембрана, ние направихме пакета и така се получи този добър резултат, обясни проф. Славчева. Тя отбеляза, че засега това е единична клетка, лабораторен вариант и предстои разработването на по-голямо устройство и създаването на пакетен генератор.

Имаме заявка за патент на водородния генератор, а самата мембрана вече е патентована с помощта на наши колеги - български докторанти, работещи в Германия, съобщи проф. Евелина Славчева. Търсим и индустриален интерес - от бизнеса, защото с проектното финансиране по-бавно се случват нещата. Ако имаме бизнес партньор, готов да вложи рисков капитал, проектът би се развил по-лесно и бързо, отбеляза тя.

Нашият екип спечели през миналия месец състезание за иновативни проекти, организирано от международна фирма, като се класирахме на второ място. Има интерес към нас и се водят разговори, но предстои да се види какво ще се случи по проекта, каза директорът на Института по електрохимия и енергийни системи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?
Всичко за алкалната вода и нейните ефекти
9 странни дейности, които ще засилят вашето сексуално желание
Биофилия – има ли почва у нас?
Акнето – митове и легенди. Споделено от дерматолог

Напишете дума/думи за търсене