След първия си “Оскар” като актьор Брад Пит реши да си вземе кратка почивка

Брад Пит изчаква да гравират името на оскара му след церемонията в неделя вечерта.
СНИМКИ: РОЙТЕРС И АРХИВ

92-ата церемония по раздаването на най-престижните отличия в света на киното в неделя вечерта бе доста скучна според мнозина. Затова и никой не се учуди на ниската ѝ гледаемост. Но истината е, че тя си залужаваше да бъде проследена поне заради едно - на нея 56-годишният Брад Пит най-накрая взе първия си “Оскар”. Всъщност той вече има една статуетка зад гърба си, но не за актьорските си постижения, а като продуцент на драмата “12 години в робство”, която бе определена като най-добър филм за 2013 година. Пит участваше и в нея, но в малка второстепенна роля.

Сега именно заради поддържащата си роля в “Имало едно време в... Холивуд” на Куентин Тарантино Американската филмова академия най-накрая се реши да му даде заветния “Оскар” за актьорските му умения. Така след 33-годишна кариера в киното Пит не успя да скрие вълнението си при получаването на статуетката.

С Леонардо ди Каприо в “Имало едно време в... Холивуд”
С Леонардо ди Каприо в “Имало едно време в... Холивуд”

Той бе номиниран в категорията за най-добър актьор в поддържаща роля с четирима също изумително талантливи свои колеги - Ал Пачино, Антъни Хопкинс, Том Ханкс и Джо Пеши. Всички те - вече носители на оскари, но

досущ като Брад

оценени след дълги

години и десетки

роли на

големия екран

Така например Ал Пачино взема първия си “Оскар” през 1993-а, когато е на 53 г., за блестящото си изпълнение в “Усещане за жена”, макар преди това да има номинации за филми като “Кръстникът”, “Кръстникът 2”, “Серпико”, “Гленгъри Глен Рос”. Антъни Хопкинс е отличен с първата си статуетка от Академията през 1991 г., когато е на 55 г., за “Мълчанието на агнетата”. А Джо Пеши е 48-годишен през 1991 г., когато получава “Оскар” за ролята си в “Добри момчета”. Единственото изключение от този модел на оценяване от Академията е Том Ханкс - 38-годишен той е отличен за образа си във “Филаделфия”. Но Том Ханкс си е Том Ханкс - извън всякакви класации и стереотипи.

“Благодаря ви! Това е невероятно, наистина невероятно! Благодаря на Академията за тази най-огромна чест”, каза Брад Пит, щом взе първия си “Оскар” в ръка в неделя. Естествено, обясни колко е благодарен на режисьора Куентин Тарантино и на колегата си Леонардо ди Каприо. Обърна специално внимание на координаторите по каскади, които винаги остават на заден план.

“Вижте, доста съм смаян. Не съм от хората, които гледат непрекъснато в миналото, но това ме кара да го направя. Мисля си за нашите, които ме заведоха на автокино да гледаме “Буч Касиди и Сънданс Кид”, след това ме натовариха в колата и ме докараха дотук. За Джина и Ридли, които ми дадоха първите сцени. За всички прекрасни хора, които съм срещнал по пътя си и заради които сега съм тук”, каза Пит в речта си. А накрая посвети наградата на децата си, които придават смисъл на всичко, което той прави. “Обичам ви”, завърши той, като прати въздушна целувка на близките си.

Джина и Ридли от речта му са актрисата Джина Дейвис и режисьорът и продуцент Ридли Скот. Това са хората, с които Брад Пит работи в “Телма и Луиз” (1991). След десетки второстепенни роли чак с този филм той успява да привлече вниманието върху себе си.

Любовната му сцена

с Джина Дейвис го

превръща и в

секссимвола,

какъвто е останал и до днес.

Следват още филми и превъплъщения, а през 1996 година идва и първата му номинация за “Оскар” - за най-добра мъжка поддържаща роля в “Дванайсет маймуни”. Пит минава по червения килим с тогавашната си любима - колежката му Гуинет Полтроу. Макар да се е доказал и в ленти като “Легенди за страстта”, “Седем”, пресата много повече следи личния му живот, отколкото само професионалните му успехи. Оскарът му се изплъзва - взема го Кевин Спейси за “Обичайните заподозрени”.

Втората номинация идва през 2009 г. - вече за най-добър актьор в главна роля за “Странният случай с Бенджамин Бътън”. Минали са 13 години от предишната церемония, в които Пит се е срещнал, оженил и вече развел с актрисата от “Приятели” Дженифър Анистън. И има нова любима - партньорката му от “Мистър и мисис Смит” Анджелина Джоли. Пак не печели оскара - статуетката тогава взема Шон Пен за “Милк”.

Брад Пит се завръща на най-важната церемония през 2012 година с двойна номинация - за най-добър актьор и за най-добър филм - “Кешбол”, който той продуцира. По това време с Анджелина Джоли вече не само са официално заедно, но тя е дала живот на три техни деца, а Пит е осиновил и нейните. Вместо Брад оскара взема Жан Дюжарден от “Артистът” - филма, който “отмъква” и наградата от “Кешбол”.

Почти две десетилетия, след като за първи път е номиниран от Академията, Брад Пит получава и статуетка от нея. Това става през 2012 г. - за “12 години в робство” - историческата драма по мемоара на Соломон Нортъп от 1853 г.

Актьорът държи оскара за най-добър филм за “12 години в робство” през 2012 г.
Актьорът държи оскара за най-добър филм за “12 години в робство” през 2012 г.

Две години по-късно, през 2014 година, Брад Пит сключва брак с Анджелина Джоли. Но щастието им не трае дълго - на 19 септември 2016 година актрисата подава молба за развод поради “непреодолими различия”. От 12 април 2019 г. Пит е официално разведен.

От момента, в който медиите разбират за кризата между него и Джоли, излизат наяве твърденията, че Пит е злоупотребявал с алкохол, опиати, както и че си е позволявал да се държи доста грубо с някои от децата им. В първото си интервю, което той дава след раздялата с Джоли,

Брад Пит поема

цялата вина за

разрива между тях

Той сам разказва, че основната причина за развода е прекаляването с алкохола от негова страна.

“В един момент просто стигнах дъното. Ако трябва да съм напълно честен, аз съм по-добър и от руснаците с водката, мога да ги победя в състезание по надпиване. Такъв професионалист бях, толкова добър бях в пиенето. Но вече не съм такъв. Не пия от половин година. Ходя на терапия, която много ми помогна и продължава да ми помага. Това е период, в който трябваше да се вгледам в слабостите и провалите си, да поема отговорност”, обясни той в интервю за списание GQ през 2017 г.

Брад Пит успява да преодолее кризата, в която изпада. Сега, 56-годишен, той все още е сред най-харесваните мъже по света и сред най-любимите актьори на поколения. Макар повечето хора да очакват да използва момента, в който държи “Оскар” в ръка за още повече работа, той обяви, че планира да се оттегли. “Точно сега си мисля, че е време да изчезна за кратко и да се върна към правенето на важни неща”, разказа Пит зад кулисите на оскарите.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене