Легендата Петър Киров: Мъка и тревога за олимпийците
24 часа | 27 Март 2020 г. | 56 показвания | 0 коментара

Нека се въоръжат с търпение, призова големият шампион в борбата


Олимпиадата ще се проведе

В НСА няма индикация за нулева година


Двукратният олимпийски и трикратен световен шампион по борба проф. Петър Киров е един от най-успешните български спортисти. Той продължава да помага на младите таланти и треньори като преподавател в Националната спортна академия "Васил Левски".
Специално за читателите на "България Днес" 77-годишната легенда сподели своето виждане за ситуацията.

- Г-н Киров, къде ви завари епидемията от коронавируса и как се отразява на ежедневието?
- В София съм. Направих няколко мероприятия в един ден. Отидох на ресторант от 12,30 до 13. После на разходка, минах през парка и накрая отделих време за култура. Гледах филм. Мои приятели се чудят как успях да направя всичко това и дори се сърдят защо не съм ги поканил и тях. Ресторантът беше в кухнята на апартамента. От терасата гледах парка. Филмът беше в хола, а разходката направих в коридора.
- Вие сте много енергичен човек. Какво бихте препоръчали на хората в тези времена?
- Размишлявам доста върху коронавируса, но нищо не мога да измисля. Има учени от медицината, които се изказват, но и те са затруднени. Хората още не са открили как точно ще го лекуваме. Когато бях малък, съм чувал за подобни епидемии като чума и холера. Но това са в далечните времена. Сегашното заболяване надхвърли мащабите. Лошото е, че съвпадна с най-големия форум - олимпийските игри, които са веднъж на четири години. Много човешки и трудови дейности също са засегнати и спряха.
- Как се отразява изолацията на учебния процес в Националната спортна академия?
- Нашите студенти не са свикнали да стоят дълго време в затворени пространства, но сме длъжни да спазваме всички предписания и препоръки. В момента няма занимания в академията. По-голямата част от учебния материал е взет. Ако обстановката се разведри, ще подновим учебния процес. Няма индикации годината да е нулева.
- Официално обявиха, че олимпийските игри се отлагат за 2021 г. Как ще се отрази това на всички спортисти, които се готвеха за състезанията през лятото?
- Много хора перифразират девиза на Пиер дьо Кубертен - важно е да участваш. Аз не съм съгласен с това. Идеята на Кубертен е била да участват повече страни, а не да отидат като на екскурзия. Това е най-трудният форум. Не всеки може да се изкачи на олимпийския връх. Конкуренцията е голяма, когато всички се готвят. В сегашните условия повечето олимпийци няма как да тренират пълноценно. Положението не позволява. Не говоря само за българите, но и за техните колеги из целия свят. Тук не става въпрос за някакъв събор. По-добре Игрите да бъдат отложени, за да може всички да са във форма, а не да бъдат просто участници.
- Колко тежко е за спортист, който се е готвил 4 години за олимпиадата, да научи, че състезанията се отлагат?
- Мъка и тревога е за всички олимпийци, които са се готвили. Проблемът е на психологическо ниво. Не е ясно дали те ще имат физическа възможност да бъдат на същото ниво догодина, но най-важното е да се запази здравето на хората. Ако ще се отива на оня свят, да бъде без куршум. Ясно е, че когато отиваш на война, или ще оцелееш, или не. Сега не е военно положение. Няма смисъл да се рискува.
- Как ще окуражи двукратният олимпийски шампион Петър Киров българските топспортисти в тази тежка ситуация?
- Когато бях на тяхното място, винаги съм се въоръжавал с воля да тренирам и да побеждавам. Сега трябва да се въоръжим с търпение, за да предотвратим разпространението на коронавируса. Олимпийските игри ще се проведат. Те никога не са били отменяни, с изключение на световните войни.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★
Късмет: ★★★★★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Всеки ден гледам как извозват труповете. Болните от коронавирус умират сами като кучета. Нямам повече сълзи." Това е разказът на българката Руми Маринова, която работи като медицинска сестра в италианския град Бергамо, пише "Дойче веле".  Седя на балкона и гледам военните камиони, които извозват труповете

Човек е способен да намери щастие дори и в най-трудните времена, а доказателство за тези думи е Анджелина Джоли, която, въпреки настоящата ситуация, се радва на престоя у дома, който прекарва в компанията на шестте си деца. Подобно на всички останали хора, в момента и на холивудските звезди им се налага да стоят затворени в къщите си

Българинът Михаил Ковачев е в основата на създаването на ново мобилно приложение - NOVID20, което работи за ограничаване на бързото разпространение на коронавируса в Европа. Технологията показва местата, където можем да останем, без да сме изложени на риск от инфекция, а това ще помогне за по-голямата сигурност и на рисковите групи в тази

Легендата на "Манчестър Юнайтед" Ерик Кантона е искал да ...
Младата певица Симона Загорова, която е дъщеря на попфолк ...
"Ливърпул" има желание да привлече Адама Траоре от състава ...
Гимнастичката Невяна Владинова е готова за астофизик, а ...
С 44,81 процента са намалели продажбите на употребяваните ...
Изследване на учени от университета в Аризона доказа, че ...
Над 150 хил. зрители са се насладили на онлайн спектаклите ...
Антон Хекимян ще е водещ и на новото издание на специалното ...
Феновете бутат чалгаря към успеха, Фънки му издава рок ...
Националният отбор по футбол ще играят най-рано през ...
При 80 пациенти, третирани с комбинация от ...
Бившият английски национал Ашли Коул е преживял истински ...
Актрисата Мона Недев спретна забавна скрита камера на ...
Студентката по психология Силяна Щилиянова от Бургас ...
„В мига, в който получих теб - получих ВСИЧКО! Ти ме научи, ...
"Адри сутринта стана от леглото си,отиде в другата стая,взе ...