Легендата Петър Киров: Мъка и тревога за олимпийците
24 часа | 27 Март 2020 г. | 63 показвания | 0 коментара

Нека се въоръжат с търпение, призова големият шампион в борбата


Олимпиадата ще се проведе

В НСА няма индикация за нулева година


Двукратният олимпийски и трикратен световен шампион по борба проф. Петър Киров е един от най-успешните български спортисти. Той продължава да помага на младите таланти и треньори като преподавател в Националната спортна академия "Васил Левски".
Специално за читателите на "България Днес" 77-годишната легенда сподели своето виждане за ситуацията.

- Г-н Киров, къде ви завари епидемията от коронавируса и как се отразява на ежедневието?
- В София съм. Направих няколко мероприятия в един ден. Отидох на ресторант от 12,30 до 13. После на разходка, минах през парка и накрая отделих време за култура. Гледах филм. Мои приятели се чудят как успях да направя всичко това и дори се сърдят защо не съм ги поканил и тях. Ресторантът беше в кухнята на апартамента. От терасата гледах парка. Филмът беше в хола, а разходката направих в коридора.
- Вие сте много енергичен човек. Какво бихте препоръчали на хората в тези времена?
- Размишлявам доста върху коронавируса, но нищо не мога да измисля. Има учени от медицината, които се изказват, но и те са затруднени. Хората още не са открили как точно ще го лекуваме. Когато бях малък, съм чувал за подобни епидемии като чума и холера. Но това са в далечните времена. Сегашното заболяване надхвърли мащабите. Лошото е, че съвпадна с най-големия форум - олимпийските игри, които са веднъж на четири години. Много човешки и трудови дейности също са засегнати и спряха.
- Как се отразява изолацията на учебния процес в Националната спортна академия?
- Нашите студенти не са свикнали да стоят дълго време в затворени пространства, но сме длъжни да спазваме всички предписания и препоръки. В момента няма занимания в академията. По-голямата част от учебния материал е взет. Ако обстановката се разведри, ще подновим учебния процес. Няма индикации годината да е нулева.
- Официално обявиха, че олимпийските игри се отлагат за 2021 г. Как ще се отрази това на всички спортисти, които се готвеха за състезанията през лятото?
- Много хора перифразират девиза на Пиер дьо Кубертен - важно е да участваш. Аз не съм съгласен с това. Идеята на Кубертен е била да участват повече страни, а не да отидат като на екскурзия. Това е най-трудният форум. Не всеки може да се изкачи на олимпийския връх. Конкуренцията е голяма, когато всички се готвят. В сегашните условия повечето олимпийци няма как да тренират пълноценно. Положението не позволява. Не говоря само за българите, но и за техните колеги из целия свят. Тук не става въпрос за някакъв събор. По-добре Игрите да бъдат отложени, за да може всички да са във форма, а не да бъдат просто участници.
- Колко тежко е за спортист, който се е готвил 4 години за олимпиадата, да научи, че състезанията се отлагат?
- Мъка и тревога е за всички олимпийци, които са се готвили. Проблемът е на психологическо ниво. Не е ясно дали те ще имат физическа възможност да бъдат на същото ниво догодина, но най-важното е да се запази здравето на хората. Ако ще се отива на оня свят, да бъде без куршум. Ясно е, че когато отиваш на война, или ще оцелееш, или не. Сега не е военно положение. Няма смисъл да се рискува.
- Как ще окуражи двукратният олимпийски шампион Петър Киров българските топспортисти в тази тежка ситуация?
- Когато бях на тяхното място, винаги съм се въоръжавал с воля да тренирам и да побеждавам. Сега трябва да се въоръжим с търпение, за да предотвратим разпространението на коронавируса. Олимпийските игри ще се проведат. Те никога не са били отменяни, с изключение на световните войни.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★★ Любов: ★★
Късмет: ★★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Виенската държавна опера обяви програмата си за следващия сезон, който почва на 7 септември, независимо от неяснотите около коронавируса. За тази дата е насрочена премиерата на “Мадам Бътерфлай” от Пучини. Общо 10 премиери са предвидени за сезона, като операта, ръководена от новия си директор Богдан Рошчич

В Пловдив най-нетърпеливи, върна се всеки трети малчуган Близо половината от родителите, заявили намерение да заведат децата си на градина, не го сториха вчера. В първия работен ден за седмицата масово забавачките отвориха при стриктни противоепидемични мерки - отделни входове за всяка група, еднопосочно движение

40 кг кокаин за 10 млн. лв. откриха полицаи в мерцедес на 33-годишен мъж в Студентски град, съобщиха на брифинг във вторник от МВР и прокуратурата. Дрогата била в два сака, разпределени в пакети. Униформените проверили колата, защото шофьорът бил съмнителен. Арестуваният Николай Петров се държал изключително нервно при проверката

Футболната любимка Кати Прайс-Джордан, навърши 42 години ...
Уди Алън заяви, че спечелването на награда „Оскар“ не ...
“Съпричастна към всички абитуриенти, качвам снимки от бала ...
Кейт Бланшет ще председателства журито на фестивала във ...
Италианският певец Ал Бано породи полемика и подигравки с ...
Липсата на фенове ще бъде голям минус за „Борусия“ (Д) при ...
Нивата на кислород в световните океани са намалели с ...
Звезда от Висшата лига получи е загазил сериозно. Все още ...
Близнаците Чоно и Розалин Пенчеви се борят 40 минути с ...
Японският безпилотен космически кораб "Конотори 9" започна ...
"За всички, които се интересуват от отслабване. Менюто ми ...
Новият обслужващ робот в кафене в южнокорейския град Теджън ...
„Бъдете целеустремени, преследвайте мечтите си и никога не ...
Русия планира да построи нова космическа станция, защото ...
Китаристът на легендарната рок банда Queen - Брайън Мей, е ...
"Левски" ще играе контрола с "Витоша" (Бистрица) на 30 юни, ...