100 години от рождението на Валери Петров

Онлайн кампания на Столична библиотека

На 22 април тази година се навършват 100 години от рождението на Валери Петров - големия български поет, блестящ театрален и кинодраматург и ненадминат преводач на Шекспир и Гьоте.

Човек на Духа и на Словото ,който със своята открита гражданска позиция беше нравствен коректив на обществото и същевременно деликатен, благ, с изключително чувство за хумор . Валери Петров е автор на много прекрасни поетични книги и пиеси за деца и възрастни, сборници с пътеписи, сценарист на едни от най- известните наши игрални и анимационни филми.

По случай 100 годишнината на Валери Петров Столична библиотека стартира онлайн кампания , която включва две виртуални инициативи.

„Пет приказки на Валери Петров търсят своите илюстратори“ е онлайн инициатива за деца, които рисуват героите от любимите си „Пет приказки" на Валери Петров и изпращат снимки на илюстрациите си. Вече са получени над 100 рисунки за 4-те представени онлайн приказки.

Известният български художник-илюстратор Христо Кърджилов се включи с видео уроци по рисуване.

Детски илюстрации към приказки на Валери Петров, получени в Столична библиотека.
Детски илюстрации към приказки на Валери Петров, получени в Столична библиотека.

Ученици от 2 клас на първото училище в страната, носещо името на големия поет ОУ " Валери Петров "в Плевен, изпратиха също своите илюстрации. Всички детски рисунки ще бъдат представени в единственото уникално издание на „Пет приказки“, което ще се съхранява в колекцията от ценни издания на Центъра за детска литература на Столична библиотека .

Литературното онлайн предизвикателство „Валери Петров и аз” представя млади български поети , които споделят свое любимо стихотворение на големия автор, както и поетично послание, вдъхновено от поезията му.

В инициативата с видео обръщения или стихове вече се включиха автори като Росен Карамфилов, Рене Карабаш, Мария Куманова и др.

Клиповете и посланията на участниците представяме на сайта, на фейсбук страницата на библиотеката и в инстаграм, а детските илюстрации ще бъдат публикувани на фейсбук страницата на Детския отдел . 

Споделете новата виртуална кампания на Столична библиотека в чест на юбилея на откривателя на изчезващия вид „хвърчащите хора“ - Валери Петров, приканват от библиотеката.

Поклон пред паметта на големия Валери Петров!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене