Комфортът в седалките на новия Honda Jazz

При разработването на следващото поколение на Jazz инженерите и дизайнерите на Honda бяха единодушни в желанието си да поставят комфорта на шофьора и пътника отпред на основно място. Решенията, свързани със структурата, дизайна и ергономията бяха обмислени от всички специалисти в екипа и приложени едновременно, а резултатът от това са водещи в класа нива на комфорта и пространството.

Най-важното за постигането на това е новоразработената от Honda стабилизираща стойката на тялото конструкция със структурна поддръжка на възглавниците на седалките, приложена както към долната част, така и към облегалките, и заменила S-образния дизайн при досегашния модел. Въвеждането на по-широко „дъно“ на седалката е позволило да бъде увеличена с 30 мм самата й дълбочина. По-голямата мекота се усеща незабавно при сядане. Благодарение на новата структура, комбинирана с повече пълнеж, възглавниците се деформират доста по-умерено и най-вече не „пропадат“ надолу при употреба.

Подобренията в конструкцията на облегалката увеличават опората в областта на лумбалните прешлени и таза, като така се стабилизира стойката на седящия. Това на свой ред предотвратява умората при дълги пътувания, особено в областта на бедрата и кръста. Допълнително новата структура допринася за по-комфортна и стабилно изправена позиция при шофиране дори във завой или по неравни пътища.

Облегалките са скосени в горната си част, за да поддържат и обгръщат гърба на пътника още по-добре. Тази форма позволява по-голямо пространство между предните седалки, а това на свой ред улеснява комуникацията между пътниците от първия и втория ред седалки. В най-ниската си точка седалката е с 14 мм по-близо до земята, което в комбинация със заоблените й предни ъгли улеснява влизането и излизането от автомобила.

"Honda се стреми непрекъснато да предлага комфортни пространства и да осигурява максимално удоволствие от шофирането“, заяви Такеки Танака, ръководител на мащабните проекти в компанията. "Освен че сме взели под внимание дори и най-малката подробност от новия Jazz, от материалите и позицията, та до структурните елементи в автомобила, ние сме направили и проучване относно човешкото тяло, за да осигурим изключително високи нива на комфорт. Като резултат - Jazz запазва репутацията си на просторен и практичен автомобил, а сега и с подобрено усещане за финес при всекидневна употреба."

Инженерите и дизайнерите на Honda работиха заедно и в името на комфорта на пътниците от втория ред. Премествайки захващането на седалките, те успяха да увеличат дебелината на плънката с 24 мм.

Подобренията в ергономията увеличават комфорта на интериора

Структурните елементи на автомобила, седалките и бутоните за регулиране функционират в пълен синхрон в името на оптималния комфорт на шофьора. Бяха направени редица фини настройки и корекции, за да бъде намален физическият стрес при шофиране.

Подобренията по отношение на ергономичността включват по-дълбоко вътрешно позициониране на спирачния педал за по-удобно опериране с него, променен е и ъгълът, под който е поставен той така, че да бъде постигнато 5-градусово увеличение за стъпалото на шофьора за по-естествена позиция при използване на педала. Съответно и самата седалка е преместена, за да се осигури оптимална опора на бедрото.

Регулирането и избирането на най-удобната индивидуална позиция при шофиране е по-лесно откогато и да било благодарение на увеличения обхват на регулиране на волана. Това е постигнато, като неговият център е приближен с 14 мм до шофьора. Ъгълът на волана е с два градуса по-изправен спрямо този при предишния модел, така че, сега той е по-фронтално ориентиран към шофьора. Като резултат от тези промени разстоянието от рамото до седалката е подобрено с 18 мм и достигането до волана изисква по-малка амплитуда на движение на ръката.

Пътниците на втория ред се радват на най-доброто в класа пространство за краката в размер на 989 мм, тъй като водещите релси на предната седалка са изместени леко в страни и е увеличено разстоянието между тях. Резервоарът за гориво е разположен в центъра на шасито под предните седалки. Тази уникална за класа позиция позволява на новия Jazz да запази функционалната патентована система Honda Magic Seats. Долната част на така наречените „магически седалки“ може да бъде вдигана като столчета в киносалон, или самите те да бъдат сгънати до постигането на равен товарен под според необходимостта.
С това пълно подобрение на комфорта на пътниците в новия Jazz, на ергономичността и на още по-голямото вътрешно пространство, с които е съобразен цялостният процес на проектиране на модела, Honda разработи едно изключително атрактивно предложение в компактния клас. Резултатът е напълно нов хибриден градски автомобил, комбиниращ изключителната икономичност с невероятни функционалност и комфорт, и готов да посрещне нуждите на съвременната все по-взискателна клиентела.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене