Как да накараме детето да се движи повече

Обездвижване и затлъстяване – големите бичове на днешното време, които заплашват да съпътстват живота на нашите деца дълги години. Проведено през 2010 година европейско изследване показва как тийнейджърите могат да се справят с този проблем. Според учените са необходими по 60 минути на ден физическо натоварване и младите хора ще бъдат по-здрави и във форма.

За съжаление повечето деца в тази възраст не биха отделили 60 минути за движение. И точно тук идва ред на нашите усилия като родители да им помогнем с упражненията и раздвижването. Ключът е в това да се започне с малко и постепенно натоварването да се засили, като през цялото време тийновете трябва да усещат, че сме с тях в това приключение и ги подкрепяме. Няма как да си лежим по цял ден на дивана и да изискваме от пубера да се размърда.

Много от учениците не са любители на спорта. Ако и вашето хлапе не си пада по тренировки, започнете с 10-минутни разходки. Помолете го/я да дойде с вас до магазина или на разходка с кучето. Няма защо да го/я баламосвате обаче. Напротив - бъдете открити и кажете, че искате да му/й помогнете да започне да се движи повече, за да е във форма.

Използвайте всеки възможен случай да се движите заедно пеша, като увеличавате времето. Поставяйте си малки цели в началото и постепенно ги надграждайте – това ще покачи мотивацията на тийна. Може дори да сключите договор с него, на базата на който той/тя ще получава и някакви награди. Нека наградите да са свързани отново с движение – например тротинетка, удобни маратонки, бутилка за вода за спортисти и т.н. Малките успехи ще помогнат на самоувереността на пубера и ще го окуражат да превърне упражненията в ежедневен ритуал – като миенето на зъби и оправянето на леглото.

Проблемът с движението често идва от застояването пред мониторите. Американската академия по педиатрия препоръчва не повече от два часа на ден гледане на телевизия и видеоигри. Ако има как, въведете лимит пред екраните, а когато цялото семейство седне пред телевизора, използвайте времето за някое и друго упражнение. Съревновавайте се кой може да направи повече коремни преси или пък свещ във въздуха. Има семейни игри, които също стимулират движението – потърсете някоя такава и я практикувайте редовно. Ако имате място и възможност, купете велоергометър или пък някой от онези малки уреди, с които се правят упражнения за крака, ръце и т.н.

Следете редовно спортните програми и големи спортни събития като Олимпиадата. Нека тийнът усети духа и емоцията, които спортът носи на публиката и участниците в него. Ако не успеете да го запалите чрез истински спорт, тогава изгледайте заедно с него/нея филмите на спортна тематика, в които млади хора тренират усилено и стават победители. В тази възраст децата ни най-силно попиват от екрана и от примера на харесвани от тях образи и герои.

Добре е също така през ваканцията да изберете почивка, която ще е свързана с физическа активност – например планински преходи, каяци, скално катерене и нощуване на палатки. Палатките са хитра идея, защото не може да се излежаваме в тях до обяд, тъй като вътре става много топло и щем, не щем, излизаме рано навън. Когато сте сред природата, имате десетки възможности за раздвижване – от игри като федербал и хвърляне на фризби до наблюдение на птици, гмуркане и къпане насред водопади. Важното е тийнът да свързва движението с приятни неща, за да бъде стимулиран да търси начини за движение през цялата година.

Когато се върнете от почивка, потърсете заедно онова занимание, което ще го държи във форма и през студените месеци. Не е задължително да го насилвате да влиза във фитнесзалата или да се бъхти около боксьорската круша. Ако му харесва театъра, нека е театър, ако му харесват танците, нека са танци. Всички тези активности са добре дошли за него и за здравето му, защото съкращават времето на седене и застой пред телевизора и компютъра.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене