Легендата Мария Гигова: Без публика гимнастиката губи смисъл

Боряна Калейн (на снимката) и Катрин Тасева излизат на килима в неделя

Очакваме медали от Катрин Тасева и Боряна Калейн


Мария Гигова е първата грация в историята, която печели три световни титли. 73-годишната софиянка беше дълги години председател на федерацията по художествена гимнастика, преди да бъде наследена от Илиана Раева.
Специално за читателите на "България Днес" тя сподели своите виждания за протичащото в момента европейско първенство в Украйна и за бъдещето на любимия й спорт във времената на пандемия.


- Г-жо Гигова, за пръв път европейско първенство се провежда с толкова малко участници и при странни условия. Беше ли необходимо провеждането на това състезание?
- Шампионатът беше необходим. Цяла година нямаше състезания от подобен ранг. Гимнастичките очакваха първенството и се готвеха за него с голямо удоволствие. Нашият спорт губи смисъл, ако няма състезания и изява. Затова беше полезно да се състои. За съжаление участват само половината страни в Европа заради пандемията. Затова не можем да усетим пълната картина. Въпреки това вече видяхме какво показват девойките. Забелязват се подготвени и талантливи момичета от Украйна, Беларус, Азербайджан, Израел и дори от страни, които са с по-ниско ниво на изява през последните години. Хубаво е, че децата са се подготвили и показват силна гимнастика напук на условията през годината.
- В отсъствието на рускините какви са шансовете на Катрин Тасева и Боряна Калейн за медали?
- Преди тях нашите девойки се представиха отлично. Ева Брезалиева и Стиляна Николова са сред първите. Слава богу, че имаха възможност да участват. Катрин и Боряна са от висока класа. Очакваме от тях да са на ниво. Конкуренцията никак не е малка дори без рускините. Задачата е много сериозна, за да отстояват позициите. Очакваме медали, а защо не и титли. Всичко зависи от шанса и дали ще успеят да покажат красотата на техните съчетания.
- Този път Невяна Владинова не е с тях, след като наскоро се отказа. Как ще се отрази нейната липса на другите две момичета?
- Невяна беше мотивация за тях. Те бяха прекрасно трио. Художествената гимнастика губи една много емоционална и красива гимнастичка с качества и достойнства. В нейно отсъствие Боряна и Катрин тренираха много силно, въпреки че имаше карантина за отбора. Навлязоха в спортна форма. Надявам се, че ще се представят достойно.

Мария Гигова
Мария Гигова

- Ансамбълът цяла година няма състезания. Сега не заминаха за европейското заради положителния тест за коронавирус на Ерика Зафирова. Проблем ли е за отбора липсата на изява?
- Болно ми е, защото отборът беше много добре подготвен. Показаха силна програма за този сезон. Дано липсата на състезания не ги обезкуражи. Те са много силно мотивирани. Не съм виждала подобен отбор в миналото. Догодина ще продължат със същия хъс и желание. Чакат ги световни купи, европейско първенство, олимпиада и световно първенство. Дано успеят да се изявят по най-добрия начин и да ни радват.
- Колко трудно ще бъде за гимнастичките да играят без публика, ако пандемията продължи догодина?
- В България направихме онлайн състезания на клубно и международно ниво. Нямахме друг избор, за да може момичетата да имат поле за изява и да не се демотивират. Друго си е с публика. Емоцията е различна. Да почувстваш желанието на хората да те гледат, да се радват и аплодират. Без публика гимнастиката губи своя смисъл. Чрез нашия спорт се раздава красота. Когато тя стигне до зрителя, той отвръща с реакция. Отговорът е много важен за гимнастичките. Жалко, че такава е ситуацията. Надявам се догодина публиката да наблюдава състезанията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене