Роман равносметка на българския дисидент

Новите заглавия на ИК "Сиела"

- Димитър Бочев публикува блестяща хронология на сетивността

- “Разгневеният бог” от Л. Дж. Шен е третата част от трилогията “Ол Сейнтс”

- Безмилостна сатира в продължението “Майкини и другите”

от Иво Сиромахов

Българският журналист от радио “Свободна Европа” и един от редакторите и близки приятели на писателя Георги Марков Димитър Бочев публикува блестяща хронология на сетивността (ИК “Сиела”). Той обръща погледа си назад в един откровен роман равносметка, какъвто е “Опит за екстраз”.

“Опит за екстаз” е личният дневник на търсенията на млад мъж в едно безпътно време, когато е по-лесно да съществуваш, отколкото да живееш.

В един изкусен и забавен спор с професор Панчев, който е виден еднокнижник, Димитър възкресява различни случки от миналото си. В този сблъсък на реалности той открива, че остава докрай чужденец в собствената си страна. А необикновеният “поток на съзнанието” поставя вечните въпроси за стойността на страстта, за съвместимостта между вътрешните и външните ценности, между таланта и характера, между морала и изкушението, между Божието и човешкото.

Героите, които ще срещнете из страниците на “Опит за екстаз”, отмерено крачат физически и нефизически “по дюшемето на мансардата” на човешкото битие от втората половина на XX век, разпръскват се в ежедневието и в спомените си и се изправят пред собствените си граници в търсене един друг.

В 450 страници се разлива една смела, експресионистична, богато напластена живопис от думи, напомняща по своята сложност и послание на широкоформатно платно на немския художник Герхард Рихтер (избрал също като Димитър Бочев сбогуването с родния дом пред задушаващия ужас на тоталитарния режим).

“Опит за екстаз” помита не само с опустошителна сила на идеите си, но и с безмилостната красота на езика си - поетичен, музикален, напевен, криещ особените хумор и ирония на личността, живяла не поради, а въпреки.

Това е роман, който втурва човека напред. Плетеница от крехки истории отвъд времето и пространството, която всеки ще разплете по различен начин.

Димитър Бочев  е роден през 1944 г. Следва философия в СУ “Св. Климент Охридски”. Многократно е арестуван от Държавна сигурност за другомислие, два пъти е изключван от университета. През 1972 г. напуска нелегално страната и се установява в Западна Германия, където получава политическо убежище.

Работи като редовен извънщатен сътрудник на “Дойче веле”, където си дели есеистичните понеделници на българската емисия с писателя Георги Марков. От 1975 г. е програмен редактор в българската редакция на Радио “Свободна Европа”, където отговаря за културно-публицистичната програма “Контакти”. През 1976 г. е осъден задочно на 10 э години затвор. Присъдата е отменена от Върховния съд в София през 1992 г.

След рухването на комунистическия режим е сътрудник на президента Желев по въпросите на хуманитарната помощ от чужбина, а след това продължава дейността си на журналист, философ и неуморим пазител на словото и човека.

За цялостното си творчество е удостоен с Юбилейната награда на Международната академия на изкуствата – Париж (МАИ) през 1999 г.

“Защо продължавам да пиша след толкова безпътност ли? Ами защото словото е единственият несигурен шанс поне донякъде да осмисля вълнението да бъдеш човек…”, казва авторът Димитър Бочев.

Още  заглавия от ИК "Сиела"

Последна част на трилогията “Ол Сейнтс”

“Разгневеният бог” от Л. Дж. Шен (ИК “Сиела”) е третата последна част от трилогията “Ол Сейнтс”, която започна с “Красиво безразсъдство” и продължи с “Раненият рицар”. Всяко момиче в “Ол Сейнтс” познава красавеца Вон - недостъпния принц, който се забива с различно момиче всеки уикенд.

Ленора е скулпторка, негова състудентка. Свободна и неудържима. Всички момичета, които Вон е срещал, са били като спокойно езеро. Но Ленора е огън. “Разгневеният бог” отвежда читателя в най-мрачната, изопачена и неочаквана посока досега.

Безмилостна сатира в продължението “Майкини и другите”

от Иво Сиромахов

Безмилостна сатира е продължението “Майкини и другите” от Иво Сиромахов (ИК “Сиела”). Популярният български сценарист, драматург и писател вече е с втора част на безмилостно смешната сатира, посветена на българската народопсихология. След успеха на разгромяващия сатиричен роман “У майкини” Иво Сиромахов ще зарадва почитателите си с продължението “Майкини и другите”.

С вечния въпрос “Ракията или компотите?” започва нов сблъсък между Майкини и Вуйнини. Настанало е време за война, която няма да подмине никого. Война, която ще заплашва да завладее дори Холивудските хълмове, когато едно писмо до Леонардо ди Каприо е на прага да противопостави двама от най-сексапилните американски актьори в безмилостна надпревара за сърцето на българската мома Радка Папазова.

Фалшивите новини, тролските атаки в социалните мрежи, астрологията, диетите, революционните модни тенденции, политическите интриги, антиваксърството и конспиративните теории се конкурират с любовта към чушкопека, лютеницата и напомпания национализъм.

Героите на романа се мразят и обичат, размахват юмруци, замерват се с буркани, завиждат си, злословят, губят приятели, но най-вече се конкурират един друг. Защото ако печелят, всички останали трябва да загубят.

В “Майкини и другите” ви очакват шест месеца, изпъстрени с цял куп драми, възторзи и абсурдни приключения от действителността такава, каквато е, колкото и да не ни се иска. “Майкини са най-долните същества, които са се раждали някога. Не можем да ги понасяме.”  (Вуйнини)

Иво Сиромахов е сред популярните лица на българската книжна сцена. Автор е на романите “Моят таен любовен живот”, “Българско радио”, “Скарлет + Иво = ВНЛ”, “Уважаеми зрители” и “7 жени”, сборниците “Дневници и нощници”, “Български работи” и “Очила”, както и на редица пиеси, публикувани в изданията “Българско криминале” и “Любовни истории”.

Класация

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене