Тълпи за Гунди на плажа

Гунди позира с фенове по време на почивката си

Аспарухов на почивка на Златни пясъци

Лятото на 1966 година. Дни след края на участието на България на световното първенство в Англия. Спокойствието на плажа в Златни пясъци в миг е взривено. Причината е появата на нов плажуващ. Всенародния любимец Георги Аспарухов.

Голямата звезда на българския футбол избира курорта до Варна за кратката си ваканция след световното. В Англия националният ни тим губи и трите си срещи в групата - от Бразилия, Португалия и Унгария. Гунди бележи единствения гол за "лъвовете" на Острова. Прави го в мрежата на унгарците при загубата с 1:3.

В този момент Аспарухов е на върха в спортната си форма, като няколко месеца по-рано е щ8 в анкетата за "Златната топка". Където и да се появи в България, е следван от тълпи почитатели. Това се случва и на плажа на Златни пясъци, където почива със съпругата си Величка.

Още със стъпването си на пясъка той става магнит за останалите туристи. Раздава купища автографи. Позира за снимки. Една от тях достигна до "България Днес" през социалните мрежи. На нея Аспарухов позира с няколко привърженици, поседнали на хавлията му на плажа. За съжаление, авторът на снимката вече не е между живите, но тя се пази от неговия приятел Антон Паскалев.

"Хората, които са го видели, веднага са искали да се снимат с него. Той беше обичан от всички. Аз съм свидетел - когато се появеше някъде, след него ставаше митинг. Той е най обичаният спортист", споделя Паскалев.

Самият той също е сред почитателите на Гунди, които го помнят и днес близо 50 години след трагичната му смърт.

"И аз бях от тези, които ходехме след него като след Господ", просълзява се Антон.

Паскалев не пропуска да спомене и друг свой любимец - Никола Котков, който загина заедно с Гунди на 30 юни 1971 година.

"Не забравяйте и Котето. Той беше прекрасно момче", приканва Антон всички почитатели на футбола преди наближаващата годишнина от смъртта на двете легенди.

Играе с контузия

Преди световното първенство в Англия Георги Аспарухов е със сериозна травма. Предстои му операция. Въпреки това никой в българския отбор не си представя тима без най-голямата звезда. Гунди стиска зъби и играе и в трите мача на нашия тим. Бележи и единствения гол за България. Във вратата на Унгария за 1:3 в последната среща.

След участието на световното, през август 1966, Гунди претърпява първата си операция. Интервенцията на лявата глезенна става е извършена във Виена от проф. Роберт Йеленик.

"Чудя се как е могъл да играе в такова състояние!", са думите на известния специалист по спортна хирургия след прегледа преди операцията.

Аспарухов бележи единствения гол за България в Англия
Аспарухов бележи единствения гол за България в Англия

Очакваме вашата история

Историята на Гунди продължава да бъде дописвана с още и още неизвестни факти и истории за легендата на "Левски", разказвани от хора, докоснали се до него.

Вестник "България Днес" е готов да ги публикува, защото Аспарухов е вечен символ на високо спортно майсторство в съчетание със спортсменство и пословична скромност. От такива примери се нуждаем и днес. Затова се обръщаме към нашите читатели: Ако имате снимка, история или интересен спомен, свързан с Гунди, свържете се с нас. Пощенският адрес е: 1202 София, ул. "Св. св. "Кирил и Методий" 84. В. "България Днес", за рубриката "Народът за Гунди". Имейл: [email protected]

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене