Стойка Кръстева: Изкарах леко коронавируса

Стойка Кръстева (вляво) спечели купа "Странжа

Стойка Петрова-Кръстева (51 кг) влезе в историята на Игрите през 2012-а в Лондон. Тя участва в първия женски олимпийски боксов турнир, но нямаше късмет с жребия и загуби от голямата звезда Никола Адамс. 35-годишната ветеранка има две европейски титли и два сребърни медала от световни първенства.

Преди броени дни Кръстева показа топформа. Тя спечели златен медал и взе купата "Странджа" за най-добра състезателка при жените.

Специално за читателите на "България Днес" звездата на националния отбор сподели как е преминало състезанието.

- Стойка, как премина турнира "Странджа" и как се чувствахте на ринга?

- Чувствата бяха смесени в началото. Покрай пандемията доста време нямахме официални състезания. Отразява се, но рутината, опитът, подкрепата на министерството, федерацията в лицето на г-н Инински и треньорите оказа положително влияние. Показах добра форма към момента. Предишният ми турнир беше олимпийската квалификация през март миналата година. Тогава я прекратиха на третия ден. Оттогава направих един официален мач само. Преди година бях в по-добра форма. Сега целта е да видим какво сме изградили и какви са слабите места, върху които да работим. Върхова форма ще търсим през юни, когато квалификацията продължи, и на самите олимпийски игри.

- Имате нужда само от още една победа в квалификацията, за да се класирате за Токио. Това ли е следващата цел?

- За класиране, да, но ще гоня максимален брой точки за ранглистата, за да бъда поставена на олимпиадата. Това означава три победи в три мача.

- Вторият квалификационен турнир беше отменен. Вместо това квоти ще бъдат давани по ранглиста. Това ще се отрази ли, ако не успеете да спечелите квота от първия?

- Хубаво е да има ранглиста, защото отразява постоянния труд на спортистите. От гледна точка на олимпийските игри трябва да има директен турнир. Може първият или вторият в ранглистата да не е във форма. Той ще участва на олимпиадата, но друг боксьор в по-добро състояние няма да се бие, защото е назад. Хубаво е да се запази здравето на участниците, но е най-обективно и правилно да има още една квалификация.

- Успяхте ли да се предпазите от коронавируса през последната година?

- Изкарах го сравнително леко у дома. Не съм влизала в болница. След това имаше два месеца последици. Имам прекрасен съпруг, който ме търпи и подкрепя. Докторът на националния отбор допринесе, за да го изкарам леко.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йордан Лечков стана за първи път дядо
Чао на бръчките около очите
Елиф Шафак: Бог е изкусен часовникар. Толкова точен е Неговият ред, че всичко по земята се случва, когато му дойде времето
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса

Напишете дума/думи за търсене