Ваксинираха 9 човекоподобни маймуни срещу COVID-19

Девет човекоподобни маймуни в зоологическата градина в Сан Диего влязоха във ветеринарната история като първите нечовешки примати, ваксинирани срещу COVID-19, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Маймуните - четири орангутана и пет бонобо, са инжектирани с две дози от експериментална ваксина, предназначена първоначално за кучета и котки, след като осем горили в съседния Сафари парк се разболели от Ковид-19 през януари. Нежелани странични ефекти не са наблюдавани. Всички животни са добре, предаде БТА. 

Сред ваксинираните е 28-годишният женски суматрански орангутан Карен, която стана известна като първата човекоподобна маймуна, претърпяла отворена сърдечна операция през 1994 г.

Ваксиниран е и 48-годишният Уинстън, който е страдал от пневмония и сърдечно заболяване. Оттогава състоянието му се е подобрило и е на път да оздравее. Уинстън е лекуван с различни медикаменти, включително и ветеринарна терапия с антитела срещу новия коронавирус.

Горилите на са били ваксинирани, защото ветеринарите предположили, че вече имат антитела срещу вируса - един от служителите е бил заразен без симптоми. Орангутаните и боноботата са подбрани като най-застрашени от зараза, а и по-лесни за ваксиниране.

Животните са ваксинирани, като служители на зоопарка са ги разсеяли с лакомства. Ваксинацията е започнала през януари и е продължила през февруари. Последните инжекции са направени през март.

Още три бонобо и една горила ще бъдат ваксинирани.

Ваксината е разработена от компанията Zoetis, но не е тествана върху големи маймуни. Използването на ваксини, създадени за други видове, е широко разпространено във ветеринарната практика. Ваксини срещу грип и варицела за хора редовно се поставят на човекоподобните маймуни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене