Четирима щангисти в битка за две олимпийски квоти

Стилиян Гроздев спечели първа европейска титла при мъжете

Четирима български щангисти ще влязат в битка за две олимпийски квоти. Това е максималният брой на тежкоатлетите, които България може да прати на олимпиадата в Токио. Причината е последното допинг наказание за нашата страна, което редуцира наполовина възможностите на националите за участие на най-големия спортен форум.

С най-добри позиции в олимпийската ранглиста е Божидар Андреев (73 кг). Той е трети в класацията. 24-годишният талант не показа топформа на европейското първенство в Москва, където тимът ни направи фурор и спечели отборната титла. Андреев завърши четвърти в двубоя, след като пропусна опит за златния медал на 190 кг.
Стилиян Гроздев (61 кг) набра скорост. Европейският шампион е 10-и в класацията. Христо Христов (109 кг), който остана втори в Москва, е на същата позиция. Юндер Бейтула (81 кг) е 13-и в ранглистата, но той има здравословен проблем. Позицията в класацията на четиримата почти сигурно ще им осигури възможност да влязат сред щангистите с гарантирана квота, но от тях двама ще трябва да отпаднат.
"Не знам дали Юндер ще успее да се възстанови - сподели за "България Днес" старши треньорът на националния тим Иван Иванов. - Боец е. Беше добре, но получи травма в рамото преди месец. Не успя да се оправи. Вдигаше тежести 160 изхвърляне и 205 тласкане на тренировките, но не се случиха нещата. Можеше да вземе медал на европейското първенство, ако бяхме рискували. Решихме да играем на сигурно за влизане в Топ 6 на двубоя."
Иван Иванов вече е наясно как ще селектира двамата участници на олимпиадата в Токио. Неговият избор ще бъде направен в края на май след края на световното първенство за юноши.
"Тогава ще се извадят от ранглистата състезателите на държавите, които няма да участват заради допинг наказания - сподели Иван Иванов. - Ще имаме яснота къде ще имаме най-много шансове. Принципът ще бъде който има възможности да се класира по-добре. Не робувам на имена. Ще гоним максимално добро постижение в Токио. До последно всички ще са под напрежение."



ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия
Последните думи на известни хора
Как да предпазим децата от капаните на Facebook?
Уличен артист подари своя картина на Сара Джесика Паркър

Напишете дума/думи за търсене