Отново „Аида“ от Джузепе Верди на сцената на Софийската опера

СНИМКА: Софийската опера и балет

Премиерата на безсмъртното произведение на Джузепе Верди- операта „Аида“ се е състояла за първи път в Кайро на 24 декември 1871 година. Оттогава изминават 150 години, но творбата на Верди е в репертоара на всички театри по света, съобщават от Софийската опера и балет.

Каква е историята на тази незабравима опера?

Първоначално египетският вицекрал Исмаил паша предлага на Верди да напише химн в чест на откриването на Суецкия канал – събитие, което е отбелязано и с откриването на нов оперен театър в Кайро, но композиторът не проявява особен интерес към предложението му. След като на 1 ноември 1869 г. новата опера е открита с постановката на „Риголето“, египетският владетел е решен да поръча ново оперно произведение, чиято световна премиера да се изравни с блясъка на новооткрития оперен театър. Така се ражда „Аида“.

В операта Аида звучи класическият Верди: тя е разказ, чиято динамика се задвижва от любовта на едно човешко същество към друго, прекършена от заобикалящия ги свят.

Представлението на 24 април се посвещава на Камен Чанев - световноизвестен тенор и почетен член на Софийската опера. На тази дата в ролята на Аида ще се представи сопраното Таня Иванова, дългогодишна спътница в живота на рано отишлия си от този свят, незабравимия Камен Чанев.

На 23 април от 19 часа в „Аида“ участват:

Петър Бучков, Гергана Русекова, Габриела Георгиева, Мартин Илиев, Ангел Христов, Кирил Манолов , Ангел Антонов, Станислава Момекова

Следват:

24 април от 19 часа участват:

Димитър Станчев, Виолета Радомирска /за първи път в ролята на Амнерис/, Таня Иванова, Костадин Андреев, Светозар Рангелов, Веселин Михайлов, Ангел Антонов, Силвана Пръвчева

25 април от 16 часа участват:

Петър Бучков, Гергана Русекова, Радостина Николаева, Мартин Илиев, Ангел Христов, Кирил Манолов, Ангел Антонов, Станислава Момекова

Диригент на трите представления е :

ЕВЪН-АЛЕКСИС КРИСТ

Той вече е работил с над 50 оркестъра и оперни театри, включително концерти с Немския симфоничен оркестър в Берлин, Симфоничния оркестър на Зюдвеструндфунк (Щутгарт), Симфоничния оркестър на "Хесишер рундфунк" (Франкфурт), Бременската филхармония, Симфоничния оркестър на Мюлуз, Филхармоничния оркестър на Люксембург и гостувания в Театър Аалто Есен, Държавния театър във Висбаден, Държавната опера в Хановер, Държавния театър в Касел, театъра в Бон, Националния театър в Манхайм и театъра в Санкт Гален и др.

В края на ноември 2020 Евън-Алексис Крист дебютира в Софийската опера и балет с новата постановка на Пламен Карталов на "Електра" от Рихард Щраус.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия
Последните думи на известни хора
Как да предпазим децата от капаните на Facebook?
Уличен артист подари своя картина на Сара Джесика Паркър

Напишете дума/думи за търсене