Президентът на БФС Михаил Касабов: Цяла Европа е срещу Суперлигата

Михаил Касабов е за единство на европейския футбол

"Цяла футболна Европа е против Суперлигата. На конгреса на УЕФА има представители на повече от 50 страни и всички са категорични, че това, което искат да постигнат богатите клубове с отцепването си, ще убие спорта." Това каза пред "България Днес" президентът на БФС Михаил Касабов, който присъства на форума на европейската футболна централа в Швейцария.

"Стремежът към това да се печелят повече пари и те да се разпределят в един затворен кръг обрича страни като България да останат завинаги извън високите нива на футбола. А основният принцип на спорта е, че всеки трябва да има своя шанс да си пробие път към върха с изявите си на терена. При правилата, които иска да наложи Суперлигата, това на практика е невъзможно. Нашата цел е да запазим основните принципи на футбола, заради които тази игра е толкова велика. Вярвам, че разумът ще надделее и всички ще се обединим. Така могат да бъдат преодолени тежките последствия от пандемията върху спорта."

Докато тече конгресът на УЕФА, събитията, свързани със Суперлигата, следват едно след друго с главоломна скорост. Турнирът, който бе замислен като алтернатива на Шампионската лига, с някои постоянни участници, започна да се разпада. Английските клубове "Челси", "Манчестър Сити", "Ливърпул", "Манчестър Юнайтед", "Арсенал" и "Тотнъм" един по един се отказаха от проекта. Тяхното решение бе приветствано от президента на УЕФА Александър Чеферин. "Възхитително е да си признаеш, че си сбъркал, а тези клубове направиха огромна грешка - коментира Чеферин. - Сега те се завърнаха там, където трябва да бъдат. Знам, че могат да предложат много. И то не само на турнирите, които организираме ние, но и на целия европейски футбол. Важното сега е да продължим напред и да възстановим единството на спорта". 

Александър Чеферин
Александър Чеферин

Вальо Михов: Спортът е под заплаха

Суперлигата да събере лъвския пай от финансите, а за останалите отбори, участници в европейските клубни турнири, да останат само трохи. Това предвижда бившият шеф на БФС и ПФЛ Валентин Михов, ако все пак проектът на богатите бъде реализиран. 

Валентин Михов
Валентин Михов

"Клубовете в Суперлигата биха взели милиарди, а за другите ще останат трохи - коментира Михов пред "България Днес". - Но така се унищожава футболът, развитието му, школите и цялата изградена в момента структура. Спортът е под заплаха."
Михов признава, че е против и сегашната система за провеждане на евротурнирите. Теза, която е изказвал и когато бе член на борда на директорите на Европейската професионална футболна лига. "Не е добре измислено това, че някои държави са миропомазани и имат квоти за по три или четири отбора в Шампионската лига, а други, като нашите например, да трябва да минават през няколко квалификационни кръга. На практика много страни са лишени от възможността да имат участник там. А нали това е състезание за шампионите на всички страни?" 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене