Божествен концерт-спектакъл озари пещерата Божия мост

Няколко естествени природни сцени бяха обособени при удивителния скален феномен.

По случай Възкресение Христово и 24 май светлина, музика и художествено слово се сляха в хармония с природата на удивителния скален феномен

Впечатляващ, внушителен, вълнуващ - това са само някои от думите, с които може да бъде описан уникалният пасхален концерт, който се състоя на 15 май, в събота, под скалния феномен Божия мост край Враца.

Арх. Пламен Пламенов Мирянов и неговата фондация “Нашият дом е България” сътвориха нещо невиждано до момента на това свято място - тържествен концерт-оратория на открито, посветен на Възкресение Христово и на 24 май - празника на българската духовност, писменост и култура.

Целта на благотворителната инициатива не е само да покаже, че хармонията между нас, природата и Божието слово е постижима навсякъде. Но и със събраните средства да бъде подпомогнато изграждането на фасадно оформление и цялостен интериор на църквата “Св. св. Кирил и Методий” до Роженския манастир.

Архитект Пламен Пламенов Мирянов бе идеологът, сценарист и режисьор на спектакъла.Той се включи в него и като рецитатор.
Архитект Пламен Пламенов Мирянов бе идеологът, сценарист и режисьор на спектакъла.Той се включи в него и като рецитатор.

Събитието бе осъществено с височайшето благословение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и Негово Високопреосвещенство Григорий - митрополит Врачански, както и със съдействието на община Враца.

Там, под Божия мост, в този неръкотворен храм прозвучаха църковни песнопения, текстовете на Свещеното писание, шедьоври на класическата музика и инструментални пиеси.

В пещерата по неповторим начин бяха обособени няколко естествени природни сцени - за инструменталистите, рецитаторите, свещеническия хор, другите два хора и участници в програмата.

И всичко това - обгърнато в неповторим, препълващ сетивата, вълнуващ светлинен спектакъл, който озари скалния феномен и гората както никога досега! Всеки детайл на Божия мост бе осветен внимателно, прецизно, с благоговение. Всяка част от пространството - облагородена в унисон със спектакъла, обгрижена, почистена, обезопасена, където е необходимо - екипът на фондация “Нашият дом е България” бе помислил за всичко, за да може преживяването да бъде незабравимо за присъстващите.

Църковни песнопения, текстовете на Свещеното писание, шедьоври на класическата музика и инструментални пиеси прозвучаха под скалния феномен Божия мост.
Църковни песнопения, текстовете на Свещеното писание, шедьоври на класическата музика и инструментални пиеси прозвучаха под скалния феномен Божия мост.

Атмосферата на пещерата превърна рецитациите на Божието слово под акомпанимента на арфа, хорова или класическа музика в изживяване, което докосва най-фините вибрации на душата и я издига на висота - над всичко материално, преходно и земно.

А удивителната игра на светлината и тъмнината, множеството фенери, прожектори и визуални ефекти пресъздаваха и създаваха все по-нови и нови, различни сцени за всяко от изпълненията на Софийския свещенически хор с диригент ставрофорен иконом отец Кирил Попов, камерния ансамбъл “Йоан Кукузел - Ангелогласния” с диригент Кристиан Попов, струнния оркестър “Кварто квартет и приятели” и женския хор “Ваня Монева”.

За незабравимото преживяване своя талант раздадоха докрай участниците Янко Лозанов, Юлиан Периклиев, Давид Крумов, Пламен Бейков, Стефан Димитров, Мария-Магдалена Брегова, Стефан Врачев – клавир, Деница Димитрова – арфа, Олга Глазова - гусла, водещият Веселин Калановски - с умелото си и професионално присъствие, и разбира се - идеологът, сценарист и режисьор на целия този спектакъл арх. Пламен Пламенов Мирянов, който бе и рецитатор в спектакъла и чрез умелите похвати на художествената реч пресъздаде Божието слово така, че то да докосне всички присъстващи.

Всеки детайл на “Божия мост” бе осветен внимателно.
Всеки детайл на “Божия мост” бе осветен внимателно.

Как се прави подобен спектакъл в гората, така че да не се наруши природната хармония и не само да се съхрани, но и да се допълни създаденото от Бог? С много вяра и любов към всяко негово творение!

Творчеството на човешкия феномен се слива с природния, Божествения феномен в неразривно свързано единство. Точно това сътвориха арх. Мирянов и фондация “Нашият дом е България”.

“Имаме искреното желание настоящият пасхален концерт-оратория да усили пасхалната ни радост, да укрепи вярата ни в Бога и неговия благ промисъл и да ни помогне да мислим повече за възвишеното и духовното, отколкото за земното и вещественото! Нека се стараем без униние, смело, с бодър дух да се изкачваме по небесната стълба с надеждата да достигнем висшата цел в църквата – спасението на човешката душа!”, казват организаторите на събитието.

Изливащият се проливен дъжд направи терена труден и мокър, но това не спря стотиците желаещи да се докоснат до този уникален празник на духа. Сякаш времето се и радваше, и плачеше едновременно в този миг на възхваление на Христовата саможертва и чудото на Възкресението. Сред посетителите бе и Врачанският митрополит Григорий.

“Този концерт ни направи по-добри”, коментираха някои от присъстващите, които не бързаха да си тръгнат, а дълго след спектакъла се наслаждаваха на уникалните форми на природния феномен - осветен, както никога досега. Сякаш беше невъзможно да се наситиш на тази удивителна хармония от светлина, багри и Божествени природни форми!

А за да се случи това вълшебство под небето, са били необходим дълга и мащабна подготовка, много труд и иновативни идеи!

Ф

ондация “Нашият дом е България” е създадена от арх. Пламен Пламенов Мирянов, за когото да съхранява и пресъздава историята на България, духовните ни ценности и култура, е мисия в живота. Той милее за възкресяването на българския дух и това е неговата мощна движеща сила, която всеки ден го мотивира да твори и да създава неуморно!

В съзиданието младият арх. Мирянов открива своя мир. Къде ще го намерите? Търсете го на Шипка, в светата Рилска обител, на най-светите български места, където снима документално-исторически филм или организира някои от многобройните си концерт-спектакли, облагородява природни паркове, организира благотворителни инициативи за възраждане и възстановяване на храмове и църкви - символ на българската духовност, култура и ценности.

Т

ам, където той и неговият екип отидат, мястото и хората вече не са същите. Устремът му е толкова чист и забележителен, а енергията – толкова заразителна, че хората, докоснали се до него, стават различни – вдъхновени, изпълнени с нова добродетелна енергия и ентусиазъм за творчество, възход и съзидание!

С всички свои инициативи фондация “Нашият дом е България” иска да достигне до сърцето на всеки един българин, да възкреси самочувствието му и да му припомни защо да си българин, е не само гордост, но и чест, която трябва да носим с достойнство!

А за да могат повече хора да се докоснат до вълшебството “Мост на чудесата”, Българската национална телевизия ще излъчи концерт-спектакъла на 23 май от 16,30 часа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“

Напишете дума/думи за търсене