Нови находки във великолепния Мисионис, сред тях монета на Иван Шишман
Ваньо Стоилов | 20 Юли 2021 г. | 766 показвания | 0 коментара

Сребърна монета на цар Иван Шишман разкрива последните мигове на крепостта
Вече години продължава разкриването на великолепния античен и средновековен град Мисионис край Търговище. За историците този обект е много перспективен и затова още преди време образно го нарекли "Северния Перперикон". А през тази година заедно с класическия Перперикон край Кърджали той е сред шестте приоритетни археологически комплекси, финансирани специално от българското правителство с оглед на развитието на културно-историческия туризъм.
Разкопките тук се водят от проф. Николай Овчаров и търговищкия археолог Стефан Иванов.
Тази година за археологически разкопки и консервация на находките са осигурени 350 хиляди лева.
Още в първите две седмици на тазгодишните проучвания бе завършено разкриването на изключително интересната епископска резиденция от 5-6 век. В момента текат подготвителни дейности за укрепване на зидовете и аварийна консервация, за да стане резиденцията достъпна и за посещения
Това е класически domus - разпространена форма на римските дворци още от античния период. Комплексът е с правоъгълен план и размери 20/15 метра. В центъра има малък правоъгълен двор, покрит с каменни плочи, който е бил открит към небето, за да бъде осветявана вътрешността на ансамбъла. Около двора са разположени верижни помещения, покрити с керемиден покрив. Разпознати се останките на епископските апартаменти, трапезарията и вероятно - малък параклис за архиерея.
В двореца се е влизало през двукрила врата, водеща към една от улиците на Мисионис. Без съмнение към епископския ансамбъл се отнася великолепната кръщелня-баптистерий, открита през предишните години.
"Откритата монументална раннохристиянска архитектура е напълно в унисон с изказаната от нас още преди няколко години хипотеза, че по тези места в Североизточна България са проповядвали последователите на апостол Андрей Първозвани", казва проф. Николай Овчаров. Документално е известно, че тези земи през I в. са покръстени именно от този следовател на Иисус Христос и брат на апостол Петър. Съществува хипотеза, че той е бил ученик на самия Св. Йоан Кръстител. Живелият през III в. историк Иполит и по-късният византийски автор Епифаний Монах обаче отбелязват, че по време на мисията си в Североизточна България апостол Андрей ръкоположил за епископ на Одесос /Варна/ римлянина Амплий. Така той станал първи варненски християнски архиерей. Без съмнение почитането на апостол Андрей е било силно развито в земите на Североизточна България още от времената на ранното християнство.
Сигурно е, че това се отнася и за древния Мисионис, както и да наследилото го Търговище. Това ясно личи от намерения преди няколко години там оловен кръст-реликварий с изображението на апостол Андрей Първозвани. Явно този град е бил един от центровете на култа към този ученик на Христос.
При тазгодишните разкопки вече са намерени над 120 находки - позлатени апликации, стъклени чаши за пирове, сребърни обеци и копчета, многобройни бронзови и сребърни монети и други предмети. Сред тях е особено интересна великолепно запазената сребърна монета на последния български цар Иван Шишман. Тя е пряко свидетелство за героичната защита на града срещу османските турци в края на 14 век, когато той е носел хубавото българско име Косово. Османският хронист Мехмед Нешри е възхитен от храбростта на българските воини, чиито командир е казал, че няма да се отрече от вярата на своя господар - т. е. на цар Иван Шишман.
От началото на сезона, който стартира преди малко повече от 10 дни, до момента са открити още останки от нови 4 сгради и 3 улици. Три от сградите са датирани от 13-14 век. Разкрита е и голяма обществена сграда от 5-6 в., в която археолозите предполагат, че се е помещавал градският съвет.
"За значимостта на сградата съдим по зидовете, които са по-големи и от тези на епископската резиденция. Планът й обаче ще стане ясен през септември", разясни археологът Стефан Иванов. Той допълни, че в следващите седмици предстои да се навлезе в античния пласт, където се очакват още представителни сгради, тъй като разкопките са съсредоточени в центъра на града.
Мащабната кампания по разкриването на древния Мисионис през 2021 г. ще продължи до месец октомври.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Преизчислението на пенсиите със среден осигурителен доход от 2018 г. ще остави над 915 хил. души без увеличение, или 44% от всички пенсионери. Това са 915 хиляди причини ние да предложим пенсиите да се актуализират с вдигане на тежестта на стажа на 1,35, заедно с повишаване на минималната и максималната пенсия

Спряганият за премиер от "Има такъв народ" юрист Петър Илиев е бил консултант на ПГ на БСП по няколко конституционни жалби, които сме пускали до КС. Това обясни соцлидерката Корнелия Нинова в кулоарите на парламента. Помолена да коментира варианта той да е кандидат за премиер, тя отговори: На въпроси ако нека да не давам отговор сега

Руски учени разработват биопродукт, който ще осигури възможност медицинските маски да се изхвърлят, без да нанасят вреди на околната среда, пише в. "Известия". Изследователите от Кубанския държавен университет търсят бактерии в три вида почва - градска, чернозем и крайбрежна, които активно се "хранят" с полипропилен - основен компонент на

Съпругата на Уейн Рууни - Колийн, застана до него след ...
Калпава работа на стоматолога вбеси Имоджен Бившата ...
Много натоварена е програмата на Пламен Манасиев. Актьорът ...
Всеки, който се интересува от животни, знае, че ...
Вероятно е спестил от усилията, за да се пази за ...
Треньорът на "Арда" Николай Киров коментира предстоящото ...
Дългогодишният член на италианската Серия "А" "Киево" ...
Кристиано без предложение за нов договор В "Ювентус" не ...
Защитникът Иван Горанов отново облече екипа на "Левски". ...
Ивайло Иванов (81 кг) остана много разочарован от загубата ...
Rhinoceros - вторият му проект, беше представен за първи ...
Стартира Седмото издание на кампанията на Столична ...
Линда Зечири започна със загуба в индивидуалния турнир по ...
Дълбока преса от първата минута е нареждането на ...
Любомир Епитропов показа най-доброто плуване от българските ...
Новият селекционер на Русия Валери Карпин бе подкрепен от ...