Ференц Лист – виртуозът прелюбодеец

Ференц Лист е бил сред гостите на вила “Мелци”, която е построена като лятна резиденция на Франциско Мелци, дясната ръка на Наполеон.

Ференц Лист е бил крехък и емоционален човек. Той обаче бил и изключително интелигентен и имал невероятен начин на общуване с околните. През живота си той се радвал на вниманието на много жени, но само няколко от тях оставят своя отпечатък върху сърцето му.
Ференц Лист е един от най-великите пианисти на всички времена. Знаете ли, че Бетовен го целува по челото, когато Лист е бил дете. Освен това великият Ричард Вагнер казва, че „без него сигурно никога не бихте чули нито една бележка от моята писалка“.
Макар да бил много религиозен човек, той е непоправим прелъстител на жени.

„Нося дълбока тъга на сърцето, която от време на време трябва да избухне в звук.“

Ференц Лист

За разлика от някои от съвременниците си, Ференц Лист не иска да бъде по-добър от всички останали. Той празнува триумфа на други музиканти и им помогна да се подобрят, когато е възможно.

Детство

Роден в Райдинг, Унгария, на 22 октомври 1811 г. Още от раждането той е деликатен. Страда от треска и освен това е изключително емоционален. Той прекарва голяма част от детството си на легло. След като навършва шест години състоянието му се стабилизира донякъде.
Може би тези ранни години допринасят за това той да не е като другите деца. От много малък развива музикалния си талант. Започва да свири на пиано на седем години, учен от баща си, който също е музикант. Ранните му композиции датират от времето, когато той е бил само на осем години.
На девет изнася първия си рецитал и изумява публиката си. След това баща му го отвежда във Виена, където поверява музикалното образование на сина си на Черни и Салиери. Историците казват, че когато учителите попитали младия Лист какъв иска да бъде, когато порасне, той посочи снимка на Бетовен и каза „Това!“.

Ференц Лист, музикален гений

Лист постигна значителен успех във Виена. Всъщност там, пред 4000 зрители, Бетовен се качва на сцената, след като изслушва концерта му, и го целува по челото.

След това баща му го води в Париж. Там той постигна значителен успех. На 15-годишна възраст вече е смятан за един от най-великите музикални изпълнители. Няколко пъти обикаля европейските градове. Това обаче го разболя доста. Лист претърпява някакъв психически срив и не направи нищо друго, освен да се моли, да пости и да говори с Бог.
След това баща му го отвежда на възстановителни процедури в южната част на Франция. Лист се възстановява, но татко му умира там. След това се връща в Париж, където трябва да поеме грижата за семейните финанси. Той е само на 16.

Бурни любовни връзки

Лист оцелява до голяма степен, като дава уроци по музика на аристократи. След това се запознава с Каролина де Сен-Крик и се влюбва лудо в нея. Семейството й обаче се противопоставя на връзката им и тя не продължава дълго. Лист изпада в дълбока депресия.
Години по-късно, след много мимолетни афери, той се запознава с графиня Мари д’Агул. Тя е по-възрастна от него и е омъжена. Въпреки това любовта разцъфна веднага, а те бягат в Женева през август 1831 г. Двамата имат три деца.

Докато композициите на Лист узряват и се усъвършенстват, отношенията му с Мари се влошават. По това време той вече е започнал с многобройните си афери. Един от тях е с известната танцьорка Лола Монтес. Мари разбира за това и слага край на връзката им. Тя обаче никога не прощава на Лист и дори се опитва да съсипе репутацията му.

Последната му тъга

Ференц Лист продължава да има успех както като композитор, така и като изпълнител. След като се разделя с Мари, той се скита доста безцелно няколко години. След това той преоткрива религиозното си призвание и решава да стане абат. От този момент нататък той композира само религиозна музика.

През 1859 г. единственият му син Даниел умира. Той е само на 20 години. Това е голям удар за Лист и никога не се възстановява от него. За съжаление, три години по-късно умира и дъщеря му Бландин. Втората му дъщеря Козима изоставя съпруга си, защото се влюбва в Робърт Вагнер, скъпия приятел на Лист.

Лист не спира да работи, да менторства музиканти. Когато навършва 60 години, той страда от воднянка (задържане на течност в коремната област) и е на прага на смъртта. Въпреки това Лист живее още 15 години. Умира от белодробни усложнения, за които се смята, че са се случили заради порива на леден вятър при пътуване с влак.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене