Макрон пред опакованата Триумфална арка: Сбъдна се една луда мечта

Френският президент говори с екипа, който поставя въжетата на инсталацията.

Резултатът от една 60-годишна мечта, една луда сбъдната мечта. С тези думи френският президент Еманюел Макрон откри в четвъртък “Триумфалната арка в опаковка” в Париж, проектирана от покойния американски художник с български произход Христо Явашев-Кристо.

На церемонията присъстваха още първата дама Брижит Макрон, кметицата на Париж Ан Идалго и министърката на културата на Франция Роузлин Башло-Наркин.

Внушителният паметник на Незнайния воин е обвит в 25 000 кв. м сребристосин полипропилен. Опаковането на парижкия монумент отне няколко седмици работа. За него е използвана

рециклируема

изкуствена

тъкан,

поддържана

от 3 км въжета

95 души са участвали в реализирането на проекта.

“Споделяме днес мислите на Кристо и Жан-Клод”, каза Макрон, докато откриваше произведението на изкуството.

Френският президент не скри радостта си, че инсталацията е върху Триумфалната арка, която пострада от вандализма на “жълтите жилетки” в края на 2018 г.

Проектът, представен първо през 1961 г. от Кристо и осъществен едва сега от племенника му Владимир Явашев,

е на стойност

около 14 млн.

евро

Финансиран е с продажба на оригинални произведения на художника - подготвителни рисунки, сувенири, макети, литографии.

Защитните бариери ще бъдат премахнати в събота, което ще позволи на обществеността да се доближи до трансформирания паметник.

Опаковката ще остане до 3 октомври. Паметникът от XIX в. век е трябвало да бъде обвит миналата есен, но пандемията осуети проекта. 

“Опакованата Триумфална арка ще е като жива,

ще се съживява

от вятъра и

ще отразява

светлината

Гънките ще се движат, повърхността на паметника ще стане сенсуална” - това са думи на Кристо, изречени при представяне на проекта преди смъртта му.

Художникът беше известен със своите огромни инсталации. Той опакова част от крайбрежието на Австралия и сградата на Райхстага в Берлин, разпъна и огромна завеса в част от каньон в Колорадо, САЩ. Кристо винаги работеше със съпругата си Жан-Клод. Прочути са също инсталациите им “Портите” в Ню Йорк и “Плаващите кейове” на езерото Изео в Италия. 

Роден през 1935 г., Кристо напуска родната България през 1957 г. и живее в няколко държави, преди да пристигне в Париж, където се запознава с бъдещата си съпруга Жан-Клод. Той почина от естествена смърт в дома си в Ню Йорк през май миналата година. 

Всички произведения на Кристо и Жан-Клод са финансирани със собствени средства, но за тях те не продават билети.

“Никой не може

да купи тези

произведения,

никой не може

да ги притежава, никой не може да ги продава на пазара, никой не може да продава билети да ги видят... Нашата работа говори за свобода”, обичаше да казва Кристо. 


ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене