Николай - пожарникарят герой, който възхити принц Уилям

Николай Пенчев заминава за Великобритания преди 4 години и става пожарникар.

Внукът на Елизабет II лично поздрави и пи чай с българина, който свали на гръб жена от 19-ия етаж в горящ блок

Един български пожарникар изуми цяла Великобритания с жертвоготовността и храбростта си. Той се качи до 19-ия етаж на горящ блок при абсолютно никаква видимост, с 50 килограма снаряжение на гърба си, пълзейки по стълбите, и спаси възрастни неподвижни хора, които изнесе на гръб.

Неговото име е Николай Пенчев. Роденият в Разград огнеборец впечатли не кой да е, а лично принц Уилям, който отиде при българина, за да го поздрави и награди за изявената храброст и професионализъм. Кралското семейство било възхитено как е действал Николай в тази изключително рискована операция.

Опасната ситуация, заради която Пенчев попада в полезрението на кралските особи, се случва на 7 май тази година. В 8,55 сутринта на единния телефон на аварийните служби 999 постъпва сигнал за пожар във висок блок в New Providence Wharf, в източната част на Лондон. В следващите минути са подадени още 20 сигнала оттам. Оказва се, че сградата е облицована със същата лесногорима изолация като фаталната Grenfell Tower, в която през 2017 г. при пожар загинаха 79 души. Това е и причината инцидентът веднага да бъде квалифициран като още по-мащабен. В рамките на 15 минути на мястото са изпратени над 20 специализирани автомобила на пожарната със 125 огнеборци, а също парамедици и полиция. Николай Пенчев, който работи в една от най-натоварените служби в Лондон вече повече от 2 години, се оказва от първите пристигнали. Екипът, който той ръководи, влиза втори в пламъците.

“Преценката и действията ни помогнаха да не се стигне до подобна трагедия.

Като водач на екипа

моята задача бе да

се кача до 19-ия етаж

в пълно бойно

снаряжение

и да започна разследване, разбиване на врати и масова евакуация на сградата”, разказва 26-годишният мъж за “24 часа”. “Ако се беше повторил случаят отпреди 4 години, ние, пожарникарите, рискувахме да останем в капан горе. Вентилацията на сградата не сработи и стълбището беше като комин. Асансьори не можеше да се използват. От 5-ия етаж до последния буквално сме пълзели по стълбите. С моя екип открихме възрастна двойка на видима възраст около 80 години с мобилни проблеми и трудноподвижни. Трудно ги убедихме да бъдат изведени. Хората се паникьосват и мислят, че като за момента няма дим в техния апартамент, значи са в безопасност. Това абсолютно не е така”, казва Пенчев.

“Работата беше много тежка. Освен разбиването на вратите нося на гърба си над 50 кг снаряжение. В същото време дишам с дихателен апарат и докато стигна догоре, кислородът в него вече е наполовина изчерпан. Убедихме възрастните хора, поставихме им спасителни качулки с респиратор. За 15-20 минути те предпазват от токсичните материали, които се отделят при горенето. Трябваше да се действа бързо.

Взех възрастната

жена на рамо и я

носих обратно

до долу

По единственото стълбище абсолютно нищо не се виждаше. Отделно се налагаше да изчаквам и колегата ми, защото според разпоредбите никога не бива да се разделяме. Тук вече помага факторът адреналин. Сменихме си маските и продължихме да евакуираме хора”, разказва Николай. Питаме го дали чувства страх в подобни ситуации.

“В момента, в който влезеш в горяща сграда, ти не знаеш какво ще се случи. Нямаш много време да мислиш и да се страхуваш. Инцидентите често са от различно естество. Преди няколко месеца цял кран беше паднал върху жилищна сграда. Трима души бяха премазани. Бях от първите екипи. Заварих една жена, която си е седяла на дивана и кранът буквално ѝ беше отсякъл главата. Трябва да си здрав психически. Когато ударят звънците, никога не знаеш на каква гледка ще попаднеш. Винаги ще има едно притеснение от неизвестното. Но това е интересното на тази работа, че нито един ден не е еднакъв с другия”, споделя българският герой. Той е изключително поласкан от срещата и разговора си с принц Уилям. Най-големият внук на кралица Елизабет II и втори поред наследник на короната е бил отлично осведомен за това кой е Николай Пенчев.

“Не са много хората, които могат да кажат, че са си пили чая с принц Уилям. Получих възхвала от кралското семейство. За мен тази признателност е огромна чест! Мерките за охрана бяха изключително строги, има пълна конфиденциалност.

Бяха забранени и

всякакви снимки с

принца, бяха ни

предупредили, че

не можем да го

докосваме дори

Комисар Анди Роу, който е главнокомандващ на лондонската пожарна, ме представи на Негово Височество. Останах с доста добро впечатление от принца. Той седна при нас като напълно земен човек, сипахме си чай. Дойде напълно подготвен, знаеше кой съм, знаеше, че идвам от България. Беше се запознал с цялата операция по спасяването и задаваше конкретни въпроси. Бях по къс ръкав, принц Уилям ме огледа и дори се пошегува с мен: “Така, като те гледам, не се и съмнявам, че ще извадиш хората на ръце”. След него пристигна и кметът на Лондон Садик Хан да ни поздрави”, разказва огнеборецът.

Николай Пенчев явно от малък е орисан да бъде отличник във всичко, с което се захване. Още като възпитаник на Природоматематическата гимназия “Акад. Никола Обрешков” в Разград

той се нарежда сред

214-те абитуриенти в

България,

постигнали 100 точки

на матурата

по математика

След това започва да се занимава с културизъм. Става абсолютен държавен, а после и европейски шампион. Участник е във финалната петорка на престижния турнир “Мистър Олимпия - 2018”. Завършва безупречно академията на МВР в Симеоново. Когато заминава за Англия преди 4 години, се налага да работи най-различни професии. Кандидатства на конкурс за пожарникари и в продължение на една година кара най-различни изпити по математика, физика и английски език, психотест, медицински и физически тестове, ролеви игри. Приет е да работи в службата в най-престижния район на Централен Лондон. Тя се оказва и една от най-натоварените в английската столица. Само за последната календарна година пожарният автомобил е излизал 3100 пъти.

И сега Пенчев съчетава работата си като пожарникар с усилени тренировки. Няколко дни преди да изпие чая си с принц Уилям, се явява на регионална квалификация за “Арнолд класик” и печели квота в тежка категория културизъм при мъжете до 102 кг. Престижното състезание за бодибилдъри ще се проведе на 2 октомври и в момента разградчанинът се готви здраво за него.

“Винаги съм си мечтал да бъда национален състезател на България. Едва ли има някой, който не би искал да носи трикольора на гърдите си. Когато чуеш химна по време на награждаването, настръхваш, чувството е невероятно. Каквито и да са били лишенията и трудностите по време на подготовката, разбираш, че си е струвало.”

“24 часа” номинира Николай Пенчев в кампанията “Достойните българи”, която тази година организираме за 19-и път.

Преди да пие чай с принц Уилям, се явява на регионална квалификация за “Арнолд класик” и печели квота в тежка категория културизъм при мъжете до 102 кг.
Преди да пие чай с принц Уилям, се явява на регионална квалификация за “Арнолд класик” и печели квота в тежка категория културизъм при мъжете до 102 кг.
Принц Уилям лично поздравява българина за смелостта.
Принц Уилям лично поздравява българина за смелостта.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър

Напишете дума/думи за търсене