Слънчевата рибка е лакомник №1
24 часа | 22 Септември 2021 г. | 19 показвания | 0 коментара

Перфектна е за риболов от деца и начинаещи

Става ли слънчевата рибка за ловене или не? В това се питат мнозина, закачили на кукичката си този вид. Всеки начинаещ риболовец вероятно вече се е срещал с нея. Наричат я още слънчак, часовник, царичка, циганка.

Има я навсякъде по язовири и блата, че дори и в някои реки и няма как да не реагира на подадения в плитка вода червей. За новобранците слънчевата рибка е добра възможност да усвоят някои основни практически постановки, свързани с кълването и навременното засичане. Децата започват с нея, нали именно тя замести вездесъщата кротушка от времето на бащите и дядовците ни.

Веднъж увиснала на куката, слънчевката започва да създава проблеми за неопитната ръка. Ако въдичарят се е забавил със засичането, най-вероятно е рибката да е погълнала куката толкова дълбоко, че тя вече е в стомаха й. Опитите да се освободи с изтегляне чрез въртеливо движение не дават резултат, не помага даже и сигурният в други случаи кукоизваждач. Видял се в безизходица, младият въдичар е готов да скъса влакното и да връзва нова кука.

Не бързайте!

Въпреки нужното уважение към водните обитатели една слънчева рибка не струва повече от забитата в гърлото й кука. Още повече че тази рибка, уж красива и екзотична на външен вид, върши куп поразии. Тя старателно обира хайвера на ценните видове, отложен в плитчините, и присъствието й по нашите водоеми е нежелано.

Ако не може с пръст да се достигне куката, разрез с нож ще помогне тя да се освободи, без да се налага късане. Не тъгувайте за жертвата. Така може би сте дали живот на други, по-скъпоценни видове рибоци.

Лакомията на слънчевките е безгранична, не е чудно да нагълтат кука, която далеч не отговаря на големината им, стига на нея да има парче червей. Все пак това е пътят да намалите хирургическите намеси, ако този риболов ви доставя удоволствие - с по-голяма кука, която да не могат да гълтат. Дори да е несъразмерно голяма, няма да ги откаже от привлекателния червей. Всъщност често другите риби, за които сме се настроили предварително, остават недостижими по една или друга причина. Спокойната плувка, особено за доста продължително време, не е приятна гледка. Ако работата наистина отива на зле и няма изгледи за съществена промяна, скъсете дистанцията, намалете дълбочината и плувката ще "оживее". Жълто-зелените лакомници ще се отзоват на часа.

Не е вярно, че не са вкусни

Мнозина си мислят, че слънчевите рибки не стават за ядене. Рибарите често ги хвърлят на брега, други предпочитат да зарадват с тях домашните си любимци. В действителност този вид е привнесен от Америка като декоративен за отглеждане в аквариуми. Пуснати на свобода, слънчевките намериха отлични условия за размножаване по нашите ширини. В САЩ те могат да достигнат до 40 см дължина и тегло от 0,7 кг. Тук са доста по-дребни и най-често на куката се закачат рибки до 10 см.

Ще останете изненадани колко вкусно бяло месо имат. След като почистите рибката, най-добре е да я препържите, за да нямате проблем с дребните кости. Месото се поръсва със сол и се овалва в царевично брашно. Пържи се до златисто, след което рибката става хрупкава и се яде цяла.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★★★★
Късмет: ★★★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Волен Чинков е единственият български рефер с наряд в евротурнирите Двама познати рефери ще свирят на ЦСКА и “Лудогорец” в евротурнирите в четвъртък. Естонецът Кристо Тохвер е в Разград на мача с “Брага”. Той свири миналия сезон гостуването на шампионите на ТНС в Уелс, което завърши 4:0 за българския тим

Ваксинацията за лекари и социални работници става почти задължителна Учителите и учениците от 5-и клас нагоре ще носят маски и в час Решението за промяна в присъственото обучение ще се взима на ниво община Зеленият сертификат, като единствен възможен, позволяващ всички места с обществен характер на закрито да функционират, става задължителен у нас

Като разградчанин тренирах културизъм във фитнес залата на “Лудогорец” в родния ми град и помагах на футболистите от отбора да помпат мускули. Това заяви за “24 часа” културистът Николай Пенчев, който стана част от семейството на “Достойните българи” в качеството си на лондонски пожарникар. Той спаси двама неподвижни възрастни от горящ блок в

Tестване три пъти седмично на всеки човек от екипа, ...
Боряна Калейн също взима титла в Клуж С отново подобрен ...
Наблюдения с телескопа "Хъбъл" от 1999 г. до 2015 ...
Капитанът на "Царско село" Иван Бандаловски атакува крилото ...
"Показах това на синовете си, сега съм съботната им ...
Чудовищна щука успява да улови рибар на водоем в ...
В неделя рожден ден празнува изпълнителният директор на ...
Безразсъдна любов, сложни житейски преживявания и трудни ...
Често спорят с майка си Мартина на тази тема “Въпросите и ...
Статуетката не се печели с пари. А с много, много ...
Бившата колоездачка Лучия Яворчекова подивя и се разсъблече ...
Френският президент Еманюел Макрон вкара гол от дузпа за ...
С тенис поддържа формата си бившият футболен национал ...
Половинката на Григор Димитров - Лолита Османова, раздава ...
От два дни Антония Петрова - Батинкова - мис България и ...
Мис Национален отбор по футбол Радост Тодорова и първият ...