Италия е новият властелин на Европа по волейбол

Капитанът Симоне Джанели е с основна заслуга за успеха / Снимки: CEV

Джанели: Успяхме, плаче ми се! Страдахме, но постигнахме целта си, казва капитанът на "скуадрата"

Италия страда, плака и накрая ликува.

"Скуадра адзура" е новият волейболен шампион на Европа!

"Успяхме! Плаче ми се! След толкова години най-накрая постигнахме целта си", емоционално заяви капитанът на отбора Симоне Джанели след триумфа. Момчетата на селекционера Фердинандо де Джорджи спечелиха европейската титла, след като направиха страхотен обрат и се наложиха над Словения с 3:2 (25:22, 20:25, 25:20, 20:25, 15:11) в големия финал на Евроволей 2021, игран пред близо 7000 зрители в зала "Сподек" в Катовице (Полша).

"В миналото е имало много красиви медали, но никой не е такъв като този - продължи спонтанната си изповед Джанели. - Понасяли сме и удари, но ние винаги сме ставали. Синият екип прави това. Той е вълшебен. Той винаги е в състояние да ви даде предимство и срещу Словения ние направихме нещо наистина необикновено. Аз съм на седмото небе. Като капитан не можех да мечтая за нещо по-добро." Така подмладеният състав на Италия спечели седмата си европейска титла в историята. Но последния трофей на "скуадра адзура" беше през далечната вече 2005 година. Освен това Италия има 4 сребърни и 3 бронзови отличия в своята витрина.

От друга страна, Словения не можа да запише най-големия си успех в историята, като загуби трети финал на европейските първенства след тези през 2015 от Франция с 0:3 и през 2019 година от Сърбия с 1:3 гейма.

Домакините от Полша се утешиха с бронзовите медали, след като биха категорично вече бившите шампиони от Сърбия с 3:0 гейма.

В страната шампион празненствата не спират. Италия се къпе в щастие и изживява своята приказка в големия спорт. Първо футболният тим на селекционера Роберто Манчини спечели титлата на Стария континент. След това същото направиха и волейболните националки. Сега триумфът и на мъжкия национален отбор във волейбола слага черешката на тортата.

На 10 октомври селекционерът Фердинандо де Джорджи ще навърши 60 години, но той вече получи един от най-ценните си подаръци.

"Това е огромна радост, търсена, желана победа - заяви щастливият Де Джорджи. - Успехът дойде в края на наистина трудно първенство, в което момчетата страдаха дълго, но никога не се предадоха. Сега Италия е върха!"

Италия победи Словения в драматичен финал и вдигна трофея
Италия победи Словения в драматичен финал и вдигна трофея

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене