Лауреат на Международния конкурс „Чайковски“ в Москва дебютира на „Мартенски музикални дни“
24 часа онлайн | 21 Септември 2021 г. | 6 показвания | 0 коментара

С „Концерт без оркестър“ на 23 септември (четвъртък) дебютира на русенска сцена младият френски пианист Люка Дебарг, който представя един разнообразен, но и добре изграден в стилистично отношение клавирен репертоар от Бах, през Шуман и Форе до Скрябин.

Невероятната дарба, артистична визия и творческа свобода на Люка Дебарг се проявява в изпълнението му на Международния конкурс Чайковски през 2015. За представянето на младия пианист музикалната критика отбелязва: „От посещението на Глен Гулд в Москва и победата на Ван Клайбърн на конкурса „Чайковски“ в „жегата“ на студената война, никога никой друг чуждестранен пианист не е предизвиквал такава истерична треска“. (Оливър Белами, The Huffington Post).

Днес Люка е канен като изпълнител не само на рецитали, но и като солист на водещи оркестри в най-престижните зали по света, като тези на Берлинската филхармония, Концертгебау Амстердам, Театъра на Шанз-Елизе и Парижката филхармония, Уигмор Хол и Роял Фестивал Хол в Лондон, Алте Опер във Франкфурт, Кьолнската филхармония, Сантъри Хол в Токио, концертните зали в Пекин, Шанхай, Тайпей, Сеул и разбира се, Голямата зала на консерваторията Чайковски в Москва, концертната зала на Марийнския театър в Санк-Петербург и Карнеги Хол в Ню Йорк. Участва няколко пъти и в летните фестивали на Ла Руж д’Антерон и Вербие.

Сътрудничи редовно с артисти от класата на Валери Гергиев, Михаил Плетньов, Владимир Юровски, Андрей Борейко, Туган Сокиев, Владимир Спиваков и Бертран де Били. Изпълнява камерна музика с Гидон Кремер, Янин Янсен и Мартин Фрьост.

Роден през 1990, Люка следва крайно неконвенционален път към успеха. След като открива класическата музика на 10 годишна възраст, бъдещият музикант започва да подхранва своята страст и любопитство с разнообразни творчески и интелектуални занимания, които включват изучаването на съвременни литературни и философски изследвания.

Срещата му със знаменитата преподавателка по пиано Рена Шерешевская се оказва повратна точка: нейните възприятия и насоки вдъхновяват Люка, да се посвети на музиката професионално за цял живот.

Страстен изпълнител с интегритет и зашеметяваща комуникативна сила, Люка Дебарг черпи вдъхновение за своето свирене от литературата, живописта, киното и джаза, като оформя силно персонална интерпретация на един внимателно подбран репертоар. Макар същинският репертоар за пиано да е в центъра на неговата кариера, той е запален изпълнител на творби от по-малко познати композитори като Карол Шимановски, Николай Метнер или Милош Магин.

Люка посвещава голяма част от времето си за композиране и вече е създал около 20 творби за соло пиано и камерна музика. Сред тях са Orpheo – Концертино за пиано, ударни и струнен оркестър, чиято премиера е направена от Кремерата Балтика и клавирно трио, създадено под патронажа на фондация Louis Vuitton в Париж. Като постоянен гост-артист на Кремерата Балтика, Люка получава поръчка за написването на камерна опера.

Пет от неговите албуми с музика от Скарлати, Бах, Бетовен, Шуберт, Шопен, Лист, Равел, Метнер и Шимановски са издадени от Sony Classical. Последният му запис, който е издаден в края на 2019 и представлява монументален албум в четири части в памет на Скарлати, получава адмирациите на Ню Йорк Таймс и е селектиран от NPR сред 10-те класически албума, които ни въвеждат в новото десетилетие.

Пробивът на Люка на конкурса Чайковски е тема на документалния филм To Music, режисиран от Мартин Мирабел, продуциран от Bel Air Media и представен на Международния филмов фестивал в Биариц през 2018.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★★★★
Късмет: ★★★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Следвайки своята социално отговорна политика като клуб, който освен спортен е и социален феномен, обединяващ любовта на хиляди българи, „ПФК Левски“ ще се включи в кампанията по ваксиниране срещу COVID-19, съобщава сайтът на "Левски". Съвместно със Столична регионална здравна инспекция в Сектор „А“ на стадион „Виваком Арена – Георги Аспарухов“

Волен Чинков е единственият български рефер с наряд в евротурнирите Двама познати рефери ще свирят на ЦСКА и “Лудогорец” в евротурнирите в четвъртък. Естонецът Кристо Тохвер е в Разград на мача с “Брага”. Той свири миналия сезон гостуването на шампионите на ТНС в Уелс, което завърши 4:0 за българския тим

Ваксинацията за лекари и социални работници става почти задължителна Учителите и учениците от 5-и клас нагоре ще носят маски и в час Решението за промяна в присъственото обучение ще се взима на ниво община Зеленият сертификат, като единствен възможен, позволяващ всички места с обществен характер на закрито да функционират, става задължителен у нас

Tестване три пъти седмично на всеки човек от екипа, ...
Боряна Калейн също взима титла в Клуж С отново подобрен ...
Наблюдения с телескопа "Хъбъл" от 1999 г. до 2015 ...
Капитанът на "Царско село" Иван Бандаловски атакува крилото ...
"Показах това на синовете си, сега съм съботната им ...
Чудовищна щука успява да улови рибар на водоем в ...
В неделя рожден ден празнува изпълнителният директор на ...
Безразсъдна любов, сложни житейски преживявания и трудни ...
Често спорят с майка си Мартина на тази тема “Въпросите и ...
Статуетката не се печели с пари. А с много, много ...
Бившата колоездачка Лучия Яворчекова подивя и се разсъблече ...
Френският президент Еманюел Макрон вкара гол от дузпа за ...
С тенис поддържа формата си бившият футболен национал ...
Половинката на Григор Димитров - Лолита Османова, раздава ...
От два дни Антония Петрова - Батинкова - мис България и ...
Мис Национален отбор по футбол Радост Тодорова и първият ...