Владимир Зарев и Мирела Иванова – най-“вазовската” фамилия у нас

Президентът Румен Радев връчва наградата на писателя Владимир Зарев.

Съпругата е познавачка на живота и творчеството на великия

писател, сега съпругът получи награда на името му и се

поклони пред него с “Да живее България!”

“Издъхна, но не ни изостави. Остави ни свещените думи “Да живее България!” В днешния сакрален и величествен с посланията си ден ми е трудно да скрия радостта и гордостта си от тази толкова красива и достойна награда на името на Патриарха на българската литература.”

Това са думи на големия писател Владимир Зарев - новия носител на наградата за духовен принос на името на Иван Вазов. Отличието му бе връчено от президента Румен Радев на тържествена церемония в Народния театър “Иван Вазов” в сряда, на 22 септември.

Призът се определя от обществения съвет на фондация “Основа-та” и до последния момент никой не знае името на носителя на отличието. Това е плакет с кръгла форма, на който е ликът на народният поет. Наградата няма материално покритие, а само духовно, научихме от самия лауреат.

Аргументите на Обществения комитет към фондацията за приза (той гласува лауреата), чиито първи носители са акад. Антон Дончев и Гергина Тончева, са, че Владимир Зарев (главен редактор на най-авторитетното българско литературно списание “Съвременник” (на КК “Труд”) е на литературната сцена повече от 50 г., автор е на повести, новели, тв сценарии, на 14 забележителни романа със запаметяващи се литературни герои, достойна личност, която се родее с наследството на Иван Вазов.

“За мен е изключителна чест да връча тази висока награда на български творец, който със силата на своето перо укрепва и разширява българското духовно пространство далеч отвъд родината”, каза държавният глава Румен Радев, като връчваше наградата на писателя.

“Независимостта е достижение на свободните духом, затова именно тук, в храма на духовността, е мястото, където подобава да отбележим 113-ата годишнина от тази паметна дата. Честваме Независимостта на България, но се прекланяме и пред личността, без чието творчество трудно щяхме да осмислим достойнството да бъдем българи и да говорим български роден език”, посочи още Румен Радев в словото си. Президентът благодари на всички, които грижливо пазят делото и спомена за Вазов вече 100 години след неговата смърт.

Сред официалните лица в залата бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на културата Велислав Минеков, дипломати, хора на изкуството. А върхът на празника? Фантастичен концерт на оркестъра на Пловдивската опера под диригентството на Максим Ешкенази и с участието на виртуоза на цигулката Светлин Русев. Блестящи!

Усмивка имаше на лицето на Мирела Иванова - съпруга на новия лауреат, известна поетеса, драматург и дългогодишен директор на къщата музей “Иван Вазов”, най-добрата познавачка на неговия живот и творчество. Мирела е една от най-елегантните жени, прочута с изумителния си вкус към накити и най-вече към обувки. По този повод беше избрала уникални сребърни пантофки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?
Всичко за алкалната вода и нейните ефекти
9 странни дейности, които ще засилят вашето сексуално желание
Биофилия – има ли почва у нас?
Акнето – митове и легенди. Споделено от дерматолог

Напишете дума/думи за търсене