„Дилмано Дилберо” на пиано на световното изложение „Експо 2020” в Дубай
Галина Ганева | 12 Октомври 2021 г. | 9 показвания | 0 коментара

За първи път клавирните виртуози Хасан и Ибрахим ще изпълнят народната песен на бизнес форума

18-годишните братя стават в 7 часа, но до 9 се въздържат от свирене заради съседите. В събота и неделят имат по план до 10 часа музика

Шуменските виртуози на пианото ще представят България на най-мащабното международно изложение в света в емирство Дубай от Обединението арабски емирства /ОАЕ/. Престижният бизнес форум вече започна и ще продължи до 31 март следващата година. Трябваше да се проведе миналата година, но бе отложен заради пандемията.

Талантливите близнаци Хасан и Ибрахим Игнатови са поканени от организаторите и Министерството на културата да изнесат няколко концерта, по час всеки, в българския павилион на изложението. Те ще се включат в културната програма на страната ни.

"Когато участваме на такова високо ниво залагаме обикновено на български произведения - на великия Панчо Владигеров, елитната публика ще чуе известната "Дилмано Дилберо" на пиано. Включили сме естествено творби на Бетховен, Шопен, Моцарт. Подготвена е богата и разнообразна програма за тези 14 дни, когато ще пребиваваме", сподели пред "168 часа" бащата на близнаците Дениз Игнатов.

"Идеята е да представим нещо ново, без да се дублират нещата, за момчетата е чест и голяма отговорност да прославят България пред целия свят. Вече са го правили", отбеляза той с известна доза задоволство от постиженията на синовете си.

Според него класикът Владигеров и други български композитори са включени в програмата тъй като малко се познават техните творби. Нека светът знае колко са велики родните класици, отчита Игнатов.

"Момчетата са във великолепна форма. Вълнуват се, че организаторите им се довериха. За това се готвят усилено, почти без почивки. Дори когато разговарям с вас, чувате пианото от двете стаи на жилището. Единият в едната стая, другият също в обособено свое пространство", описва творческата треска таткото.

"Поемаме този ангажимент да представим страната като признание и оценка. Длъжни сме да отговорим по свой начин", казват Хасан и Ибрахим.

Работната програма на именитите пианисти наистина е доста натоварена. В събота и неделят са предвидени даже до 10 часа музика. 9 часа не са достатъчни за подготовка, предвид сериозните изяви, които предстоят в ОАЕ.

"Много труд, но си струва", обобщава бащата творческата работа на високи обороти.

Момчетата, които вече са на 18 години, стават в 7 сутринта. Не сядат веднага на пианото, чакат да стане поне 9.00 часа, за да не безпокоят съседите.

"Въпреки, че сме на крак, не можем да си позволим да свирим, комшиите да не се сърдят", категоричен е Дениз Игнатов.

Шуменска фирма от години осигурява стилното и изискано облекло за всяка изява на братята у нас, но повече в чужбина. Дрехите отдавна вече са в куфарите преди отлитането за ОАЕ.

Бащата не крие удовлетворението си, че близнаците са завършили успешно първата година като младши студенти във Висшата музикална академия "Ханс Айслер" в Берлин.

Успоредно с обучението си те изнесли 18 концерта, като акцент в програмата са изпълнения на произведения на класика Панчо Владигеров. На Първия международен конкурс за млади пианисти Carl Maria von Weber Хасан и Ибрахим за пореден път доказали висока класа. Хасан печели втора награда, а Ибрахим - първа.

Най-високите отличия на XXVII-я междунораден конкурс за деца и младежи в Полша Szafarnia отново са в ръцете на братята. А участието им е повод да ги поканят да изнесат концерт на международния музикален фестивал Chopin в Холандия.

Преди да се завърнат в България момчетата доказаха, че са таланти и на международен конкурс в Мюнхен, където обраха наградите - 11. Шест за Ибрахим и пет за Хасан. А специалната награда е за техния клавирен педагог от академията в Берлин – проф. Бригита Волленвебер.

"В Берлин е хубаво, но когато сме в родината усещането е съвсем друго", заявиха пред "168 часа" братята.

Две награди Гран При на приключилия неотдавна в Добрич XXIV Международен младежки музикален конкурс "Надежди, таланти и майстори" са последните отличия в богата колекция на талантливите братя. Според бащата именно тези признания ще бъдат импулс за пианистите в представянето на програмата си на изложението в Дубай.

Участието на талантливите пианисти в културната програма идва дни след разразилия се наскоро скандал със задържането от митническите власти на ОАЕ на реплика на Панагюрското златно съкровище. Причината, неплатено мито и липса на декларация, че след изложението златото, 12 кг ще бъде върнато обратно в България. След уреждането на необходимата документация съкровището бе освободено и изложено в българския павилион.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★★★★
Късмет: ★★★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българчета от Търговище спечелиха един супер златен медал, два златни и един сребърен на международен арт конкурс в Япония с дългогодишна история. Децата са художници от местна арт школа. Рисунките на българчетата са избрани сред над 7000 творби на деца от 36 държави в рамките на 51-вият Международен Арт конкурс в Токио

Следвайки своята социално отговорна политика като клуб, който освен спортен е и социален феномен, обединяващ любовта на хиляди българи, „ПФК Левски“ ще се включи в кампанията по ваксиниране срещу COVID-19, съобщава сайтът на "Левски". "Съвместно със Столична регионална здравна инспекция в Сектор „А“ на стадион „Виваком Арена – Георги Аспарухов“

МБАЛ „Уни Хоспитал“ е успешно акредитирана от Global Healthcare Accreditation (GHA). Лечебното заведение е единствената многопрофилна болница в България със сертификат за акредитация от Глобалната здравна акредитационна организация (GHA). Основната цел на GHA е чрез своята акредитационна програма да потвърди високото качество на услуги за

ОВЕН: НЕОЧАКВАНОСТИ Работа: От началото на седмицата ви ...
Едно от "златните" момичета на българската художествена ...
Актьорът Райън Рейнолдс обяви, че временно спира да се ...
Tестване три пъти седмично на всеки човек от екипа, ...
Боряна Калейн също взима титла в Клуж С отново подобрен ...
Наблюдения с телескопа "Хъбъл" от 1999 г. до 2015 ...
Капитанът на "Царско село" Иван Бандаловски атакува крилото ...
"Показах това на синовете си, сега съм съботната им ...
Чудовищна щука успява да улови рибар на водоем в ...
В неделя рожден ден празнува изпълнителният директор на ...
Безразсъдна любов, сложни житейски преживявания и трудни ...
Често спорят с майка си Мартина на тази тема “Въпросите и ...
Статуетката не се печели с пари. А с много, много ...
Бившата колоездачка Лучия Яворчекова подивя и се разсъблече ...
Френският президент Еманюел Макрон вкара гол от дузпа за ...
С тенис поддържа формата си бившият футболен национал ...