Стефан Димитров: “Сънят на Пилат” ще се играе само веднъж в София
Паола Хюсеин | 13 Октомври 2021 г. | 8 показвания | 0 коментара

Балетът “Сънят на Пилат” ще се играе само веднъж в София, защото е изключително мащабен проект и изисква много усилия.

Това обяви композиторът Стефан Димитров за световната премиера на т.нар. танцова мистерия, която е на 16 октомври в зала 1 на НДК, разбира се, при спазване на всички противоепидемични мерки.

Жалко би било, ако спектакълът на балета на Старозагорската опера ще бъде един-единствен.

Защото много неща в него са забележителни и вероятно никога повече няма да се случат.

Сред тях е музиката - за първи път наш съвременен композитор пише балет, вдъхновен от класиката “Майстора и Маргарита” на Михаил Булгаков.

“Страхотна музика е. Има теми, има един валс, има диалог между Майстора и Маргарита. Невероятна музика. Даже се чудя как може Стефан да я измисли”, казва Богдана Карадочева, която е сред първите, чули произведението.

Стефан Димитров пише музиката за “Сънят на Пилат” 5-6 години, въпреки че сам усеща колко е далеч от балетната форма като композитор. “Не ми беше ясна структурата на този тип музикално произведение. Василий Медведев ми отвори очите за балет. Той е огромен корифей, световен”, обяснява композиторът.

За балета Медведев - световноизвестен танцьор и хореограф, е това, което Спилбърг е за киното, твърди Стефан Димитров. Руснакът работи с не по-малко прочутия си асистент Станислав Фечо.

Резултатът е постановка, която най-вероятно ще се превърне в събитие за културния ни живот. Още повече че за първи път от десетилетия ще бъде представено голямо балетно заглавие от съвременен български композитор.

Оригиналната музика на Стефан Димитров не се опира изцяло на текста, а само ползва сюрреалистичната атмосфера от романа, за да го превърне в звуково изживяване.

И първите отзиви на критиката са: “Музиката в “Сънят на Пилат” брилянтно превежда духовната визия на Булгаков на езика на нашия модерен свят и дава свежа, мелодична интерпретация на разноликите идеи за добро и зло, за светлина и мрак”.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★★★★
Късмет: ★★★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българчета от Търговище спечелиха един супер златен медал, два златни и един сребърен на международен арт конкурс в Япония с дългогодишна история. Децата са художници от местна арт школа. Рисунките на българчетата са избрани сред над 7000 творби на деца от 36 държави в рамките на 51-вият Международен Арт конкурс в Токио

Следвайки своята социално отговорна политика като клуб, който освен спортен е и социален феномен, обединяващ любовта на хиляди българи, „ПФК Левски“ ще се включи в кампанията по ваксиниране срещу COVID-19, съобщава сайтът на "Левски". "Съвместно със Столична регионална здравна инспекция в Сектор „А“ на стадион „Виваком Арена – Георги Аспарухов“

МБАЛ „Уни Хоспитал“ е успешно акредитирана от Global Healthcare Accreditation (GHA). Лечебното заведение е единствената многопрофилна болница в България със сертификат за акредитация от Глобалната здравна акредитационна организация (GHA). Основната цел на GHA е чрез своята акредитационна програма да потвърди високото качество на услуги за

Tестване три пъти седмично на всеки човек от екипа, ...
Боряна Калейн също взима титла в Клуж С отново подобрен ...
Наблюдения с телескопа "Хъбъл" от 1999 г. до 2015 ...
Капитанът на "Царско село" Иван Бандаловски атакува крилото ...
"Показах това на синовете си, сега съм съботната им ...
Чудовищна щука успява да улови рибар на водоем в ...
В неделя рожден ден празнува изпълнителният директор на ...
Безразсъдна любов, сложни житейски преживявания и трудни ...
Често спорят с майка си Мартина на тази тема “Въпросите и ...
Статуетката не се печели с пари. А с много, много ...
Бившата колоездачка Лучия Яворчекова подивя и се разсъблече ...
Френският президент Еманюел Макрон вкара гол от дузпа за ...
С тенис поддържа формата си бившият футболен национал ...
Половинката на Григор Димитров - Лолита Османова, раздава ...
От два дни Антония Петрова - Батинкова - мис България и ...
Мис Национален отбор по футбол Радост Тодорова и първият ...