Стотици се поклониха пред Джони Пенков

Джеки Стоев плака през цялото време

"Човешките отношения не са за пред хората".

Това последно е чул Джеки Стоев от приятеля си Джони, малко преди той да почине.
"Все се майтапеше, в последните ни разговори повече говорех аз, той мълчеше, като от време на време изсумтява, което беше знак, че ме разбира. Нямаше сила да говори, но пак опитваше да се шегува. "Питаше ме - "Какво правят младите момичета на морето, да внимаваш с тях", смееше се. Понеже аз бях лятото на къщата край Бургас и той се опитваше да се шегува с мен. После викаше: "Ей, брато, хубаво е да има и по-зле от нас. Ама дали има...". Това каза опечаленият режисьор Джеки Стоев, който вчера изпрати Джони Пенков в последния му път. 

Поклонението бе в църквата "Свети Георги", където приживе бе кръстен Георги Пенков-Джони.

"Джони беше порода, която изчезва, няма я вече. Джони Пенков, Джеки Стоев, Чарли - това са хората, чийто живот е достоен за филм и те са достойни за паметници. Те са колоритът на нацията. Уж живяха във време на диктатура, репресии, а бяха бохеми, аристократи на духа, а сега уж е демокрация, а повечето сме мишки. Прекланям се пред духа, който имаше той".

Това сподели и актьорът Влади Въргала по повод кончината на скъпия си приятел Джони Пенков. Въргала пътувал цяла нощ с мотор от Босна, за да присъства на поклонението.
Джони Пенков си отиде от този свят на 5 октомври на 88-годишна възраст. Близо година и половина той боледуваше след операция на защипан прешлен.
"Няма такъв човек като него! Още като снимахме, той беше на 80 г., а ни скъсваше от смях. Това, което беше характерно за него, е, че искаше другите да са щастливи. А на мен ми е мъчно, че за такива личности малко знае младото поколение. А те са точно истинският пулс на живота в България", допълни още Влади Въргала.
Той се върна от фестивал в Босна, където е почетен гост. "На 1 ноември за Деня на Будителите имам представление в "Сълза и смях" и ще изляза, та дори и пред пет човека. С тези мерки явно пак ще сме безработни година и половина, но вече съм свикнал. Мога да отида и в Сомалия да преподавам "немане", шегува се актьорът.
Междувременно да го поздрави се появи инж. Тони Рабов, близък негов и на Джони Пенков приятел. "Ето този човек намери легло за майка ми, която в момента е добре. Той е инженер, просто голям човек. Такъв като Джони", каза Въргала.
"Какво да кажа за Джони - беше светъл лъч, голям човек, личност, зевзек! Имам толкова скъпи спомени с него", каза режисьорът Теди Москов, който бе дошъл да се прости с приятеля си заедно с жена си Мая Новоселска и колеги от театъра.
Най-многобройно бе присъствието на пенсионираните колеги от БНТ на Джони Пенков. Възрастните дами и господа чинно изчакваха с бели цветя да изкажат съболезнованията си на двете жени на Пенков и дъщеря му.
"Той всяваше ведър дух, постоянно ни бъзикаше, а на моменти дори не знаеш сериозен ли е, или не. Но пък като почне да работи, нямаше край. Можеше и по цяла нощ да седи в телевизията", сподели колежка на Пенков, която се представи като Данчето и продължава:
"С легендарната рубрика "Фокус" с весело намигване успя да каже много истини. С Тодор Колев прокараха новия път на шоу формулата с "Как ще ги стигнем американците". Не бива да пропускаме и това, че Джони беше кандидат на техническите науки, с научни и приложни приноси в звукотехниката, умен човек", припомня Данчето.
Венци и цветя за Джони Пенков изпратиха БНТ, Министерство на културата и близки негови приятели.
Джони Пенков бе звукоинженер. От 1960 г. той озвучава филми. В киното е играл в "Рицар без броня", "Сватбите на Йоан Асен", "Търновската царица", "Аз, графинята", "Операция Шменти капели" и др. Носител е на орден "Кирил и Методий" - II степен. По-възрастното поколение свързва името му с две сатирични рубрики - "Фокус" и "Мозайка", които са се прожектирали в кината преди игралните филми.

 

Иво Хаджимишев дойде с жълти цветя
Иво Хаджимишев дойде с жълти цветя
Ексслужителите от БНТ бяха най-развълнувани
Ексслужителите от БНТ бяха най-развълнувани
Теди Москов също сведе глава пред Пенков
Теди Москов също сведе глава пред Пенков
В затворен ковчег изпратиха Джони Пенков
В затворен ковчег изпратиха Джони Пенков
Едната от жените на Пенков прие съболезнования, до нея вдясно е дъщеря му Ива
Едната от жените на Пенков прие съболезнования, до нея вдясно е дъщеря му Ива
Другата жена на Джони Пенков също го изпрати
Другата жена на Джони Пенков също го изпрати
И Мая Новоселска беше тъжна
И Мая Новоселска беше тъжна
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене